Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Ιουλ-2021 07:42

  Αυξάνονται οι γρήγορες συνδέσεις στο internet, κυριαρχούν όμως οι "έως 24 Mbps"

  Πρεμιέρα για το Εθνικό Μητρώο επικοινωνίας – Πώς λειτουργεί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Ολοένα και περισσότεροι Έλληνες στρέφονται στις υψηλές ταχύτητες σύνδεσης με το διαδίκτυο και όπως φαίνεται και από τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) η τάση αυτή ενισχύθηκε το 2020, χρονιά της πανδημίας και των lockdown.

  Ωστόσο οι περισσότερες ευρυζωνικές γραμμές στη χώρα μας και συγκεκριμένα 6 στις 10 παραμένουν στις ονομαστικές ταχύτητες λήψης δεδομένων των 10-30 Mbps.

  Με τα δίκτυα νέας γενιάς (NGA) να επεκτείνονται αλλά και τις ανάγκες για γρήγορο internet να αυξάνονται συνεχώς λόγω της τηλεκπαίδευσης, της τηλεργασίας αλλά και των νέων μορφών ψυχαγωγίας, το ποσοστό των γραμμών υψηλών ταχυτήτων αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Η τάση αυτή επιταχύνθηκε πέρσι, λόγω της πανδημίας.

  Οι ευρυζωνικές συνδέσεις της χώρας, στο σύνολό τους, δεν αυξήθηκαν δραματικά. Έφτασαν στο τέλος του 2020 σε 4.270.473, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 4%. Αυτό που άλλαξε σημαντικά ήταν οι γραμμές πρόσβασης σε δίκτυα NGA, οι οποίες ανήλθαν σε 472.613 από 195.427 που στο τέλος του 2019. Έτσι, το ποσοστό τους επί του συνόλου των ευρυζωνικών γραμμών αυξήθηκε, φθάνοντας το 11,07% από 4,76% στο τέλος του 2019.

  Αυτό έφερε και διαφοροποιήσεις στο "μείγμα” των ταχυτήτων. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕΤΤ για το 2020 το ποσοστό των γραμμών μεσαίων ταχυτήτων (από 10 Mbps έως 30 Mbps) υποχώρησε πέρσι στο 61,1% από 72,8% στα τέλη του 2019.

  Σημαντική είναι η αύξηση του ποσοστού των γραμμών υψηλών ταχυτήτων (από 30 Mbps έως 100 Mbps), οι οποίες συνιστούν πλέον το 32,8% των ευρυζωνικών γραμμών της χώρας από 25,7% στα τέλη του 2019.

  Έδαφος κερδίζουν και οι γραμμές υπερυψηλών ταχυτήτων (από 100 Mbps και άνω), που πλέον συνιστούν ποσοστό 5,8% από 1,8% στα τέλη του 2019.

  Με τους παρόχους να επεκτείνουν τα δίκτυα οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home – FTTH) αναμένεται πως φέτος και τα επόμενα χρόνια το ποσοστό των γραμμών με ταχύτητες άνω των 100 Mbps θα συνεχίζει να αυξάνεται.

  Οι πραγματικές ταχύτητες

  Βέβαια, όλα τα παραπάνω αφορούν τις λεγόμενες ονομαστικές ταχύτητες. Οι πραγματικές ταχύτητες εξαρτώνται από μια σειρά παραγόντων όπως η απόσταση μεταξύ του αστικού κέντρου από το οποίο παρέχεται η υπηρεσία και του σημείου λειτουργίας της σύνδεσης, ο αριθμός των συνδέσεων στα διάφορα σημεία του δικτύου, αλλά και η ποιότητα της εσωτερικής καλωδίωσης μέχρι την πρίζα του καταναλωτή.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας Υπερίων της ΕΕΤΤ το 2020 η μέση τιμή της ταχύτητας καθόδου δεδομένων (download) αυξήθηκε σε 27,01 Mbps από 20,03 Mbps που ήταν ένα χρόνο πριν. Η βελτίωση αυτή αποδίδεται από την ΕΕΤΤ στην αύξηση των ΝGA δικτύων.

  Οι συνδέσεις ADSL, τα περιβόητα πακέτα "έως 24 Mbps", έχουν και την χειρότερη απόδοση. Ειδικότερα, οι συνδρομητές συνδέσεων 24 Mbps κατά μέσο όρο "πιάνουν" μόνο 29% της ονομαστικής αυτής ταχύτητας, δηλαδή περίπου 8 Mbps.

  Αντίθετα κατά μέσο όρο οι συνδέσεις των 50 και των 100 Mbps πιάνουν περίπου το 55% με 60% της ονομαστικής ταχύτητας.

  Μια θετική αλλαγή που ξεκίνησε φέτος είναι η εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕΤΤ που υποχρεώνει τους παρόχους να ενημερώνουν τους συνδρομητές των σταθερών δικτύων για τις ρεαλιστικά αναμενόμενες ταχύτητες της σύνδεσής τους, και όχι μόνο για τις ονομαστικές και διαφημιζόμενες ταχύτητες.

  Αν μάλιστα διαπιστωθούν σημαντικές συνεχείς ή επαναλαμβανόμενες αρνητικές αποκλίσεις και ο πάροχος δεν αποκαταστήσει το πρόβλημα εντός 30 ημερών από την υποβολή του παραπόνου/καταγγελίας, ο συνδρομητής έχει το δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης, είτε είναι ορισμένου είτε αορίστου χρόνου, χωρίς κόστος πέρα από αυτό της επιδότησης εξοπλισμού.

  kostaskets@capital.gr 

  Διαβάστε ακόμη:

  - Καθολικό… internet στην Ελλάδα με ταχύτητες 4 Mbps προτείνει η ΕΕΤΤ

  - Στροφή στο γρήγορο internet έφερε η πανδημία

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ