Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Μαϊ-2021 07:53

  ΤΑΙΠΕΔ: Πατάει γκάζι σε διαγωνισμούς για λιμάνια και μαρίνες

  ΤΑΙΠΕΔ: Πατάει γκάζι σε διαγωνισμούς για λιμάνια και μαρίνες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tης Ελένης Μπότα

  Γκάζι στους διαγωνισμούς για τα λιμάνια και τις μαρίνες που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του πατάει το ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με το Asset Development Plan του Ταμείου στο μέτωπο της προετοιμασίας για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στα λιμάνια (Οργανισμοί Λιμένος Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας και του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας - Φίλιππος Β), υποβλήθησαν εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από 4 επενδυτικά σχήματα για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, πέντε για το λιμάνι της Καβάλας και 9 για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

  Στις 30/3/2021 έγινε η επιλογή των υποψήφιων επενδυτών που θα προχωρήσουν στην β' φάση του διαγωνισμού και τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας. Στις 5/4/2021 αναρτήθηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου με την υποβολή να έχει οριστεί για 30/7/2021. 

  Επίσης το Ταμείο προετοιμάζει την πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τον Οργανισμό του Λιμένος Βόλου. Το Ταμείο βρίσκεται εν αναμονή της απόφασης του ΥΠΕΘΑ σχετικά με την ανάπτυξη ναύσταθμου στο λιμάνι (ακριβής προσδιορισμός έκτασης) για την δημοσιοποίηση της πρόσκλησης. 

  Επίσης εξετάζεται η δυνατότητα αξιοποίησης κάποιων από τους μικρούς λιμένες ή/και μαρίνες του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας. Η διερεύνηση αυτή αφορά στην παρούσα στιγμή την μαρίνα για το Mega Yacht και την μαρίνα Σπηλιάς, εντός του κεντρικού λιμένα του Οργανισμού και τον μικρό λιμένα της Λευκίμμης. 

  Όσον αφορά τις μαρίνες και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης (Αρετσού), πρόκειται για μαρίνα δυναμικότητας 388 θέσεων με χερσαία ζώνη έκτασης 78 στρεμμάτων στην περιοχή της Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης. Για την αξιοποίηση της μαρίνας, το ΤΑΙΠΕΔ θα εκπονήσει νέο σχέδιο χωροθέτησης.

  Η μέθοδος αξιοποίησης θα είναι μακροχρόνια παραχώρηση. Αναφορικά με την τρέχουσα κατάσταση, όπως αναφέρεται, στο ΤΑΙΠΕΔ έχει περιέλθει όλος ο Λιμένας με τρεις διακριτές δραστηριότητες (Επιβατική ναυτιλία, Κρουαζιέρα και Μαρίνα).

  Στα επόμενα βήματα περιλαμβάνεται η προετοιμασία του νέου Master Plan για το σύνολο του Λιμανιού και αξιολόγηση του βέλτιστου τρόπου παραχώρησης. Μετά την αξιολόγηση των εκδηλώσεων ενδιαφέροντος οι επιλεγέντες υποψήφιοι επενδυτές θα προχωρήσουν στη Β' φάση του διαγωνισμού.

  Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, κατόπιν νέας παράτασης, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος έως τις 14 Ιουλίου στις 17.00.

  Για την Μαρίνα Αργοστολίου που βρίσκεται στην περιοχή Δρέπανο της Κεφαλονιάς, η δημοσίευση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο τρίμηνο του 2021. H μαρίνα διαθέτει 190 θέσεις ελλιμενισμού και χερσαία ζώνη 46.000 τ.μ., ενώ η θαλάσσια έκταση που περιλαμβάνει ανέρχεται σε 26.040 τ.μ.

  Μέσα στο επόμενα βήματα του ΤΑΙΠΕΔ είναι και η δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την μαρίνα Ζακύνθου αλλά και για την μαρίνα Μανδρακίου - Ρόδος. 

  Η μαρίνα Ζακύνθου γειτνιάζει με τον κύριο λιμένα της Ζακύνθου. Διαθέτει 150 θέσεις ελλιμενισμού και χερσαία ζώνη 37.000 τ.μ., ενώ η θαλάσσια έκταση που περιλαμβάνει ανέρχεται σε 65.000 τ.μ.

  Στους χώρους της μαρίνας επιτρέπεται η ανάπτυξη εμπορικών χρήσεων, όπως ενδεικτικά ξενοδοχεία, καταστήματα εστίασης, κέντρα ψυχαγωγίας, Όσον αφορά την μαρίνα Μανδρακίου - Ρόδος είναι έκτασης 12,7 στρεμμάτων περίπου και έχει δυνατότητα ελλιμενισμού 175 σκαφών. 

  Τέλος για σήμερα, 18 Μαΐου έχει προγραμματιστεί η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την μαρίνα Ιτέας. Η θαλάσσια ζώνη της μαρίνας Ιτέας καταλαμβάνει επιφάνεια της τάξεως των 26.000 τ.μ. και έχει δυνατότητες ελλιμενισμού 146 σκαφών μικρού και μεσαίου μεγέθους. Προβλέπονται επίσης εξήντα (60) θέσεις σκαφών στη χερσαία ζώνη. Η εγκατάσταση είναι ολοκληρωμένη ως προς τα λιμενικά έργα, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι χερσαίες υποδομές. Η χερσαία επιφάνεια της Μαρίνας Ιτέας καλύπτει έκταση της τάξεως των 24.700 τ.μ. Σήμερα, η μαρίνα Ιτέας είναι λειτουργική, και φιλοξενεί μικρό αριθμό σκαφών αναψυχής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ