Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Ιουν-2021 14:43

  MTIS: Ελληνική τεχνολογία που φέρνει το πλοίο ...στο γραφείο, έχει τοποθετηθεί σε 500 καράβια παγκοσμίως

  Alpha Bank: Σημαντικό το πλήγμα της ναυτιλίας από τον κορονοϊό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τεχνολογία που αναπτύσσεται 100% στην Ελλάδα και, τρόπον τινά, φέρνει το ...πλοίο στο γραφείο της ναυτιλιακής εταιρείας έχει τοποθετηθεί σε περισσότερα από 500 μεγάλα καράβια, που πλέουν στις θάλασσες ανά την υφήλιο. Πρόκειται για το σύστημα λογισμικού "i-platform" της ελληνικής εταιρείας MTIS, το οποίο "δουλεύει" πάνω σε προϊόντα της CISCO (hardware και software). Το σύστημα συγκεντρώνει κι αναλύει στοιχεία για τη λειτουργία του καραβιού εν πλω, επιτρέποντας στη ναυτιλιακή εταιρεία να ελέγχει από τα χερσαία γραφεία της ό,τι συμβαίνει πάνω στο πλοίο, βοηθώντας και στην καταγραφή του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος και τη μείωση αυτού.

  "Είναι για εμάς πολύ σημαντικό ότι έρχονται εταιρείες από το εξωτερικό ν' αγοράσουν ελληνική τεχνολογία για τα πλοία τους. Κι είναι σημαντικό για τις ίδιες τις ναυτιλιακές να αξιοποιούν τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Ένα μεγάλο πλοίο μπορεί να απαιτήσει επένδυση της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Είναι, δηλαδή, θαρρείς και έχεις μια ολόκληρη ΦΑΓΕ ή ΔΕΛΤΑ να πλέει στη θάλασσα, χωρίς να είναι ψηφιοποιημένη. Παρόλα αυτά, η ναυτιλία υστερούσε για χρόνια σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού και μεταφοράς πληροφορίας, κάτι που με την ευρυζωνικότητα, τις μεγαλύτερες ταχύτητες διασύνδεσης και τη μείωση του κόστους της τεχνολογίας έχει αρχίσει να αλλάζει" είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Μαρινάκης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας MTIS, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την κλειστή ημερίδα, με τίτλο "Καινοτόμες Τεχνολογίες και Έξυπνα Λιμάνια", που διοργανώνει η εταιρεία, σε συνεργασία με τη Cisco, στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων (DT&S), στη Θεσσαλονίκη.

  Τα έξυπνα πλοία απαιτούν έξυπνα λιμάνια

  Φυσικά, πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης, τα έξυπνα πλοία απαιτούν έξυπνα λιμάνια και τα λιμάνια πρέπει με τη σειρά τους να αναπτύσσουν στενούς δεσμούς με τις πόλεις: "ένα λιμάνι, όσο έξυπνο και αν είναι, δεν θα έχει προστιθέμενη αξία για το περιβάλλον και την κοινωνία αν δεν αγκαλιάσει τα προβλήματα των πόλεων και αν οι πόλεις δεν το αγκαλιάσουν κι αυτές".

  Την εκτίμηση ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν ένα λιμάνι να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις -είτε αυτές αφορούν την επιβατική και εμπορική κίνηση είτε την επέκταση του φυσικού χώρου του λιμανιού είτε την περιβαλλοντική επέκταση, την κυβερνοασφάλεια και τον τρόπο με τον οποίο η λειτουργία του επιδρά στην πόλη- διατύπωσε ο επικεφαλής του DT&S, Νίκος Λαμπρογεώργος, Senior Account Manager- Public Sector της Cisco Hellas.

  Ήδη, η CISCO, μέσω του DT&S, έχει σε εξέλιξη συνεργασία με τον δήμο Αλεξανδρούπολης, με στόχο -μεταξύ άλλων- την καταγραφή δεδομένων κυκλοφοριακής κίνησης και τη χρήση τους με προβολή για τη χάραξη σεναρίων για το μέλλον, ώστε να διαφανεί η επίδραση του λιμανιού στην πόλη, όταν αυτό αναπτυχθεί και μεγαλώσει, μετά την ιδιωτικοποίησή του.

  Το έργο, με τον τίτλο "ψηφιακός τροχονόμος" ή "διασυνδεδεμένη διασταύρωση", αναμένεται να ολοκληρωθεί ώς το τέλος του 2021, ενώ μετά την παράδοσή του και έχοντας πλέον στα χέρια της ένα εκτελεσμένο πρότζεκτ, η CISCO θα επιδιώξει συνεργασία και με άλλες ελληνικές πόλεις, στις οποίες υπάρχουν λιμάνια υπό ανάπτυξη.

  Υποκατάστημα ...εν πλω

  Συνδεδεμένη με το αντικείμενο του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας της CΙSCO και της ΟΝΕΧ στη Σύρο, είναι η σημερινή ημερίδα, όπως επισήμανε ο Νικόλαος Μποτίνης, διευθυντής περιφερειακών πωλήσεων της εταιρείας για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα.

  "Ευελπιστούμε το hub της Σύρου να αποτελέσει κέντρο ενός οικοσυστήματος καινοτόμων ελληνικών επιχειρήσεων, που θα δίνουν συγκεκριμένες λύσεις στη λιμενική αγορά, με λογισμικό για τη βελτίωση της λειτουργίας της" επισήμανε ο κ.Μποτίνης και πρόσθεσε πως στόχος του Κέντρου, που τώρα ξεκινάει, είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των πλοίων των Ελλήνων εφοπλιστών, ήδη από το στάδιο της ναυπήγησης τους, καθώς "το πλοίο είναι ένα υποκατάστημα εν πλω της επιχείρησης", όπως είπε χαρακτηριστικά.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  18:52 17/06

  Πιερρακάκης: Η αξία των ψηφιακών συστημάτων είναι να εξυπηρετούν ανθρώπινες ανάγκες

  Αυτό τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε εκδήλωση για την τεχνητή νοημοσύνη.

  13:51 17/06

  Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για το e-commerce στο 2ο online σεμινάριο του #GrowYourBusiness - The Digital Sessions

  Η Πόπη Τσαπανίδου παρουσιάζει το 2ο online σεμινάριο του #GrowYourBusiness - The Digital Sessions με θέμα το ηλεκτρονικό εμπόριο.

  09:06 16/06

  Τεχνολογία: Τα Windows 10 της Microsoft θα αποσυρθούν το 2025

  Όταν τα Windows 10 είχαν κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 2015, η Microsoft είχε ανακοινώσει ότι επρόκειτο να είναι η τελική έκδοση του λειτουργικού συστήματος της.

  20:25 15/06

  Vodafone Secure Net Family: Ασφάλεια στο internet για τα παιδιά, πιο εύκολα από ποτέ!

  Με τη νέα υπηρεσία Vodafone Secure Net Family, με την οποία τα παιδιά μπορούν να εξερευνούν και να απολαμβάνουν το internet με ασφάλεια σε κάθε συσκευή, μέσω του δικτύου κινητής και σταθερής Vodafone ...

  16:59 15/06

  Η σύνδεση στο Διαδίκτυο, κάτω από κάθε συνθήκη, διαβατήριο για την post-COVID εποχή

  Ρόλο-"κλειδί" για την ανάκαμψή τους στην εποχή μετά τον COVID-19 αποδίδουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην ψηφιακή τεχνολογία.

  12:27 15/06

  To Google Street View επιστρέφει στους δρόμους της Ελλάδας

  Mε στόχο να τις φωτογραφίσουν εκ νέου ώστε να ανανεωθούν τα δεδομένα για τις πόλεις, τους δρόμους και τις εθνικές οδούς.

  08:47 13/06

  Όλο το σχέδιο για το 5G στην Ελλάδα

  Από τους αυτοκινητοδρόμους ξεκινούν οι μεγάλες δράσεις του 5G. Το 5G στις μεταφορές μπορεί να εισφέρει έσοδα 2,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.

  23:31 11/06

  Νέο θύμα βρήκαν οι χάκερς που είχαν "χτυπήσει" προμηθευτή της Apple

  Η εταιρεία Sol Oriens παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Εθνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

  14:38 08/06

  Alibaba: Ενισχύει τα προϊόντα cloud computing στη "μάχη" της με την Amazon

  Η κινεζική εταιρεία λάνσαρε ένα προϊόν livestreaming αγορών βασισμένο στο cloud.

  23:15 07/06

  Apple: Αποκαλυπτήρια για το iOS15 - Aναβαθμίζει FaceTime και iMessage

  H εταιρεία "ζεσταίνει" τον ανταγωνισμό με Zoom, Microsoft.

  17:50 07/06

  COSMOTE 5G: Πληθυσμιακή κάλυψη 50%, επτά μήνες νωρίτερα από τον αρχικό στόχο

  Συνολικά, 29 πόλεις & νησιά σε όλη την Ελλάδα "τρέχουν" ήδη με ταχύτητες COSMOTE 5G.

  11:10 07/06

  Η WIND εντάσσει την τεχνολογία NarrowBand Internet of Things (NB-IoT) στο δίκτυο της

  H WIND Ελλάς μέσα από το δίκτυο της NarrowBand Internet of Things (NB-IoT), μπορεί πλέον να προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις σε όλους τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις που θέλουν να υλοποιήσουν...

  13:32 04/06

  Modulus Telecoms & Wizard Digital Agency: Το μυστικό της επιτυχίας είναι στην αποδοτική στρατηγική marketing

  Η modulus ΑΕ είναι μια καινοτόμα εταιρεία τηλεπικοινωνιών νέας γενιάς που αξιοποιεί προηγμένες cloud τεχνολογίες και αποτελεί ένας από τους μεγαλύτερους Παρόχους Τηλεφωνίας VoIP στην Ελλάδα.