Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Ιουν-2021 07:46

  Ευκαιρίες στην Ελλάδα βλέπει η Vantage Towers

  Ευκαιρίες στην Ελλάδα βλέπει η Vantage Towers
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης βλέπει στην ελληνική αγορά η Vantage Towers Greece, θυγατρική του εισηγμένου στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ομίλου Vantage Towers που διαχειρίζεται τηλεπικοινωνιακές υποδομές και συγκεκριμένα πύργους που φιλοξενούν τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε 10 ευρωπαϊκές χώρες.

  Στο επίκεντρο, όπως δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Vantage Towers Greece, Αθανάσιος Έξαρχος, αναμένεται να βρεθεί η ανάπτυξη του 5G, ενώ η εταιρεία ενδιαφέρεται και για το μεγάλο έργο των "αυτοκινητοδρόμων 5G” που σχεδιάζει να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

  Ο όμιλος Vantage Towers μετράει λίγους μήνες ζωής, ενώ όπως ανακοινώθηκε χθες ολοκληρώθηκε η αρχική φάση στελέχωσής της ελληνικής θυγατρικής με την μεταφορά της μονάδας διαχείρισης και αξιοποίησης των παθητικών υποδομών της Victus Networks, της εταιρείας που δημιουργήθηκε πριν από επτά χρόνια από τη Vodafone Ελλάδας και τη Wind Ελλάδας με αντικείμενο την κοινή χρήση του δικτύου κινητών τηλεπικοινωνιών.

  Η Vantage Towers Greece ιδρύθηκε επίσημα τον περασμένο Δεκέμβριο, με μια "προίκα” περίπου 5.000 σταθμών βάσης από τις Vodafone Ελλάδας και τη Wind. 

  Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά της Vantage Towers, μετά από την Γερμανία και την Ισπανία. Ο όμιλος διαχειρίζεται συνολικά περισσότερους από 45,4 χιλιάδες σταθμούς βάσης σε όλη την Ευρώπη.

  Με τη μεταφορά περίπου 71 υπαλλήλων από τη Victus η Vantage Towers απασχολεί πλέον περί τα 90 άτομα.

  Η εταιρεία διαχειρίζεται περί τους 5.200 σταθμούς βάση στη χώρα μας, με στόχο να προστεθούν άλλες 500 τοποθεσίες μέχρι το 2026, βάσει συμφωνίας με τις Vodafone και Wind που είναι και οι βασικοί πελάτες της εταιρείας.

  Οι Vodafone Ελλάδας και Wind έχουν προχωρήσει σε μια πολυετή συμφωνία με τη Vantage Towers Greece (Σύμβαση Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών - "MSA") αρχικής διάρκειας 8 ετών, με τρεις επιπλέον διαδοχικές περιόδους ανανέωσης, διάρκειας 8 ετών η κάθε μία. Σύνολο 32 έτη.

  Όπως δήλωσε ο κ. Εξάρχου η εταιρεία έχει περί τους 20 πελάτες αυτή τη στιγμή, στους οποίους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Πυροσβεστική, η Αστυνομία και η Digea.

  Η Vantage Greece έχει μετοχικό κεφάλαιο 815 εκατ. ευρώ, ετήσιο κύκλο εργασιών 126 εκατ. ευρώ και με βάση τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (Ebitda) που διαμορφώνονται σε 53 εκατ. ευρώ ανήκει στις 50 κορυφαίες ελληνικές εταιρείες.

  Οι προοπτικές για το μέλλον

  Η διοίκηση της Vantage Towers Greece εκτίμησε ότι ο αριθμός των πελατών θα αυξηθεί στο προσεχές μέλλον, τόσο λόγω της ανάπτυξη των δικτύων 5G που απαιτούν περισσότερες κεραίες όσο και από τη δημιουργία νέων ασύρματων δικτύων που θα εξυπηρετούν εφαρμογές όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων ή ακόμη και το gaming.

  "Οι εγκαταστάσεις μας μπορούν να αξιοποιηθούν και για άλλες χρήσεις, όπως για παράδειγμα η εγκατάσταση καμερών για πρόβλεψη πυρκαγιών σε δασικές εκτάσεις”, σημείωσε ο  κ. Έξαρχος προσθέτοντας ότι η εταιρεία είναι ανοικτή σε συνεργασίες τόσο με παρόχους, όσο και με ιδιοκτήτες γης.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα η εταιρεία ανακοίνωσε τη συνεργασία της με το Ταμείο Φαιστός που έχει δημιουργηθεί από την ελληνική κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση εταιρειών που θα αναπτύξουν εφαρμογές για το 5G.

  Οι αδειοδοτήσεις

  Ένα από τα ζητήματα που μένει να λυθεί για την ανάπτυξη της αγοράς, σύμφωνα με τον κ. Έξαρχο είναι και το θέμα των αδειοδοτήσεων των κεραιών.

  Όπως ανέφερε έχουν γίνει άλματα στην επιτάχυνση της αδειοδότησης, αλλά ακόμη δεν έχουμε φτάσει στα επίπεδα των ψηφιακά αναπτυγμένων χωρών.

  Όπως σημείωσε η κυρία Μαντώ Παπαδοπούλου, διευθύντρια νομικών θεμάτων της Vantage Tower Greece στην Ελλάδα η αδειοδότηση μαζί με την παροχή ρεύματος απαιτεί ένα με ενάμιση χρόνο όταν στην Γερμανία η άδεια βγαίνει μέσα σε δύο μήνες.

  Ο επικεφαλής της Vantage Towers Greece σημείωσε πάντως πως έχουν γίνει επαφές με κυβερνητικά στελέχη κατά τις οποίες φάνηκε ότι υπάρχει η διάθεση επίλυσης των προβλημάτων.

  Επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους είχε τις προηγούμενες ημέρες και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Vivek Badrinath, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας για να γνωρίσει την ομάδα της ελληνικής εταιρείας.

  "Ο ρόλος της Vantage Towers Greece στον όμιλο είναι πολύ σημαντικός. Η Ελλάδα είναι η τρίτη πιο σημαντική αγορά για εμάς όσον αφορά το μέγεθος”, σημείωσε ο κ. Badrinath προσθέτοντας ότι η επένδυσή στην Vantage Towers Greece αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας.

  kostaskets@capital.gr 

  - Έκλεισε το deal της Vantage Towers Greece – 288 εκατ. στη μητρική της Wind

  - Νέο τοπίο διαμορφώνει σε Ευρώπη και Ελλάδα η Vantage Towers

   

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ