Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Μαϊ-2021 07:50

  Πώς διαμορφώνεται η επόμενη ημέρα για τον όμιλο Ideal

  Όμιλος IDEAL: Στρατηγική συμφωνία με την Virtus International Partners και είσοδος σε νέες δραστηριότητες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Το 2022 θα βρει τον όμιλο Ideal πολύ διαφορετικό. Όχι μόνο σε επίπεδο δραστηριοτήτων που επεκτείνονται και σε οικονομικό μέγεθος που υπερδιπλασιάζεται αλλά και στο μετοχικό επίπεδο.

  Και αυτό διότι με τη συμφωνία με την Virtus, στο μετοχικό κεφάλαιο του εισηγμένου στο ΧΑ ομίλου μπαίνουν ισχυροί επενδυτές, όπως ο όμιλος Olympia του Πάνου Γερμανού, η VNK Capital της οικογένειας Κάτσου και οι τράπεζες Eurobank και Πειραιώς.

  H συμφωνία που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή αφορά στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου Ideal που θα καλυφθεί από την Virtus International Partners με την εισφορά των εταιρειών "Αστήρ Βυτόγιαννης” που δραστηριοποιείται στην παραγωγή μεταλλικών πωμάτων φιαλών και στην εμπορία πωμάτων για γυάλινα βάζα τροφίμων και "ESM Effervescent Sodas Management Limited”, η οποία διαχειρίζεται τη μάρκα αναψυκτικών για κοκτέιλ (mixers) "Three Cents”.

  H συμφωνία θα φέρει δομική αλλαγή στον εισηγμένο όμιλο συμμετοχών που δραστηριοποιείται στη διανομή λευκών οικιακών συσκευών, προϊόντων πληροφορικής, στην παραγωγή λογισμικού και στην παροχή υπηρεσιών εμπιστοσύνης και λύσεων κυβερνοασφάλειας.

  Βασική συμμετοχή, με διαφορά απ’ όλες τις υπόλοιπες, θα καταστεί η "Αστήρ Βυτόγιαννης”, η οποία έχει παρόμοιο μέγεθος με αυτή του ομίλου Ideal και ισχυρές οικονομικές επιδόσεις.

  Σύμφωνα με την έκθεση αποτίμησης που διενέργησε η PwC η αξία της εταιρείας παραγωγής πωμάτων φιαλών, που από τη βιομηχανική της μονάδα στον Αυλώνα εξάγει σε όλο τον κόσμο, εκτιμάται στα 31,1 εκατ. με 43,7 εκατ. ευρώ, όταν η αποτίμηση της Ideal φτάνει στα 18,1 εκατ. με 21,3 εκατ. ευρώ.

  Αντίστοιχα η αξία της ESM αποτιμάται στα 14,6 με 17,2 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος Ideal είχε το 2020 κύκλο εργασιών 21 εκατ. ευρώ, ενώ η Astir 21,1 εκατ. ευρώ και η ESM περίπου 5 εκατ. ευρώ.

  Ακόμη ο όμιλος Ideal πρόκειται να ενισχυθεί και διοικητικά καθώς ρόλο αναμένεται να αποκτήσει η διοικητική ομάδα της Virtus International Partners με επικεφαλής τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου που διαθέτει σημαντική εμπειρία στον χώρο των επενδύσεων με στόχο όπως ανέφερε ο ίδιος σε γραπτή του δήλωση της "γοργή ανάπτυξη και διεύρυνση του πεδίου δραστηριοποίησης του ομίλου Ideal”.

  Οι νέοι μέτοχοι

  Με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία αναμένεται να αποφασιστεί επίσημα στη γενική συνέλευση των μετόχων που έχει προγραμματιστεί στις 4 Ιουνίου, η μετοχική σύνθεση θα αλλάξει τελείως.

  Το Virtus South European Fund (σήμερα ιδιοκτήτης του 51% της Αστηρ Βυτόγιαννης και του 100% της ESM) θα κατέχει το 47,78% των μετοχών, ο Στέλιος Βυτόγιαννης (ιδιοκτήτης του 49% της Αστήρ) θα κατέχει το 25,85% και ο σημερινός βασικός μέτοχος της Ideal, Thrush Investment Holdings (οικογένεια Δαυίδ) θα κατέχει το 17,83%.

  Δεδομένου πως το ποσοστό του Virtus South European Fund (VSEF) θα ξεπεράσει το 1/3 του μετοχικού κεφαλαίου, το fund θα πρέπει να προχωρήσει σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών του ομίλου Ideal, η οποία όμως δεν θα είναι επιτυχής.

  Και αυτό διότι τόσο ο κ. Βυτόγιαννης όσο και η Thrush Investment Holdings έχουν δηλώσει ότι δεν προτίθενται να προσφέρουν τις μετοχές καθώς επιθυμούν να παραμείνουν μέτοχοι στον όμιλο και αυτός να παραμείνει εισηγμένος στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

  Εξάλλου, το ποσοστό του VSEF θα μηδενιστεί άμεσα καθώς η διαχειρίστρια Virtus International Partners, έχει δηλώσει εγγράφως ότι μέχρι το τέλος του 2021, προτίθεται να προχωρήσει στην αυτούσια διανομή των μετοχών της Ideal, στους μεριδιούχους – επενδυτές του VSEF.

  Έτσι, ο όμιλος Olympia, η VNK Capital, οι τράπεζες Eurobank και Πειραιώς και οι υπόλοιποι επενδυτές του fund όπως ο κ. Βυτόγιαννης αλλά και ο Χαράλαμπος Δαυίδ (μέσω της Astor Finance Ltd) θα γίνουν απευθείας μέτοχοι.

  Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, κανείς από τους μεριδιούχους - επενδυτές του VSEF δεν θα κατέχει, ατομικά αριθμό μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου που να υπερβαίνει το ποσοστό του 9% του μετοχικού κεφαλαίου και των αντίστοιχων δικαιωμάτων ψήφου της Ideal, με την εξαίρεση του Στέλιου  Βυτόγιαννη ο οποίος μετά από τη διανομή θα αποκτήσει επιπλέον 1,79% με αποτέλεσμα η τελική συμμετοχή του να ανέλθει στο 27,65%.

  kostaskets@capital.gr 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ