Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Ιουν-2021 08:52

  Νέο δάνειο 8 εκατ. στην Olympic Catering

  Νέο δάνειο 8 εκατ. στην Olympic Catering
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Ζημιές από κέρδη και καθίζηση των πωλήσεων της εμφάνισε πέρυσι, η Olympic Catering, οι έκτακτες ταμειακές ανάγκες της οποίας καλύφθηκαν κυρίως με χρήση των κρατικών ρυθμίσεων φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, με τη ρύθμιση των υποχρεώσεων της σε προμηθευτές και εκμισθωτές, με επανασχεδιασμό των επενδύσεών της και με περιορισμό των ταμειακών εκροών. Τη φετινή χρονιά η εταιρεία, βασικός μέτοχος της οποίας με 70% είναι η EVEREST, σε συνεργασία με τα τραπεζικά ιδρύματα έλαβε νέο κοινό ομολογιακό δάνειο 8 εκατ. ευρώ για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης με την εγγύηση του Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Α.Ε. 

  Για την τρέχουσα χρήση η διοίκηση της Olympic Catering, αναγνωρίζει ότι οι προκλήσεις είναι πολλές και σημαντικές λόγω της πανδημίας, παρ’ όλα αυτά προβλέπει αύξηση των πωλήσεων και της λειτουργικής κερδοφορίας, μέσω και της ενίσχυσης των σημείων πώλησης. Εντός του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή νέων σημείων και concepts στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης.

  Πέρυσι ο τζίρος της Olympic Catering μειώθηκε κατά 56,9% στα 17,9 εκατ. ευρώ, τα μικτά κέρδη της υποχώρησαν στα 4,225 εκατ. ευρώ (69,7% σε σχέση με το 2019) και το μικτό περιθώριο κέρδους στο 31,3% έναντι 44,4% το 2019. Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημιές 3,086 εκατ. ευρώ από κέρδη 258 χιλ. ευρώ τη χρήση του 2019, το  σύνολο του τραπεζικού δανεισμού ανήλθε σε 11,940 εκατ. ευρώ (2019: 11,929 εκατ. ευρώ), τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν στα 1,986 εκατ. ευρώ από 985 χιλ. ευρώ το 2019 ενώ ο αριθμός του προσωπικού της μειώθηκε κατά 15,9% στα 190 άτομα από 226 άτομα το 2019.

  Και το καμπανάκι από τον Ορκωτό

  Την ίδια στιγμή το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της έχει καταστεί αρνητικό και ως εκ τούτου, όπως σημειώνει ο Ορκωτός Ελεγκτής, συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρ.4 του άρθρου 119 του Ν.4548/2018, βάσει του οποίου το διοικητικό συμβούλιο της Olympic Catering υποχρεούται να λάβει μέτρα. Το κεφάλαιο κίνησης της κατά την 31η Δεκεμβρίου 2020 ήταν αρνητικό στα 11,168 εκατ. ευρώ, με το σημαντικότερο μέρος των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων να αφορά σε δανειακές υποχρεώσεις ποσού 10,940 εκατ. ευρώ, και σε βραχυπρόθεσμες, λειτουργικής μίσθωσης 437 χιλ. ευρώ.

  Τι έχει κάνει μέχρι στιγμής η διοίκηση της εταιρείας; Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της Olympic Catering που εγκρίθηκαν από τη γενική συνέλευση των μετόχων της στις 8 Ιουνίου, εξετάζει σειρά πρόσθετων ενεργειών που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: εκμετάλλευση και διακίνηση κεφαλαίων μεταξύ των εταιρειών του ομίλου που εντάσσεται, αναθεώρηση υφιστάμενων συμφωνιών με συνεργάτες και άλλων μέτρων για τη θεραπεία της αναλογίας των ιδίων κεφαλαίων προς το μετοχικό κεφάλαιο. 

  Ήδη έχει εξασφαλίσει δάνειο 8 εκατ. ευρώ για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης που προέκυψαν εντός του 2020 λόγω της πανδημίας COVID- 19. Επίσης στο πλαίσιο της μεταβίβασης του ομίλου VIVARTIA από τη MIG προς τα επενδυτικά κεφάλαια της CVC Capital Partners, η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο, υπογράφηκε μεταξύ του ομίλου VIVARTIA, της Olympic Catering και των πιστωτικών ιδρυμάτων, Ιδιωτικό Συμφωνητικό Χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης των κοινοπρακτικών δανείων του ομίλου VIVARTIA και της Olympic Catering με όρους που περιλαμβάνουν χαμηλότερο περιθώριο δανεισμού και επέκταση της λήξης του μέχρι την 20/4/2027. Το εν λόγω συμφωνητικό προβλέπει τη μερική προεξόφληση κεφαλαίου κατά ποσό 5,150 εκατ. ευρώ η οποία πραγματοποιήθηκε εντός του Απριλίου. Η αναδιάρθρωση των κοινοπρακτικών δανείων αναμένεται να ολοκληρωθεί με την υπογραφή των επιμέρους τροποποιητικών συμβάσεων στο προσεχές διάστημα.

  Εν τω μεταξύ η διοίκηση της εταιρείας έχει αποφασίσει και προτείνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο, συνολικού ποσού 2,958 εκατ. ευρώ. Παράλληλα σχεδιάζει επιπλέον μέτρα περιορισμού του λειτουργικού κόστους και επαναδιαπραγμάτευση όλων των βασικών συμβάσεων λειτουργίας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ