Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Ιουν-2021 09:30

  Έτοιμα για την ανάκαμψη τα 14 αναβαθμισμένα περιφερειακά αεροδρόμια

  Έτοιμα για την ανάκαμψη τα 14 αναβαθμισμένα περιφερειακά αεροδρόμια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αναβαθμισμένα, με καινούργιες υποδομές και σύγχρονες υπηρεσίες εξυπηρέτησης που καλύπτουν όλα τα πρότυπα ασφάλειας και υγιεινής τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που διαχειρίζεται η Fraport Greece έχουν ξεκινήσει ήδη να υποδέχονται τους πρώτους επιβάτες της σεζόν. 

  Καθώς η επιβατική κίνηση αυξάνεται με την επιστροφή του κόσμου στα ταξίδια μετά το σοκ του κορονοϊού η πρώτη εικόνα των ταξιδιωτών για τη χώρα μας, που δεν είναι άλλη από το αεροδρόμιο, είναι πολύ διαφορετική απ’ αυτή πριν την πανδημία. Αυτό οφείλεται στο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 440 εκατ. ευρώ που υλοποίησε η Fraport Greece και το οποίο ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2021, τρεις μήνες νωρίτερα από τη συμβατική υποχρέωση. 

  Το συνολικό άμεσο έσοδο σε βάθος 40 ετών -όσο δηλαδή διαρκεί η παραχώρηση - για το ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τα σχετικά μοντέλα που έχουν τρέξει από την εταιρεία, θα ανέρθει σε περίπου 10 δισ. ευρώ. Έμμεσα, το όφελος είναι ακόμη μεγαλύτερα, καθώς όπως έχει δείξει η διεθνής πρακτική όσο πιο εκσυγχρονισμένες, πιο άνετες, πιο ασφαλείς και πιο φιλικές είναι οι υποδομές μιας τουριστικής χώρας, τόσο πιο ελκυστικοί γίνονται και οι προορισμοί της. Έτσι το όφελος διαχέεται και σε όλους τους κλάδους του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία και εν γένει η διαμονή, η εστίαση, τα μουσεία και ο πολιτισμός. 

  Εργοταξιακός "πυρετός” 

  Τα χρονοδιαγράμματα ήταν ασφυκτικά. Από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο και από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τα Χανιά ο εργοταξιακός "πυρετός" δεν άφησε μέρα να πάει χαμένη.

  Οι εργασίες στα αεροδρόμια δε σταμάτησαν ούτε μια στιγμή, τόσο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών τα πρώτα τρία χρόνια που η τουριστική κίνηση σημείωνε απανωτά ρεκόρ, όσο και το 2020 που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού. 

  Η επένδυση περιλάμβανε την κατασκευή πέντε νέων σύγχρονων αεροσταθμών, πέντε επεκτάσεις, τέσσερις αναδιαμορφώσεις αεροσταθμών, την κατασκευή και ανακαίνιση 12 πυροσβεστικών σταθμών και την ανακαίνιση  12 διαδρόμων αποπροσγείωσης. Ακόμη, όλα τα αεροδρόμια διαθέτουν μοντέρνα συστήματα διαχείρισης αποσκευών και ανίχνευσης εκρηκτικών.

  Οι αλλαγές με μια ματιά

  Αναλυτικότερα, τα αεροδρόμια στα οποία τα έργα αναβάθμισης ολοκληρώθηκαν πρώτα ήταν αυτά της Ζάκυνθου, της Κρήτης στα Χανιά και της Καβάλας. Στη Ζάκυνθο, υλοποιήθηκε η ανακαίνιση και αναδιαμόρφωση του τερματικού σταθμού οπότε τα check- in αυξήθηκαν κατά 35% και τα σημεία ασφαλείας κατά 150%.

  Στο αεροδρόμιο  Χανίων αναδιοργανώθηκε πλήρως ο αεροσταθμός, οι πύλες αυξήθηκαν κατά 25% και τα σημεία ασφαλείας και ελέγχου διπλασιάστηκαν. Ανάλογες εργασίες ανακαίνισης πραγματοποιήθηκαν και στην Καβάλα όπου στο "Μέγας Αλέξανδρος" όπου, μεταξύ άλλων, επεκτάθηκε ο τερματικός σταθμός κατά 1.955τ.μ.

  Στην ηπειρωτική χώρα, ένα ακόμα αεροδρόμιο που άλλαξε εντελώς είναι αυτό του Ακτίου το οποίο επεκτάθηκε κατά 2.500τ.μ, αναμορφώθηκε και έχει πλέον 14 check-in, 7  πύλες αναχώρησης και διπλάσια σημεία ασφαλείας. Στη Σάμο, μετά και την ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού και την επέκταση κατά 1.550τ.μ., έχουν προκύψει αύξηση του αριθμού των check-in, των πυλών αναχώρησης και των σημείων ασφαλείας.

  Το αεροδρόμιο της Σκιάθου, είναι μεγαλύτερο κατά 2.185 τ.μ. και πλήρως ανακαινισμένο, ενώ στη Μυτιλήνη, το "Οδυσσέας Ελύτης", είναι ένα εκ βάθρων ολοκαίνουργιο σύγχρονο και άνετο αεροσταθμό έκτασης 7.135τ.μ.

  Αεροδρόμιο "Άννα Πολλάτου" στην Κεφαλονιά

  Τα έργα που ολοκληρώθηκαν και στο αεροδρόμιο "Άννα Πολλάτου" της Κεφαλονιάς έχουν δώσει έναν νέο αεροσταθμό επιφάνειας 10.700τ.μ γεγονός που συνεπάγεται με αυξημένα check-in κατά 70%, με διπλάσια σημεία ασφαλείας και διπλάσιες πύλες αναχωρήσεων.

  Ο ολοκαίνουργιος και μεγαλύτερος κατά 50% αεροσταθμός στο αεροδρόμιο Μυκόνου, ένα στολίδι για το νησί που συνδυάζει την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με τις σύγχρονες αεροδρομικές υποδομές, έχει πλέον περισσότερα check-in και πύλες αναχωρήσεων ενώ έχει αξιοποιηθεί πλήρως η επέκταση του τερματικού σταθμού για τη διευκόλυνση των επιβατών και των χρηστών του αερολιμένα. 

  Αεροδρόμιο Μυκόνου
  Το αεροδρόμιο Μυκόνου

  Το αεροδρόμιο της Ρόδου, έχει μια εντελώς διαφορετική και αναβαθμισμένη εικόνα. Πρόκειται για ένα σύγχρονο αεροδρόμιο διεθνών προδιαγραφών, με αναδιαμορφωμένο τον χώρο στάθμευσης αεροσκαφών και αύξηση σημείων check-in, ιμάντων παραλαβής αποσκευών και σημείων ασφαλείας και ελέγχου.

  Το ίδιο ισχύει και για το "Ιωάννης Καποδίστριας της Κέρκυρας που παραδόθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Ο νέος τερματικός σταθμός επιφάνειας 10.355τ.μ. ως επέκταση του υφιστάμενου φιλοξενεί 28 check-in, 8 σημεία ελέγχου και 12 πύλες αναχώρησης.

  Τα τρία αεροδρόμια που ακολούθησαν είναι εκείνα της Κω, της Σαντορίνης και το "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης. Στην Κω, η Fraport Greece, προχώρησε σε κατασκευή νέου αεροσταθμού συνολικής έκτασης 23.015 τ.μ. και στην κατασκευή νέου χώρου στάθμευσης αεροσκαφών και αναδιαμόρφωση του υπάρχοντος. Στη Σαντορίνη,  ο νέος αεροσταθμός 15.400 τ.μ., συμβάλει σημαντικά στην "απογείωση" της ταξιδιωτικής εμπειρίας για το πιο "διάσημο" νησί της Ελλάδας παγκοσμίως. 

  Το εμβληματικό "Μακεδονία"

  Αεροδρόμιο Μακεδονία
  Το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης

  Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο διαχείρισης της Fraport Greece, το εμβληματικό αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης για την αναβάθμιση του οποίου επενδύθηκαν 100 εκατ. ευρώ και 222.9000 ανθρωποημέρες, διαθέτει πλέον έναν νέο τερματικό σταθμό 34.033 τ.μ.

  Ο νέος αυτός αεροσταθμός συνδέεται με τον προϋπάρχων με εντυπωσιακές αερογέφυρες. Με αυτό τον τρόπο διπλασιάστηκε η συνολική έκταση των αεροσταθμών του "Μακεδονία" οι οποίοι διαθέτουν πλέον περισσότερες ανέσεις και επιλογές. Νέοι χώροι check-in, διπλάσιες πύλες αναχώρησης, νέα καταστήματα εστίασης και αγορών συνθέτουν ένα αεροδρομικό περιβάλλον που θυμίζει τα δημοφιλέστερα αεροδρόμια της Ευρώπης.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ