Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 01-Ιουν-2021 08:13

  Προχωρά η αδειοδότηση των εταιρειών διαδικτυακού στοιχήματος

  Προχωρά η αδειοδότηση των εταιρειών διαδικτυακού στοιχήματος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η αδειοδότηση των εταιρειών διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), με στόχο η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και να οδηγήσει σε πρώτη φάση σε συνολικά περίπου 15 άδειες.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, άδεια έχουν λάβει πέντε εταιρείες, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να αδειοδοτηθούν άλλες πέντε που έχουν υποβάλλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έχουν καταβάλλει την πρώτη δόση του καθορισμένου τιμήματος.

  Συνολικά, στην ΕΕΕΠ έχουν υποβληθεί 21 φάκελοι αδειοδότησης, εκ των οποίων οι 11 αφορούν υφιστάμενους παρόχους που λειτουργούν με προσωρινές άδειες και οι υπόλοιποι εννέα πρωτοεμφανιζόμενους.

  Όσες από τις εταιρείες λειτουργούν με τις προσωρινές άδειες που δόθηκαν το 2012 δεν αδειοδοτηθούν μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα έχουν περιθώριο ενός μήνα προκειμένου να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους.

  Αν δεν διακόψουν την παρουσία τους, θα μπουν στην "μαύρη λίστα” της ΕΕΕΠ και θα αποκλειστεί η πρόσβαση στους διαδικτυακούς τους τόπους από την Ελλάδα.

  Δεδομένου ότι ορισμένες αιτήσεις αφορούν συνδεδεμένες εταιρείες, εκτιμάται ότι οι άδειες που θα δοθούν συνολικά σε αυτή τη φάση δεν θα ξεπεράσουν τις 15. Ωστόσο η διαδικασία μένει ανοιχτή και δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του έτους οι αδειοδοτημένες εταιρείες διαδικτυακού στοιχήματος να έχουν διπλασιαστεί.

  Έσοδα 75 εκατ. ευρώ

  Το τίμημα για την άδεια Διαδικτυακού Στοιχήματος ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ και για την άδεια Λοιπών Διαδικτυακών Παιγνίων (παιχνίδια καζίνο, πόκερ κλπ) το αντίτιμο είναι 2 εκατ. ευρώ.

  Έτσι μόνο από την αδειοδότηση των 15 εταιρειών -οι οποίες στο σύνολό τους ενδιαφέρονται και για τους δύο τύπους- το ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να εισπράξει περί τα 75 εκατ. ευρώ.

  Το τίμημα μπορεί να καταβληθεί σε τέσσερις δόσεις, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένες εταιρείες επιλέγουν να καταβάλλουν το σύνολο του τιμήματος.

  Ενισχυμένη διαφάνεια

  Πέρα από τα άμεσα έσοδα που φέρνουν οι άδειες αναμένεται να αυξηθούν και τα επαναλαμβανόμενα έσοδα από την ετήσια φορολόγηση.

  Και αυτό διότι με το νέο καθεστώς οι εταιρείες που λειτουργούν νόμιμα στη χώρα μας θα πρέπει να διασυνδέσουν τα πληροφοριακά τους συστήματα με την ΕΕΕΠ και έτσι θα ελέγχονται ο τζίρος και τα κέρδη τους.

  Σύμφωνα με την διοίκηση της ΕΕΕΠ, οι οριστικές άδειες αναμένεται να αυξήσουν τη διαφάνεια της αγοράς διαδικτυακών παιγνίων αλλά και να φέρουν επιπλέον έσοδα στο Δημόσιο. Ακόμη εκτιμάται ότι με το νέο καθεστώς θα ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός στην αγορά διαδικτυακού στοιχήματος.

  Το μεγάλο στοίχημα είναι οι πάροχοι διαδικτυακών τυχερών παιγνίων να μπορούν να ξεκινήσουν την λειτουργία τους με το νέο καθεστώς (go live) από την 1η Αυγούστου.

  Για να γίνει αυτό θα πρέπει, μεταξύ άλλων, οι εταιρείες να έχουν ολοκληρώσει τις Συμβάσεις Προσχώρησης -δηλαδή τις συμβάσεις που καλούνται να υπογράψουν οι παίκτες με τις εταιρείες- και αυτές να έχουν εγκριθεί από την ΕΕΕΤ.

  kostaskets@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ