Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 20-Ιουν-2021 08:54

  Οργανισμός εξωστρέφειας για τις startup: Μετά το Enterprise Greece έρχεται και το Elevate Greece AE

  Οργανισμός εξωστρέφειας για τις startup: Μετά το Enterprise Greece έρχεται και το Elevate Greece AE
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Στην δημιουργία ενός ξεχωριστού οργανισμού εξωστρέφειας και υπηρεσιών προώθησης του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας και των startup εταιρειών στοχεύει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

  Ο νέος οργανισμός θα λειτουργεί στα πρότυπα του Enterprise Greece, που είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του υπουργείου Εξωτερικών για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση εξαγωγών.

  Η μεταρρύθμιση, η οποία περιλαμβάνεται στην ελληνική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης, προβλέπει τη δημιουργία χωριστού οργανισμού με τίτλο Elevate Greece SA ως περαιτέρω εξέλιξη της πλατφόρμας Elevate Greece που λειτουργεί επί του παρόντος στο πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας.

  Σήμερα, η ψηφιακή πύλη της πλατφόρμας Elevate Greece επιτρέπει σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις να εγγράφονται στο μητρώο και να λαμβάνουν κρατική διαπίστευση ως "νεοφυείς επιχειρήσεις".

  Η εγγραφή μιας startup στην πλατφόρμα Elevate Greece τη συνδέει με μία σειρά φορολογικών προνομίων, όπως είναι τα φορολογικά κίνητρα για τους επιχειρηματικούς αγγέλους ή τα stock options που δίνονται μόνο στις επιχειρήσεις ή στα φυσικά πρόσωπα που συνδέονται με τις επιχειρήσεις αυτές.

  Ο νέος οργανισμός θα παρέχει σε διαπιστευμένες νεοφυείς επιχειρήσεις υπηρεσίες προώθησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος είναι να επεκταθούν οι υπηρεσίες αυτές σε ολόκληρο το εθνικό οικοσύστημα καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένων των ερευνητικών κέντρων, των συνεργατικών σχηματισμών καινοτομίας, των κέντρων ικανοτήτων και των ιδιαίτερα καινοτόμων επιχειρήσεων. Η υλοποίηση της μεταρρύθμισης θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025.

  Οι startup του Elevate Greece

  Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί 397 επιχειρήσεις στην πλατφόρμα. Για να εγγραφεί μια εταιρεία στο Elevate Greece θα πρέπει να καλύπτει κάποια κριτήρια καινοτομίας και προοπτικές ανάπτυξης, που εξετάζονται από μια ομάδα ειδικών.

  Εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από την δημιουργία της πλατφόρμας ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας έχει σημειώσει ότι "ένα από τα πρώτα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας, είναι ότι δεν υπήρχε ένας σαφής ορισμός για το ποιες επιχειρήσεις λογίζονται ως νεοφυείς επιχειρήσεις”.

  Όπως είπε ο ίδιος την προηγούμενη Πέμπτη κατά τη διάρκεια των πρώτων εθνικών βραβείων Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας που θα απονεμηθούν στην ερχόμενη ΔΕΘ, "συνέχεια αποφασίσαμε ότι θέλαμε να κάνουμε ακόμα πιο δημιουργικά βήματα και να κάνει μητρώο το Elevate Greece πολλά περισσότερα πράγματα από ότι απλώς την επίσημη και αξιόπιστη καταγραφή των νεοφυών επιχειρήσεων”.

  Ένα πρώτο βήμα είναι και τα βραβεία τα οποία θα απονεμηθούν σε 10 διαφορετικές κατηγορίες και θα συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα της τάξης των 50.000 ευρώ. Για τη συμμετοχή τους οι εταιρείες θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένες στην πλατφόρμα Elevate Greece, να έχουν τζίρο τουλάχιστον 100.000 ευρώ το 2020 και να απασχολούν τουλάχιστον 5 άτομα (με τους ιδρυτές). Η υποβολή των αιτήσεων έχει ξεκινήσει και καταληκτική ημερομηνία υποβολής συμμετοχής είναι η 30η Ιουνίου 2021. Τον Ιούλιο θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των αιτήσεων από αξιολογητές εγνωσμένου κύρους.

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα:

  - Έρχονται και τοπικά κίνητρα για τις startup επιχειρήσεις

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ