Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Ιουλ-2021 13:42

  Ενισχύεται το ενδιαφέρον για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

  Ολοκληρώθηκε η συμφωνία ανταλλαγής εκτάσεων μεταξύ ΕΤΑΔ και ΕΝΑΕ για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ισχυρό παραμένει το ενδιαφέρον για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, καθώς τουλάχιστον τρία επενδυτικά σχήματα εξετάζουν την πιθανότητα συμμετοχή τους, τόσο στον διαγωνισμό της ειδικής διαχείρισης της "Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ" (ΕΝΑΕ) για τα περιουσιακά στοιχεία, όσο και στον διαγωνισμό της ΕΤΑΔ για το ακίνητο που διαθέτει εντός της έκτασης. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν τελικά το ενδιαφέρον θα οδηγήσει σε υποβολή προσφορών. 

  Ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών έχει οριστεί η επόμενη Τετάρτη 7 Ιουλίου, ωστόσο δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση μερικών εβδομάδων για να προετοιμαστούν τα σχήματα. Την πρόθεσή της να συμμετάσχει έχει ανακοινώσει επίσημα μόνο η Pyletech Shipyards, μέλος του ομίλου NorthStar, η οποία ήταν και η μοναδική που είχε καταθέσει και ουσιαστική προσφορά στον προηγούμενο διαγωνισμό (σ.σ. είχε υποβάλει και "μη ανταγωνιστική προσφορά” ύψους 1 εκατ. ευρώ η ONEX). Ωστόσο, το τίμημα των 15,1 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει είχε κριθεί μη ικανοποιητικό. 

  Την πιθανότητα να συμμετάσχουν τελικά στον διαγωνισμό εξετάζουν σημαντικές ναυπηγικές εταιρείες του εξωτερικού όπως η βρετανική Babcock και η ιταλική Fincantieri. Το ενδιαφέρον και των δύο συνδέεται με το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα των 5 δισ. ευρώ για την προμήθεια τεσσάρων νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, την αναβάθμιση τεσσάρων παλαιών και την ενδιάμεση λύση που αφορά δυο ακόμη έτοιμες φρεγάτες. 

  Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, έσπευσε πρόσφατα, για άλλη μια φορά, να διαβεβαιώσει πως η επιλογή της καλύτερης πρότασης θα γίνει με βάση την υπόδειξη του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και την ανάγκη εμπλοκής της εγχώριας αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας. Έτσι πολλές προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι συνδέονται με την εγχώρια βιομηχανία είτε με τη μορφή άμεσης επένδυσης, είτε με τη μορφή εκτεταμένων συνεργασιών, όπως έχει δεσμευτεί ο γαλλικός όμιλος Naval

  To θέμα είναι πως οι τελικές αποφάσεις για το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα αναμένονται στα τέλη του καλοκαιριού και αυτό δυσκολεύει τη λήψη αποφάσεων από ομίλους που σχεδιάζουν την εμπλοκή στους διαγωνισμούς των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Στο τελικό στάδιο της αξιολόγησης έχουν μπει οι προτάσεις έξι χωρών (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιρλανδία και Ιταλία). 

  Κρίσιμος ο αριθμός των προσφορών 

  Ο αριθμός των συμμετοχών στον διαγωνισμό των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Δεδομένου ότι πρόκειται για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων εταιρείας που βρίσκεται σε ειδική διαχείριση αν υπάρξουν τουλάχιστον δύο προσφορές, τότε επιλέγεται αυτόματα η οικονομικά υψηλότερη προσφορά, ανεξαρτήτως του ποσού. Δεν υπάρχει δηλαδή ελάχιστο τίμημα, ούτε μπορεί η συνέλευση των πιστωτών να κρίνει την προσφορά ως μη ικανοποιητική, αν οι προσφορές είναι χαμηλές. 

  Η ηλεκτρονική δημοπρασία της ΕΤΑΔ για το ακίνητο που διαθέτει στα Ναυπηγεία έχει προγραμματιστεί και αυτή για τις 7 Ιουλίου. Η τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού είναι περίπου 22 εκατ. ευρώ, χαμηλότερη απ’ αυτή του προηγούμενου διαγωνισμού που κηρύχθηκε άγονος καθώς δεν υπήρξε καμία προσφορά.Δεν αποκλείεται να παραταθεί και αυτός ο διαγωνισμός αν τελικά δοθεί παράταση στον διαγωνισμό της ειδικής διαχείρισης. 

  K. K. 

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Αγωνία μέχρι τις αρχές Ιουλίου για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ