Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Ιουν-2021 09:16

  ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Στο δ᾽ τρίμηνο η σύσταση της κοινοπραξίας με την RWE

  ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Στο δ᾽ τρίμηνο η σύσταση της κοινοπραξίας με την RWE
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του έτους αναμένεται να συσταθεί η κοινοπραξία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με το γερμανικό ενεργειακό κολοσσό RWE, ενώ η έναρξη εργασιών στα πρώτα έργα της κοινής εταιρείας αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2022, ανέφερε χθες μιλώντας στο συνέδριο του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου ο CEO της εταιρείας Κωνσταντίνος Μαύρος.

  Κάνοντας μια ανασκόπηση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ο κ. Μαύρος τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του εμβληματικού έργου φωτοβολταϊκής τεχνολογίας συνολικής ισχύος 230MW στη Δ. Μακεδονία, με το κόστος κατασκευής που εξασφαλίστηκε για το τμήμα των 200MW να το καθιστά το πιο οικονομικό έργο στην Ευρώπη.

  Επίσης η εταιρεία προχώρησε στην επιλογή αναδόχου για το φβ ισχύος 50MW στη Μεγαλόπολη που αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο έργο με σύμβαση PPA.

  Επιπλέον, βρίσκεται παράλληλα σε εξέλιξη η ανάπτυξη σημαντικού χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, της τάξεως των 2,5GW.

  Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προχώρησε, επίσης, τόνισε ο κ. Μαύρος, στην περαιτέρω αύξηση του μεριδίου της σε αιολικά έργα και μικρά υδροηλεκτρικά, είτε μέσω αποκλειστικής ανάπτυξης αυτών είτε μέσω επιχειρηματικών συμπράξεων, καθώς και στην ανάπτυξη του πεδίου της βιομάζας.

  Τέλος, στον τομέα της γεωθερμίας, με την επιλογή στρατηγικού εταίρου η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θέτει ως προτεραιότητά της το ζήτημα της αξιοποίησης των τεσσάρων γεωθερμικών πεδίων υψηλής ενθαλπίας στην Ελλάδα, σε Λέσβο, Μήλο-Κίμωλο-Πολύαιγο, Νίσυρο και Μέθανα.

  Επιπρόσθετα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες επιδιώκει τη δυναμική της είσοδο στον οτμέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων ενώ έχει ήδη εισέλθει δυναμικά στο πεδίο της αποθήκευσης ενέργειας, καταθέτοντας στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αιτήσεις για αδειοδότηση αντίστοιχων σταθμών κεντρικής αποθήκευσης ενέργειας (συστοιχίες μπαταριών) συνολικής δυναμικότητας της τάξεως του 1GW και ενέργειας αποθήκευσης 3GWh, στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.

  Καταλήγοντας ο κ. Μαύρος τόνισε ότι στρατηγικός στόχος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι να ενισχύσει σημαντικά την παρουσία της στην Ελληνική αγορά των ΑΠΕ. Μέσω του επενδυτικού πλάνου που υλοποιεί η Εταιρεία, η εγκατεστημένη ισχύς των λειτουργούντων έργων της από 230MW που είναι σήμερα, αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 MW το 2022 και να διαμορφωθεί στο 1,5 GW μέχρι το 2024.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ