Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Ιουν-2021 09:01

  Βαριές οι απώλειες του "Ελευθέριος Βενιζέλος" το 2020

  Βαριές οι απώλειες του "Ελευθέριος Βενιζέλος" το 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Το 63,25% έφτασε η απώλεια εσόδων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος" το 2020 σε σχέση με το 2019 ως αποτέλεσμα της άνευ προηγουμένου διακοπής των λειτουργιών που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

  Λόγω της καθίζησης του πτητικού έργου που έπληξε τον κλάδο παγκοσμίως τα λειτουργικά έσοδα του "Ελ. Βενιζέλος” ήταν μειωμένα κατά 63,25% ή κατά 320,5 εκατ. ευρώ το 2020 σε σύγκριση με την προηγούμενη οικονομική χρήση και παρά τα σημαντικά μέτρα για μείωση των λειτουργικών δαπανών τα συνολικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) το 2020 μειώθηκαν κατά 81,33% (ή κατά 273,7 εκατ. ευρώ) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Κατά συνέπεια, η εταιρεία του αεροδρομίου κατέγραψε ζημίες προ φόρων ύψους 54,2 εκατ. ευρώ.  

  "Το 2020 ήταν, σε κάθε περίπτωση, η πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία της Εταιρείας από την Έναρξη Λειτουργίας του Αεροδρομίου”, αναφέρεται στην έκθεση διαχείρισης του ΔΣ για τα αποτελέσματα της χρήσης του 2020.

  Η κίνηση των επιβατών στο ΔΑΑ ανήλθε σε 8,08 εκατομμύρια επιβάτες, το χαμηλότερο επίπεδο κίνησης που βίωσε ποτέ, παρουσιάζοντας μείωση 68,4% έναντι του αντίστοιχου επιπέδου του 2019.

  Σημειώνεται ακόμη ότι  χάρη στα πολυάριθμα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, η εταιρεία πέτυχε μια υγιή ταμειακή ρευστότητα στο τέλος του 2020 της τάξεως των 356,3 εκατ. ευρώ, εξασφαλίζοντας επαρκή ρευστότητα για το εγγύς μέλλον, επιτρέποντάς της να εκπληρώσει τις βραχυπρόθεσμες χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της.

  Οι προοπτικές για το 2021

  Η πρόβλεψή της διοίκησης του αεροδρομίου για την κίνηση επιβατών το 2021 ανέρχεται σε 11,5 εκατομμύρια, σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με το 2020, αλλά εξακολουθεί να είναι 55% χαμηλότερη από τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

  Στην έκθεση του ΔΣ αναφέρεται ωστόσο ότι η πρόβλεψη παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη, δεδομένου ότι η εξέλιξη της πανδημίας, η διαδικασία διάθεσης εμβολίων, οι δράσεις σε επίπεδο ΕΕ για το συντονισμό των ταξιδιωτικών μέτρων και τα πιθανά πιστοποιητικά υγείας ή εμβολιασμού αποτελούν όλα παραμέτρους υπό εξέλιξη.

  Η εταιρεία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το ελληνικό Δημόσιο σχετικά με αξιώσεις αποζημίωσης, για τις ζημιές που προκλήθηκαν το 2020 ως αποτέλεσμα των επιβαλλόμενων περιορισμών στις ταξιδιωτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες.

  Η εταιρεία είναι αισιόδοξη ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί φιλικά και θα εγκριθεί από τις αρμόδιες εθνικές και κοινοτικές αρχές το 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες οι σχετικές εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού αναμένονται μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

  kostaskets@capital.gr  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ