Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Ιουν-2021 07:45

  Τα Public, οι νέες εξαγορές και η τιμή της ομπρέλας

  Τα Public, οι νέες εξαγορές και η τιμή της ομπρέλας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  "Ως όμιλος Olympia έχουμε αποδείξει, όλα αυτά τα χρόνια, ότι μας αρέσουν τα deals, οι συνεργασίες, οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις”, είπε ο CEO της Public-MediaMarkt (PMM) Ρόμπυ Μπουρλά, χθες Δευτέρα, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του νέου Public στο εμπορικό κέντρο Golden Hall.

  Σύμφωνα με τον κ. Μπουρλά "πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα στο κομμάτι της συγκέντρωσης στον κλάδο”, ενώ αναφερόμενος στη στόχευση της PMM δήλωσε: "έχουμε ανοικτά τα μάτια και τα αυτιά μας”.

  Έσπευσε πάντως να σημειώσει ότι "πολλές φορές είναι πιο ακριβό να αγοράσεις ομπρέλα μέσα στην βροχή, διότι όταν σταματήσει η βροχή μπορεί να την πάρεις στο 1/5 της τιμής. Άρα σίγουρα κοιτάμε πράγματα στις σωστές τιμές και στις σωστές ευκαιρίες.”

  Ανοικτός σε εξαγορές και συνεργασίες και στο κομμάτι του instant delivery εμφανίσθηκε ο επικεφαλής της PMM.

  Όπως είπε "έχουν δημιουργηθεί τόσα startups στην Ελλάδα που κάνουν αυτή τη δουλειά (instant delivery) που δεν θα δυσκολευτούμε να βρούμε συνεργάτη που θα παραλαμβάνει την παραγγελία από το κατάστημά μας για να την πάει στον πελάτη”.  

  Πάντως για τον κ. Μπουρλά ο σημαντικός κρίκος σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι η πλατφόρμα παραγγελιοληψιών για άμεση παράδοση προϊόντων, την οποία θα επισκεφθεί ο πελάτης για να κάνει την παραγγελία του. Η νέα πλατφόρμα της Public θα ανέβει στον "αέρα” το προσεχές διάστημα. 

  Αυτή είναι μια από τις επενδύσεις που υλοποιεί τη φετινή χρονιά η PMM. Συνολικά για τη διετία 2021-2022 έχει προγραμματίσει επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ -15 εκατ. ευρώ εφέτος και 10 εκατ. ευρώ το 2022-  ενώ πέρυσι υλοποίησε επενδύσεις 15 εκατ. ευρώ, που κατευθύνθηκαν κυρίως στην ολοκλήρωση του νέου logistics center του ομίλου στην Ελευσίνα (22.000 τ.μ.) και στη δημιουργία ιδιόκτητου στόλου 25 αυτοκινήτων για την εξυπηρέτηση τόσο των φυσικών καταστημάτων όσο και της αυξανόμενης ζήτησης από το ηλεκτρονικό κανάλι.

  Τη φετινή χρονιά η PMM έχει δρομολογήσει επενδύσεις 15 εκατ. ευρώ, 2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων κατευθύνθηκαν για τον νέο χώρο στο εμπορικό κέντρο Golden Hall, όπου μετά την αποχώρηση του πολυκαταστήματος Notos Com, το Public καλύπτει πλέον 3.200 τ.μ.

  Το ανακαινισμένο κατάστημα εκτός από την παραδοσιακή γκάμα της Public με είδη τεχνολογίας και ψυχαγωγίας, -συνολικά φιλοξενούνται 50.000 κωδικοί προϊόντων- διαθέτει και νέες προϊοντικές κατηγορίες, όπως μικροσυσκευές, εποχικά είδη και μεγάλη γκάμα παιγνιδιών και είδη δώρων.

  Για το κομμάτι των εποχικών και των ειδών δώρων ο κ. Μπουρλά, απαντώντας σε σχετοική ερώτηση, είπε πως η τοποθέτηση της PMM είναι τελείως διαφορετική απ’ ότι είναι π.χ. της Jumbo.

  "Εμάς η λογική μας είναι να πάμε στο ποιοτικό προϊόν, στο design προϊόν, στο προϊόν στο οποίο ο πελάτης θα αισθανθεί περήφανος που θα το πάει δώρο.

  Δεν είναι το concept να έχουμε πάρα πολύ φθηνό προϊόν το οποίο διαρκεί μια, δύο εβδομάδες και μετά να χαλάει. Το δικό μας position είναι πολύ διαφορετικό”. 

  Εκτός από το κατάστημα του Golden Hall, το οποίο αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα, μετά το Public στο Σύνταγμα, η αλυσίδα προγραμματίζει τη δημιουργία δύο καταστημάτων στην Κύπρο, σε Λεμεσό και Λάρνακα.

  Σημαντικά κεφάλαια θα κατευθυνθούν και σε ανακαινίσεις υπαρχόντων καταστημάτων αλλά και σε μετεγκαταστάσεις άλλων σε μεγαλύτερους χώρους, όπως είπε ο κ. Μπουρλά ο οποίος σημείωσε ότι τα προσεχή χρόνια οι χώροι "μόνο θα αυξάνουν".

  Σήμερα οι δύο αλυσίδες Public και MediaMarkt διαθέτουν χώρους 75.000 τ.μ. Επιφάνεια η οποία θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια αφού η PMM βρίσκεται σε συζητήσεις για παρουσία με δύο καταστήματα στην επένδυση στο Ελληνικό.

  Εν τω μεταξύ μέσα στην επόμενη 3ετία - 5ετία η PMM θα αποφασίσει ποια θα είναι η στρατηγική της για τα δύο brands, αν θα κρατήσει και τα δύο ή αν θα πάει με ένα brand.

  Αναφορικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας και των lockdowns στα οικονομικά αποτελέσματα της ο κ. Μπουρλά είπε πως το 2020 ο όμιλος εμφάνισε μονοψήφιο ποσοστό πτώσης των πωλήσεων του σε σχέση με το 2019, ενώ για τη φετινή χρονιά εκτίμησε πως οι πωλήσεις θα ξεπεράσουν το επίπεδο του 2019.

  Οι πωλήσεις του ηλεκτρονικού καταστήματος τόσο της Public όσο και της MediaMarkt δεκαπλασιάστηκαν μέσα στην καραντίνα, και σήμερα πλέον κινούνται στο 15%-20% των συνολικών πωλήσεων, ενώ εκτιμάται ότι η διείσδυση θα αγγίξει το 25% το 2022.

  Σχετικά με την αναταραχή που υπάρχει την περίοδο αυτή, σε παγκόσμιο επίπεδο στις μεταφορές και στις τιμές αλλά και τις ελλείψεις που εμφανίζονται σε κάποια προϊόντα, ο κ. Μπουρλά ανέφερε:

  "η παγκόσμια ανατίμηση στο κόστος τροφοδοσίας επηρεάζει και εμάς. Βέβαια στην περίπτωση τη δική μας η λιανική τιμή καθορίζεται από τους συνεργάτες μας και μέχρι στιγμή δεν έχουν γίνει μεγάλες ανατιμήσεις. Δεν το θεωρώ απίθανο όμως να αρχίσουν να ανεβαίνουν σιγά σιγά οι τιμές αλλά με μια καθυστέρηση σε σχέση με κάποιες άλλες αγορές”.

  Σε ό,τι αφορά στις ελλείψεις είπε πως "υπάρχουν όπως υπήρχαν πάντα σε κάποια brands γιατί κάποιες εταιρείες δημιουργούν τεχνητή έλλειψη”. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ