Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 01-Ιουν-2021 07:46

  Έρμαιο του τουρισμού οι τιμές των ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας

  Έρμαιο του τουρισμού οι τιμές των ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Οι περιορισμοί που εξακολουθούν να ισχύουν στα ταξίδια σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αβεβαιότητα για την πορεία της τουριστικής "βιομηχανίας” αλλά και των εμβολιασμών, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για το πως θα κινηθούν εφέτος οι τιμές στα ψάρια της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας. 

  Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Globefish -το παράρτημα του FAO Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ που ασχολείται με την αλιεία-, στο τελευταίο του report.

  Όπως σημειώνει, οι τιμές για το λαβράκι και την τσιπούρα έχουν δείξει μικρή ανοδική τάση τους τελευταίους δύο μήνες.

  Οι τιμές για τα ψάρια της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας βάρους 300-450 γραμμαρίων ελληνικής προέλευσης στην ιταλική αγορά παραμένουν σταθερές στα 4,40 ευρώ και 4,30 ευρώ ανά κιλό αντίστοιχα. Παρόμοιες τάσεις καταγράφονται και στο ισπανικό χονδρικό εμπόριο. 

  Η αργή ανάκαμψη των τιμών, σύμφωνα τον Globfish, είναι πιθανόν να οφείλεται στη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από την ολική επανεκκίνηση λειτουργίας των εστιατορίων, τη μερική επαναλειτουργία του ευρύτερου κλάδου HORECA σε ορισμένες βασικές μεσογειακές αγορές όπως είναι η Ιταλία, όπου εξακολουθούν να υφίστανται περιορισμοί στα ταξίδια.

  Επίσης συνδέει την πορεία των τιμών με την επιτυχία ή μη της φετινής θερινής τουριστικής περιόδου που παραμένει το μεγάλο ζητούμενο. 

  Από το πως θα πάει η τουριστική σεζόν στην Ιταλία θα εξαρτηθεί η πορεία των ελληνικών εξαγωγών στη γείτονα και οι τιμές που θα "πιάσουν” τα ελληνικά ψάρια.

  Και αυτό γιατί η Ιταλία αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τα ψάρια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας καθώς αντιπροσωπεύει σχεδόν το 41% των εξαγωγών Ελληνικής τσιπούρας και λαβρακιού. 

  Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία από τον Σ.Ε.Θ η Ιταλία, εισήγαγε το 2019, 38.216 τόνους τσιπούρα ιχθυοκαλλιέργειας εκ των οποίων οι 20.559 τόνοι ήταν ελληνικής παραγωγής.

  Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η διείσδυση για το ελληνικό λαβράκι στην ιταλική αγορά αφού από τους 32.032 τόνους που εισήγαγε η γείτονα χώρα οι 20.182 ήταν ελληνικής παραγωγής.  

  Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για την πορεία της ιταλικής τουριστικής σεζόν, το ιταλικό ερευνητικό Ινστιτούτο Demoskopika εκτιμά ότι τουλάχιστον 39 εκατομμύρια ξένοι και εγχώριοι τουρίστες θα ταξιδέψουν στην γείτονα αυτό το καλοκαίρι, αύξηση 12% σε σχέση με πέρυσι.

  Με τον πρόεδρο του Ινστιτούτο να δηλώνει στο πρακτορείο ειδήσεων Ansa: "το σχέδιο εμβολίων και η πράσινη κάρτα είναι αναμφίβολα ένα κίνητρο για τη διαδικασία ανάκαμψης του τουρισμού".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ