Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Μαϊ-2021 08:02

  Think Silicon: Σχεδιάζει το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης από την Ελλάδα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Έχοντας διπλασιάσει τα μεγέθη της μέσα σε ένα χρόνο που αποτελεί μέλος του αμερικανικού ομίλου Applied Materials η εταιρεία Think Silicon, η οποία ξεκίνησε το 2007 από την Πάτρα, ετοιμάζει να ανοίξει το νέο της κεφάλαιο από τα νέα γραφεία της στη Μεταμόρφωση Αττικής.

  Από τις νέες εγκαταστάσεις που εγκαινιάζονται σήμερα το απόγευμα σε μια ειδική διαδικτυακή εκδήλωση, την οποία θα χαιρετήσουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρίστος Δήμας, η Think Silicon θα λειτουργήσει ένα από τα βασικά κέντρα σχεδιασμού τεχνολογίας της Applied Materials.

  Τον τελευταίο χρόνο, η Think Silicon έχει μετασχηματιστεί από τεχνολογική start-up σε μέλος πολυεθνικής εταιρείας, η οποία όμως όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης ο Γεώργιος Σιδηρόπουλος, συνιδρυτής της ελληνικής εταιρείας και CEO και Country President της Applied Materials στην Ελλάδα, λειτουργεί ξεχωριστά ως θυγατρική του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού με τη δική της ομάδας έρευνας και ανάπτυξης, πωλήσεων και marketing.

  Αναφορικά με την ανάπτυξη σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, η Think Silicon προσλαμβάνει με υψηλό ρυθμό ταλαντούχους και έμπειρους μηχανικούς από όλο τον κόσμο.

  Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας τους τελευταίους 8 μήνες το 33% των θέσεων εργασίας έχει στελεχωθεί από μηχανικούς με μεγάλη επαγγελματική εμπειρία στο εξωτερικό που θέλησαν να επαναπατριστούν.

  Think Silicon

  Μάλιστα όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής, Applied AI Group της Applied Materials, Κώστα Μάλλιος, στόχος του αμερικανικού ομίλου είναι να κατευθύνει ταλέντα από άλλες χώρες όπως η Ουκρανία και το Ισραήλ στην Ελλάδα για να ενισχυθεί ακόμη το κέντρο σχεδιασμού της Think Silicon.

  Άλμα στην Τεχνητή Νοημοσύνη

  H Think Silicon δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη τεχνολογίας για κάρτες γραφικών (GPUs) ειδικά για φορητές συσκευές όπου απαιτούνται ισχυρές επιδόσεις αλλά και ενεργειακή αυτονομία.

  H εταιρεία λειτουργεί με το μοντέλο IP Licensing, δηλαδή σχεδιάζει κάρτες γραφικών και στη συνέχεια συνεργάζεται με εταιρείες κατασκευής επεξεργαστών λαμβάνοντας δικαιώματα (royalties).

  Πλέον ετοιμάζεται να επεκταθεί και στα ολοκληρωμένα κυκλώματα (chips) Τεχνητής Νοημοσύνης, έναν τομέα που θα έχει μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. 

  Όπως ανέφερε ο κ. Σιδηρόπουλος, τα νέα προϊόντα αξιοποιούν το AI, βλέποντας την τάση και το ενδιαφέρον που υπάρχει προς τα εκεί, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της "υπολογιστικής όρασης" (computer vision), δηλαδή στην αναγνώριση στοιχείων από τη συσκευή που χρησιμοποιεί εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης.

  "Ένας από τους πιο σημαντικούς επεξεργαστές Τεχνητής Νοημοσύνης στον κόσμο δεν θα βγει από τη Σίλικον Βάλει, το Τόκιο ή τη Σαγκάη, αλλά από την Αθήνα. Και αυτό είναι κάτι που μας κάνει περήφανους”, σημείωσε ο κ. Μάλλιος.

  Think Silicon

  Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων, ο οποίος θα στελεχωθεί κυρίως από μηχανικούς αλλά και από εξειδικευμένο προσωπικό στο τομέα του marketing και των πωλήσεων.

  Τα σχέδια ανάπτυξής είναι φιλόδοξα με στόχο μέχρι το 2022 να έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των εργαζομένων της Think Silicon.

  Σημεία-σταθμοί

  Η Think Silicon ιδρύθηκε το 2007 από τους Γιώργο Σιδηρόπουλο και Ιάκωβο Σταμούλη. Οι δύο τους σχεδίαζαν ολοκληρωμένα κυκλώματα (chip) για Bluetooth και Wi-Fi στην εταιρεία ATMEL όταν αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση.

  Μάλιστα η αρχική τους δραστηριότητα ήταν διαφορετική αλλά γρήγορα αποφάσισαν να ασχοληθούν με τους επεξεργαστές γραφικών λόγω του διδακτορικού του κ. Σταμούλη.

  Το 2009 εξασφαλίστηκε η πρώτη χρηματοδότηση από το cluster Μικροηλεκτρονικής του Corralia για την ανάπτυξη καινοτόμου τεχνολογίας. Ένα χρόνο αργότερα ήρθε και ο πρώτος πελάτης της εταιρείας, η Dialog Semiconductors.

  To 2014 η Think Silicon άνοιξε το πρώτο της γραφείο marketing και πωλήσεων στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Τορόντο του Καναδά. Την επόμενη χρονιά ξεκίνησε συνεργασία με την Tortuga Pacific με στόχο την περαιτέρω διείσδυσή της στην αγορά των ΗΠΑ.

  Το 2017 ξεκίνησε η συνεργασία με την εισηγμένη στο NASDAQ Synopsys για την ανάπτυξη ενός συστήματος χαμηλής κατανάλωσης για ενσωματωμένες συσκευές για την αγορά του Internet of Things και την επόμενη χρονιά η Think Silicon ήταν ένας από τους οκτώ νικητές του διαγωνισμού Envolve Award Greece 2018.

  Το 2019 η Think Silicon έλαβε αρχική χρηματοδότηση (seed capital) από τη Metavallon και δύο ακόμη ιδιώτες επενδυτές (angel investors). Η συνολική χρηματοδότηση της εταιρείας όλα αυτά τα χρόνια ξεπέρασε τα 3 εκατ. ευρώ με τα περισσότερα απ’ αυτά να προέρχονται από ευρωπαϊκά και ελληνικά ευρωπαϊκά προγράμματα

  Το Μάιο του 2020 -εν μέσω πανδημίας- ανακοινώθηκε η εξαγορά από την Applied Materials. Το τίμημα της εξαγοράς δεν έγινε γνωστό, όμως το venture capital Metavallon που χρηματοδότησε την Think Silicon το 2019, στην ανακοίνωση του για τη συμφωνία με την Applied Materials ανέφερε ότι "πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιστορικά εξαγορά στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας (deep tech) στην Ελλάδα”.

  Όταν εξαγοράστηκε η Think Silicon απασχολούσε συνολικά 16 άτομα. Στα νέα γραφεία 1.000 τμ στη Μεταμόρφωση Αττικής αναμένεται να απασχοληθούν αρχικά περί τα 32 άτομα, ενώ η εταιρεία διατηρεί γραφεία και στην Πάτρα, ενώ έχει γραφεία πωλήσεων σε Τορόντο (Καναδάς), Όστιν, Τέξας (ΗΠΑ), Κολωνία (Γερμανία) και Ταϊπέι (Ταϊβάν).

  Σημειώνεται ότι η Applied Materials, με έδρα στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, είναι παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία υλικών για την παραγωγή σχεδόν κάθε νέου chip υπολογιστή και προηγμένης οθόνης στον κόσμο.

  Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NASDAQ και S&P 500) με κεφαλαιοποίηση 126 δισ. δολαρίων. Πραγματοποιεί περί τα 18 δισ. δολάρια ετήσια έσοδα, δαπανά κάθε χρόνο περίπου 2,5 δισ. δολάρια σε Έρευνα και Ανάπτυξη, διαθέτει περίπου 15.000 πατέντες και απασχολεί 25.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε επίσης:

  - Πώς η Think Silicon προσέλκυσε τον τεχνολογικό κολοσσό Applied Materials

  - Η Think Silicon και... τα "κρυφά διαμάντια" της αγοράς τεχνολογίας

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ