Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Μαϊ-2021 08:14

  Με bonus malus οι χρεώσεις δικτύου μεταφοράς στους λογαριασμούς ρεύματος

  Με bonus malus οι χρεώσεις δικτύου μεταφοράς στους λογαριασμούς ρεύματος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Οι επιδόσεις του διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς ΑΔΜΗΕ σε μια σειρά από υπηρεσίες όπως η διαθεσιμότητα των γραμμών μεταφοράς, οι απώλειες φορτίου, το επίπεδο τάσης λειτουργίας, θα καθορίζουν και το ύψος των εσόδων του.

  Αυτό προβλέπει η νέα μεθοδολογία για το επιτρεπόμενο έσοδο του διαχειριστή, η οποία αναμένεται άμεσα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

  Επί της ουσίας, η ΡΑΕ θεσπίζει μια σειρά από δείκτες επίδοσης κλειδιά (KPIs) βάσει των οποίων ο ΑΔΜΗΕ θα μπορεί είτε εφόσον πετύχει συγκεκριμένους στόχους να αυξάνει τα έσοδά του, είτε εάν παρουσιάσει αστοχίες ή αποτυχίες να χάνει έσοδα.

  Δηλαδή η νέα μεθοδολογία υπολογισμού των επιτρεπόμενων εσόδων θα περιλαμβάνει ένα ιδιότυπο bonus malus, βάσει του οποίου θα υπολογίζονται τα ρυθμιζόμενα έσοδα του διαχειριστή και κατ᾽ επέκταση οι χρεώσεις δικτύου μεταφοράς που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ρεύματος όλων των καταναλωτών.

  Σύμφωνα με πληροφορίες τα KPIs που θεσπίζονται θα αφορούν μεταξύ άλλων:

  Τη διαθεσιμότητα των γραμμών μεταφοράς

  Την αποκοπτόμενη ενέργεια

  Το επίπεδο τάσης λειτουργίας

  Την επιτυχία στην πρόβλεψη του φορτίου

  Την επιτυχία στις προβλέψεις για τις ΑΠΕ

  Εκτός από τα KPIs που εισάγονται, η νέα μεθοδολογία υπολογισμού του επιτρεπόμενου εσόδου του ΑΔΜΗΕ, εισάγει αλλαγές ως προς τα έργα μείζονος σημασίας, όπως για παράδειγμα οι διασυνδέσεις της Κρήτης ή των Κυκλάδων.

  Μέχρι τώρα, ο Διαχειριστής μπορούσε να εισπράξει πριμ έως 2,5% στο WACC (σταθμισμένη μέση απόδοση κόστους κεφαλαίου) για διάστημα έως και 12 έτη. Με τη νέα μεθοδολογία "ψαλιδίζεται" το πριμ στο WACC στο 2%  ενώ η περίοδος περιορίζεται στα 4 έως 7 έτη, από 12.

  Σημειώνεται ότι πρόσφατα σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θ. Δαγούμας, είχε προαναγγείλει ότι η Ρυθμιστική Αρχή προτίθεται να υιοθετήσει στο σύνολο των διαχειριστών μια τακτική κινήτρων για τη βελτίωση των υπηρεσιών αλλά και στενής παρακολούθησης της υλοποίησης των έργων ούτως ώστε ανάλογα με το βαθμό επίτευξης των στόχων να επιβραβεύονται ή να επιβάλλονται penalties.

  Ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει ως "παρωχημένη" τη λογική της εγγυημένης κερδοφορίας, η οποία θα πρέπει σταδιακά να εγκαταλειφθεί ωθώντας τους διαχειριστές στο να βελτιώσουν την απόδοση των υπηρεσιών τους προς όφελος των καταναλωτών.

  Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι η λογική της παροχής κινήτρων στους διαχειριστές αποτελεί παγιωμένη πρακτική στους ευρωπαίους διαχειριστές.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ