Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Ιουν-2021 17:52

  Genekor: Αξιόπιστα εργαλεία για την εξατομίκευση της θεραπείας βάσει του γονιδιώματος των ασθενών

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ο διευθύνων σύμβουλος της Genekor και μοριακός βιολόγος Νίκος Τσούλος

  Η εταιρεία που εξελίχθηκε σε ένα από τα κορυφαία εργαστήρια της Ευρώπης 

  H εταιρεία μοριακής βιολογίας Genekor Ιατρική Α.Ε., που για περισσότερα από είκοσι χρόνια βρίσκεται στον χώρο, επικεντρώνει τις υπηρεσίες της στον τομέα της ογκολογίας, παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες στον εν λόγω κλάδο. Πλέον επεκτείνεται και στην καρδιολογία και τη νευρολογία. Αναπτυσσόμενη σταθερά και διαρκώς, μετρά ήδη θυγατρικές εταιρείες και πολλαπλές συνεργασίες σε Ευρώπη, Αμερική και Μέση Ανατολή.

  O διευθύνων σύμβουλος της Genekor και μοριακός βιολόγος Νίκος Τσούλος μιλά στο "Forbes" για τα πλάνα και τα επόμενα βήματα της εταιρείας.

  - Σήμερα η Genekor βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σύγχρονης ιατρικής. Ποιοι είναι οι λόγοι που την οδήγησαν εκεί; 

  Η επιστημονική ομάδα της Genekor, από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ίδρυσής της, έχει εστιάσει στη χρήση και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Με τον τρόπο αυτόν κερδίσαμε την εμπιστοσύνη της ιατρικής κοινότητας και των ασθενών, οι οποίοι μας κατέταξαν σε ένα από τα κορυφαία εργαστήρια της Ευρώπης.

  - Πώς κατάφερε η Genekor και από ένα τοπικό εργαστήριο εξελίχθηκε σε μια πολυεθνική εταιρεία ανάπτυξης και διεξαγωγής μοριακών αναλύσεων;

  Σε όλες τις εταιρείες η επιτυχία οφείλεται στις ομάδες που τις απαρτίζουν. Εμείς στην Genekor είχαμε την ικανότητα να δημιουργήσουμε μια ομάδα από επιστήμονες και διοικητικά στελέχη που όλοι μαζί υπηρετούμε τον ίδιο σκοπό. Ο σκοπός μας είναι να ενσωματώσουμε τη νεότερη τεχνολογία στις υπηρεσίες μας και να φέρουμε στα χέρια των γιατρών αξιόπιστα εργαλεία για την εξατομίκευση της θεραπείας των ασθενών τους βάσει του γονιδιώματός τους. 

  Επίσης, δημιουργώντας στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, διαφοροποιήσαμε πολύ τις υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία μας. Η δραστηριοποίηση της εταιρείας μας στην Ελλάδα, όπου ο κλάδος της μοριακής βιολογίας δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένος, μας έδωσε την τεχνογνωσία ώστε να μπορούμε να δημιουργούμε δίκτυα πωλήσεων και σε άλλες χώρες. Η οικονομική κρίση το 2009 μάς ώθησε στο να εφαρμόσουμε αυτή την τεχνογνωσία και να αναπτυχθούμε και έξω από τα σύνορά μας, τόσο με τη δημιουργία θυγατρικών εταιρειών όσο και σε συνεργασία με αντιπροσώπους. 

  - Πριν από μερικά χρόνια σάς φιλοξενήσαμε στο "Forbes" σε μια συνέντευξη με τίτλο "Πώς μια ελληνική εταιρεία εξελίσσεται σε παγκόσμιο οχυρό στη μάχη με τον καρκίνο". Πώς έχει εξελιχθεί η εταιρεία από τότε;

  Έχοντας εδώ και καιρό αναπτύξει ένα πλήρες πορτφόλιο μοριακών υπηρεσιών στην ογκολογία και γνωρίζοντας πως υπάρχει ανάγκη για εξατομικευμένη θεραπεία και σε άλλους κλάδους, αποφασίσαμε να επεκταθούμε στην καρδιολογία και τη νευρολογία εντάσσοντας στο πορτφόλιό μας τρεις νέες οικογένειες εξετάσεων, τα CordisDX®, τα CerebrumDX® και το MyTheragene®. Για να καταλάβετε τη σημαντικότητα των εξετάσεων αυτών, μπορούμε, για παράδειγμα, να ταυτοποιήσουμε ανθρώπους που έχουν προδιάθεση για αιφνίδιο θάνατο και να το αποτρέψουμε να συμβεί. 

  Παράλληλα, για να καλύψουμε την τόσο γρήγορη ανάπτυξη της εταιρείας μας, επενδύουμε στη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου εργαστηριακού κέντρου, σε νέες εγκαταστάσεις 2,5 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, το οποίο θα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εργαστήρια μοριακής βιολογίας στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, δημιουργήσαμε μια νέα πρωτοπόρα ομάδα επιστημόνων, η οποία έχει αποκλειστικό σκοπό την εκπαίδευση και υποστήριξη της ιατρικής κοινότητας γύρω από τη γνώση και τις πληροφορίες της μοριακής ιατρικής. 

  - Η εποχή της COVID-19 έχει επηρεάσει με κάποιον τρόπο την εξέλιξη της εταιρείας σας;

  Είναι γνωστό ότι η πανδημία αυτή προκάλεσε μεγάλη κρίση παγκοσμίως, αλλά πάντα μέσα σε μια κρίση δημιουργούνται και ευκαιρίες. Εμείς στην Genekor προσαρμοστήκαμε άμεσα στις απαιτήσεις της εποχής αυτής και δημιουργήσαμε αντίστοιχη τεχνολογία και διαδικασίες τέτοιες ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα οι ασθενείς μας και οι συνεργάτες ιατροί, επιτυγχάνοντας έτσι την αδιάκοπη εξέλιξη της εταιρείας. Οπότε το πλάνο ανάπτυξής μας δεν διεκόπη λόγω της COVID-19, αντιθέτως μας βοήθησε να δημιουργήσουμε μια ακόμα πιο δυνατή και αποτελεσματική ομάδα. 

  - Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η θέση της Genekor στη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενών στο μέλλον; 

  Η Genekor θα συνεχίσει να είναι πρωτοπόρος στον χώρο της και, όσο εξελίσσεται η επιστήμη της μοριακής βιολογίας, θα έχουμε και πιο ενδιαφέροντα πράγματα να συζητάμε. Βάσει μελετών, μέσα στην επόμενη πενταετία θα έχουμε την ικανότητα με μια απλή αιμοληψία να κάνουμε διάγνωση του καρκίνου πριν καν αναπτυχθεί ο όγκος. Θα μπορούμε, στο κοντινό μέλλον, να κάνουμε προληπτικούς έλεγχους για τύπους καρκίνου που σήμερα δεν ελέγχονται επαρκώς, όπως ο καρκίνος παχέος εντέρου, σε λίγες σταγόνες αίματος και ταυτόχρονα θα μπορούμε με μη επεμβατικές μεθόδους να παρακολουθούμε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας ενός ασθενούς, πριν αυτός αναπτύξει μεταστάσεις και πριν καν ακόμη ο όγκος μεγαλώσει.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ