Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Μαϊ-2021 07:44

  Oι επόμενες κινήσεις της Ελλάκτωρ μετά το ομολογιακό και την ΑΜΚ

  ΕΛΛΑΚΤΩΡ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελένης Μπότα

  Την έκδοση ενός νέου "πράσινου ομολόγου", εξετάζει η διοίκηση της Ελλάκτωρ, μετά την ολοκλήρωση της ενδιάμεσης χρηματοδότησης μέσω της έκδοσης ομολόγου (ύψους 50 εκατ. ευρώ) αλλά και την δρομολογούμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (ύψους 120 εκατ. ευρώ). 

  Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Ελλάκτωρ μέσα στα επόμενα βήματα που εξετάζει για την πλήρη εξυγίανση του κλάδου της κατασκευής είναι η έκδοση ενός νέου "πράσινου ομολόγου", τα οποίο θα χρησιμοποιηθεί για να αναχρηματοδοτήσει το ομόλογο ύψους 600 εκατ. ευρώ, που είχε εκδοθεί το 2019, και το οποίο είχε συναφθεί με επιτόκιο 6,4%, επί διοίκησης Αν. Καλλιτσάντση.

  Για το εν λόγω ομόλογο με ημερομηνία λήξης το 2024  μπήκαν ως ενέχυρο η Ακτωρ Παραχωρήσεις, η μητρική Ελλάκτωρ (άρα ουσιαστικά ο Κλάδος των Αιολικών λόγω της απορρόφησης της ΕΛ.ΤΕΧ.ΑΝΕΜΟΣ) και η ΗΛΕΚΤΩΡ, δηλαδή η διαχείριση απορριμμάτων.

  Το θέμα του πανάκριβου ομολόγου, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή μέσα στο σχεδιασμό των Ολλανδών της Reggeborgh για την επόμενη ημέρα του Ομίλου. 
  Η διοίκηση της Ελλάκτωρ εκτιμά ότι στην παρούσα φάση θα μπορούσε να εξασφαλίσει, μετά και την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, την έκδοση ενός "πράσινου ομολόγου" με επιτόκιο στα επίπεδα του 3,5% με 4,00% 

  Τις όποιες κινήσεις πάντως από εδώ και εξής αναμένεται να τρέξει η νέα διοίκηση του Ομίλου. Σύμφωνα με πληροφορίες την θέση του Αντιπροέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου Άρη Ξενόφου, αναμένεται να πάρει ο Ευθύμιος Μπουλούτας, ο οποίος μέχρι σήμερα κατέχει διάφορες θέσεις σε θυγατρικές της Ελλάκτωρ. 

  Ο κ. Ξενόφος θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ ως μη εκτελεστικός, ενώ παράλληλα αναμένεται και νέος οικονομικός Διευθυντής στον Όμιλο (προερχόμενος από την αλυσίδα "Γρηγόρης").

  Επίσης αναμένεται να ανακοινωθεί η διεύρυνση του διοικητικού συμβουλίου του Ελλάκτωρα (στο πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης) και από 5μελές που είναι σήμερα το δ.σ να γίνει 11μελές ενδεχομένως και 12μελές. 

  Το νέο "πράσινο ομόλογο" σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της διαδικασίας για το ομολογιακό δάνειο για την ενδιάμεση χρηματοδότησης της Άκτωρ ύψους 50 εκατ. ευρώ, αλλά και την ΑΜΚ, για την κάλυψη υποχρεώσεών της από δραστηριότητες του εξωτερικού και υποχρεώσεών της στην ελληνική αγορά, καθώς και για την ενίσχυση κεφαλαίου κίνησης, αναμένεται να συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία της ΑΚΤΩΡ. 

  Όπως δηλώνει στο capital.gr, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΑΚΤΩΡ Χρήστος Παναγιωτόπουλος "μπαίνουμε σε θέση διεκδίκησης οποιουδήποτε έργου". "Δεν υπάρχει, από εδώ και στο εξής κανένα έργο στο οποίο δεν θα συμμετέχουμε", τονίζει, ενώ όπως διευκρινίζει, η συμμετοχή της ΑΚΤΩΡ δεν αφορά μόνο δημόσια έργα αλλά και μεγάλα ιδιωτικά, όπως για παράδειγμα το Ελληνικό.   

  Υπενθυμίζεται ότι για για αρκετούς μήνες πριν την αλλαγή της διοίκησης του Ομίλου, η ΆΚΤΩΡ δεν συμμετείχε σε διαγωνισμούς καθώς δεν μπορούσε να εξασφαλίσει εγγυητικές από τράπεζες που θα της επέτρεπαν την συμμετοχή της σε αυτούς.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ