Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Μαϊ-2021 11:00

  Μάχη γιγάντων για τη σίτιση των προσφύγων

  Αναχώρησαν για Γερμανία 82 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει ο διαγωνισμός του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για την παροχή υπηρεσιών παρασκευής, μεταφοράς και διανομής γευμάτων σε δομές φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών που έχουν αιτηθεί διεθνή προστασία.

  Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου μπορεί να φθάσει έως και τα 823 εκατ. ευρώ ανάλογα με τις ροές των μεταναστών, αφορά στη σίτιση πάνω από 40.000 σιτιζόμενων με τρία γεύματα την ημέρα σε έξι μεγάλες γεωγραφικές ζώνες.

  Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως οι ενώσεις εταιρειών που προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού θα πρέπει να υποβάλουν τους φακέλους με την οικονομική και τεχνική προσφορά έως τις 26 Μαΐου ενώ η αποσφράγιση των φακέλων θα γίνει την 1η Ιουνίου, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα. 

  Η ολοκλήρωση της κλειστής διαδικασίας θα οδηγήσει στη σύναψη Συμφωνίας – Πλαίσιο τετραετούς διάρκειας με τρεις οικονομικούς φορείς, ανά τμήμα, κατά σειρά μειοδοσίας, σύμφωνα με το κριτήριο της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς βάσει της τιμής.

  Η διάρκεια της Συμφωνίας – Πλαίσιο ορίζεται σε 48 μήνες και υποδιαιρείται σε έξι τμήματα. Στους διεκδικητές του συγκεκριμένου έργου βρίσκονται, σε ενώσεις, μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα του κλάδου όπως οι: Hellenic Catering, Γευσήνους, Olympic Catering, Πιέτρης, Μπούντρης, Αμβροσίας, Σκορδάλλης, Αφοί Κομπατσιάρη κ.ά..  

  Μεταξύ των διεκδικητών είναι και η Γευσήνους, του Μανώλη Βαβουράκη, που "κατεβαίνει” στη διεκδίκηση του συγκεκριμένου διαγωνισμού από κοινού με τις εταιρείες Hellenic Catering, Elaitis Catering και Olympic Catering. 

  Όπως λέει στο Capital.gr ο κ. Βαβουράκης, που ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα το 1992 από το Ρέθυμνο της Κρήτης, είναι η πρώτη φορά την τελευταία πενταετία που διενεργείται διαγωνισμός βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

  Σύμφωνα με τον ίδιο ο συγκεκριμένος διαγωνισμός δίνει τη δυνατότητα σε πολύ μεγάλο αριθμό εταιρειών να συμμετάσχουν, εν αντιθέσει, όπως λέει, με ότι συνέβαινε στο παρελθόν όπου το χρονικό διάστημα που μεσολαβούσε από την προκήρυξη του διαγωνισμού μέχρι την κατάθεση των δικαιολογητικών ήταν σύντομος και έτσι αποκλείονταν αρκετές επιχειρήσεις από τη διεκδίκηση του έργου.  

  Αναφερόμενος στο ύψος του προϋπολογισμού ο κ. Βαβουράκης, αναφέρει πως "το ποσό που δαπανά η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη σίτιση των προσφύγων στην Ελλάδα αγγίζει ετησίως περί τα 60 εκατ. ευρώ”.

  "Τόσες είναι οι ανάγκες που υπάρχουν σήμερα” διευκρινίζει και σημειώνει πως υπάρχει η πρόνοια, με βάση τον διαγωνισμό, το ποσό αυτό να αυξηθεί ετησίως στα 100 εκατ. ευρώ στην περίπτωση που αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων που θα φιλοξενηθούν στα Κέντρα Υποδοχής.

  Υπό αυτή την προϋπόθεση, καταλήγει ο ίδιος, το ποσό αυτό μπορεί να φθάσει στα 400 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας. 

  Σημειώνεται πως η εταιρεία Γευσήνους, το 2006 απέκτησε τις εγκαταστάσεις της Sodexo στην Κάτω Κηφισιά όταν αυτή αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ελλάδα ενώ το 2018 επένδυσε σε νέες εγκαταστάσεις στο Κρυονέρι έκτασης 10.000 τ.μ.

  Σήμερα είναι από τους μεγάλους παίκτες του κλάδου καλύπτοντας επισιτιστικές ανάγκες βιομηχανικών μονάδων, εταιρειών παροχής υπηρεσιών, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, στρατιωτικών εγκαταστάσεων, εκπαιδευτικών οργανισμών κ.ά. 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ