Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Μαϊ-2021 09:27

  Καθολικό… internet στην Ελλάδα με ταχύτητες 4 Mbps προτείνει η ΕΕΤΤ

  Καθολικό… internet στην Ελλάδα με ταχύτητες 4 Mbps προτείνει η ΕΕΤΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Κώστα Κετσιετζή

  Την παροχή ευρυζωνικών συνδέσεων με ονομαστική ταχύτητα 10 Mbps και εγγυημένη ταχύτητα τουλάχιστον 4 Mbps στο σύνολο της χώρας, ως μέρος της καθολικής υπηρεσίας τηλεπικοινωνιών προτείνει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

  Όπως έχει γράψει το Capital.gr η διαβούλευση, που ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει έως τις 18 Ιουνίου έχει ως στόχο την  επέκταση της καθολικής υπηρεσίας που σήμερα ισχύει για τις φωνητικές κλήσεις και στην ευρυζωνικότητα, προκειμένου να παρέχεται η δυνατότητα γρήγορου ίντερνετ σε όλες τις περιοχές της χώρας, ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες, σε προσιτή τιμή.

  Η ταχύτητα των 4 Mbps θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως η ελάχιστη απαραίτητη για να μπορεί κάποιος να πραγματοποιήσει βασικές εργασίες μέσω διαδικτύου (ανταλλαγή email, ενημέρωση κλπ).

  Βέβαια αυτό ίσχυε το 2015. Πλέον, λαμβάνοντας υπόψιν μελλοντικές προβλέψεις και μοντέλα διάχυσης, προβολή και εκτίμηση των τιμών για το 2020 η απαίτηση ανεβαίνει στα 9,6 Mbps.

  Η πραγματικότητα πάντως, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, είναι ότι οι συγκεκριμένες ταχύτητες δεν προσφέρουν την απαραίτητη εμπειρία χρήσης όλων των σύγχρονων διαδικτυακών εφαρμογών και εργαλείων που έχουν γίνει απαραίτητα, ειδικά το τελευταίο διάστημα με την πανδημία.

  Σε κάθε περίπτωση το όριο των 4 Mbps προτείνεται διερευνητικά. Εξάλλου, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση, η καθολική υπηρεσία αφορά απομακρυσμένες περιοχές με πολύ μικρό αριθμό πιθανών συνδρομητών που δεν καλύπτουν ή δεν πρόκειται να καλύψουν τα δίκτυα των παρόχων, καθώς και οι συνδέσεις που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο του mega-ΣΔΙΤ "Ultra-Fast Broadband”.

  Σήμερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων των παρόχων το ποσοστό των συνδρομητών που λαμβάνουν υπηρεσία με ταχύτητα έως 4 Mbps είναι της τάξεως του 3% επί του συνόλου των νοικοκυριών με ευρυζωνική πρόσβαση και της τάξεως του 2,5% επί του συνόλου των νοικοκυριών της χώρας.

  Όπως ανέφεραν στο Capital.gr αρμόδιες πηγές δεν αποκλείεται αν τελικά αποφασιστεί το όριο των 4 Mbps για την καθολική υπηρεσία, αυτό να αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια. "Τα πάντα θα εξαρτηθούν και από τη ζήτηση”, ανέφεραν χαρακτηριστικά.

  Το κόστος για την απαιτούμενη αναβάθμιση υπαίθριων καμπινών στην περίπτωση που ως επαρκές εύρος ζώνης οριστεί εύρος ζώνης ίσο με 4 Μbps υπολογίζεται μεταξύ 26,5 - 44 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο κόστος αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά (περίπου κατά 10 εκατ. ευρώ) αν οριστεί η ταχύτητα των 10 Mbps ως επαρκές εύρος ζώνης.

  Επισημαίνεται ότι, μετά την ολοκλήρωση της Διαβούλευσης, η ΕΕΤΤ υποβάλλει σχετική εισήγηση στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την εξειδίκευση του περιεχομένου της Καθολικής Υπηρεσίας, τον ορισμό της υπηρεσίας επαρκούς ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο και τον προσδιορισμό των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούν τα σχετικά αιτήματα, ώστε να θεωρούνται εύλογα και να ικανοποιούνται από τον πάροχο Καθολικής Υπηρεσίας.

  kostaskets@capital.gr 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  18:52 17/06

  Πιερρακάκης: Η αξία των ψηφιακών συστημάτων είναι να εξυπηρετούν ανθρώπινες ανάγκες

  Αυτό τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε εκδήλωση για την τεχνητή νοημοσύνη.

  13:51 17/06

  Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για το e-commerce στο 2ο online σεμινάριο του #GrowYourBusiness - The Digital Sessions

  Η Πόπη Τσαπανίδου παρουσιάζει το 2ο online σεμινάριο του #GrowYourBusiness - The Digital Sessions με θέμα το ηλεκτρονικό εμπόριο.

  09:06 16/06

  Τεχνολογία: Τα Windows 10 της Microsoft θα αποσυρθούν το 2025

  Όταν τα Windows 10 είχαν κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 2015, η Microsoft είχε ανακοινώσει ότι επρόκειτο να είναι η τελική έκδοση του λειτουργικού συστήματος της.

  20:25 15/06

  Vodafone Secure Net Family: Ασφάλεια στο internet για τα παιδιά, πιο εύκολα από ποτέ!

  Με τη νέα υπηρεσία Vodafone Secure Net Family, με την οποία τα παιδιά μπορούν να εξερευνούν και να απολαμβάνουν το internet με ασφάλεια σε κάθε συσκευή, μέσω του δικτύου κινητής και σταθερής Vodafone ...

  16:59 15/06

  Η σύνδεση στο Διαδίκτυο, κάτω από κάθε συνθήκη, διαβατήριο για την post-COVID εποχή

  Ρόλο-"κλειδί" για την ανάκαμψή τους στην εποχή μετά τον COVID-19 αποδίδουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην ψηφιακή τεχνολογία.

  12:27 15/06

  To Google Street View επιστρέφει στους δρόμους της Ελλάδας

  Mε στόχο να τις φωτογραφίσουν εκ νέου ώστε να ανανεωθούν τα δεδομένα για τις πόλεις, τους δρόμους και τις εθνικές οδούς.

  08:47 13/06

  Όλο το σχέδιο για το 5G στην Ελλάδα

  Από τους αυτοκινητοδρόμους ξεκινούν οι μεγάλες δράσεις του 5G. Το 5G στις μεταφορές μπορεί να εισφέρει έσοδα 2,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.

  23:31 11/06

  Νέο θύμα βρήκαν οι χάκερς που είχαν "χτυπήσει" προμηθευτή της Apple

  Η εταιρεία Sol Oriens παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Εθνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

  14:38 08/06

  Alibaba: Ενισχύει τα προϊόντα cloud computing στη "μάχη" της με την Amazon

  Η κινεζική εταιρεία λάνσαρε ένα προϊόν livestreaming αγορών βασισμένο στο cloud.

  23:15 07/06

  Apple: Αποκαλυπτήρια για το iOS15 - Aναβαθμίζει FaceTime και iMessage

  H εταιρεία "ζεσταίνει" τον ανταγωνισμό με Zoom, Microsoft.

  17:50 07/06

  COSMOTE 5G: Πληθυσμιακή κάλυψη 50%, επτά μήνες νωρίτερα από τον αρχικό στόχο

  Συνολικά, 29 πόλεις & νησιά σε όλη την Ελλάδα "τρέχουν" ήδη με ταχύτητες COSMOTE 5G.

  11:10 07/06

  Η WIND εντάσσει την τεχνολογία NarrowBand Internet of Things (NB-IoT) στο δίκτυο της

  H WIND Ελλάς μέσα από το δίκτυο της NarrowBand Internet of Things (NB-IoT), μπορεί πλέον να προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις σε όλους τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις που θέλουν να υλοποιήσουν...

  13:32 04/06

  Modulus Telecoms & Wizard Digital Agency: Το μυστικό της επιτυχίας είναι στην αποδοτική στρατηγική marketing

  Η modulus ΑΕ είναι μια καινοτόμα εταιρεία τηλεπικοινωνιών νέας γενιάς που αξιοποιεί προηγμένες cloud τεχνολογίες και αποτελεί ένας από τους μεγαλύτερους Παρόχους Τηλεφωνίας VoIP στην Ελλάδα.

  14:43 03/06

  MTIS: Ελληνική τεχνολογία που φέρνει το πλοίο ...στο γραφείο, έχει τοποθετηθεί σε 500 καράβια παγκοσμίως

  Πρόκειται για το σύστημα λογισμικού "i-platform" της ελληνικής εταιρείας MTIS, το οποίο "δουλεύει" πάνω σε προϊόντα της CISCO.