Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 19-Ιουν-2021 08:15

  Πρώτο κρας τεστ για τον τουρισμό το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

  Σταδιακή αύξηση της επιβατικής κίνησης στα πλοία της ακτοπλοΐας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αποτελεί ένα πρώτο κρας τεστ για τους επιχειρηματίες του τουρισμού για να βολιδοσκοπήσουν το πώς θα κινηθεί τους επόμενους μήνες η τουριστική ζήτηση, τουλάχιστον σε εσωτερικό επίπεδο. Παράλληλα θα αποτελέσει μια πρώτη τονωτική "ένεση" ρευστότητας, μετά από μήνες που τα καταλύματα και οι τουριστικοί προορισμοί παρέμεναν άδειοι εξαιτίας της πανδημίας.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι κοντινοί προορισμοί, τόσο νησιωτικοί (νησιά του Αργοσαρωνικού, προορισμοί στις Κυκλάδες), όσο και όσοι είναι προσβάσιμοι οδικώς, καταγράφουν αυξημένες πληρότητες για αυτό το τριήμερο. Οι τιμές στα καταλύματα εντούτοις καταγράφονται αυξημένες σε σχέση με πέρσι, κατά μέσο όρο στο 10-20% σε σχέση με πέρσι, όπως λέει το ρεπορτάζ, ανάλογα με τις κρατήσεις ανά προορισμό.

  Ήδη από την Πέμπτη ήταν αυξημένη η κίνηση στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Σημειώνεται πως για τη μετακίνηση με πλοίο χρειάζεται αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού τεστ, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε αρνητικό self test.

  Όσον αφορά τον εσωτερικό τουρισμό, οι επιχειρηματίες του χώρου αναμένουν επίσης το πώς θα κινηθεί το πρόγραμμα "Τουρισμός για Όλους", που δίνει την ευκαιρία σε ακόμα 300.000 Έλληνες να οργανώσουν τις διακοπές τους και να ταξιδέψουν εντός της χώρας μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.

  Με την κίνηση πάντως από τις βασικές αγορές του εξωτερικού να μην είναι ακόμη η αναμενόμενη (οι περισσότερες κρατήσεις αφορούν τον Ιούλιο και μετά), όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες όπως σημειώνουν θα στραφούν όπως και πέρσι στην εσωτερική κίνηση.

  Νέοι κανόνες για την είσοδο στη χώρα

  Στο εξής, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση η είσοδος στην Ελλάδα χωρίς περαιτέρω περιοριστικά μέτρα θα επιτρέπεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test.

  Επίσης, αποφασίστηκε αύξηση του ορίου ηλικίας για τους ελέγχους σε παιδιά τουριστών. Ακολουθώντας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι έλεγχοι των απαραίτητων πιστοποιητικών κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνονται πλέον σε παιδιά από 12 ετών και άνω, αντί των 6 ετών, όπως ίσχυε έως τώρα.

  Οι δύο αλλαγές για τα rapid tests και το κατώτερο όριο ηλικίας για τα παιδιά τροποποιούν το υφιστάμενο καθεστώς ελέγχων, το οποίο εξακολουθεί να ισχύει κανονικά και προβλέπει ότι κάθε εισερχόμενος τουρίστας δικαιούται ελεύθερης εισόδου στην Ελλάδα με την επίδειξη είτε α) πιστοποιητικού εμβολιασμού είτε β) αρνητικού PCR τεστ ή γ) πιστοποιητικού νόσησης ή θετικής διάγνωσης, ισχύος 2 έως 9 μηνών.

  Υπενθυμίζεται ότι πλέον οι ταξιδιώτες προς την Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να επιδεικνύουν το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή.

  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ