Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Μαϊ-2021 13:31

  Ιστορικό χαμηλό στον διαγωνισμό για τις ΑΠΕ

  Ιστορικό χαμηλό στον διαγωνισμό για τις ΑΠΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Ιστορικό χαμηλό για την τιμή των ΑΠΕ καταγράφηκε σήμερα στο διαγωνισμό που διενεργήθηκε από τη ΡΑΕ.

  Συγκεκριμένα η χαμηλότερη προσφορά που υποβλήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες ήταν στα 32,97 ευρώ/μεγαβατώρα και προερχόταν από φωτοβολταϊκό έργο. Στον κοινό διαγωνισμό συμμετείχαν τόσο φωτοβολταϊκά όσο και αιολικά, ωστόσο κατά τις ίδιες πληροφορίες κυριάρχησε η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών.

  Οι τιμές για τα υπόλοιπα έργα κινήθηκαν στα επίπεδα των 37 έως 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αρκετά χαμηλότερα από την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού που ήταν στα 53,86 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

  Συνολικά στον σημερινό διαγωνισμό δημοπρατήθηκαν 350 MW, τα οποία και κατέληξαν όλα σε φωτοβολταϊκά έργα, την ίδια στιγμή που τα αιολικά έργα που συμμετείχαν δεν μπόρεσαν να κλειδώσουν τιμή. 

  Στον διαγωνισμό κατέβηκαν 126 έργα, συνολικής ισχύος 1.090 MW. Οι υποψήφιες μονάδες για να κατακυρώσουν Τιμή Αναφοράς είναι φωτοβολταϊκά ισχύος έως 20 MW και αιολικά έως 50 MW.

  Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό που είχε διενεργηθεί τον Ιούλιο του 2020 οι τιμές είχαν κινηθεί μεταξύ 45 και 62 ευρώ/μεγαβατώρα με τη μεσοσταθμική τιμή να διαμορφώνεται στα 49,81 ευρώ /μεγαβατώρα. Για τα αιολικά οι τιμές είχαν κυμανθεί από τα 53 έως τα 57 ευρώ/μεγαβατώρα με τη μεσοσταθμική τιμή να είναι στα 55,67 ευρώ/μεγαβατώρα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ