Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Μαϊ-2021 08:35

  Οι τουριστικές επενδύσεις ωθούν το επενδυτικό ενδιαφέρον για αγορά παραθεριστικών κατοικιών

  Οι τουριστικές επενδύσεις ωθούν το επενδυτικό ενδιαφέρον για αγορά παραθεριστικών κατοικιών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελένης Μπότα

  Σημαντικό ενδιαφέρον για πολυτελείς και ποιοτικές κατοικίες σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς διαβλέπουν μέσα στους επόμενους μήνες, οι ειδικοί της αγοράς real estate. 

  Οι τουριστικές επενδύσεις που δρομολογούνται στην χώρα αλλά και τα έργα που προωθούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την προώθηση νέων επενδύσεων, αναμένεται να αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν της χώρας, προκαλώντας την έκρηξη του αγοραστικού ενδιαφέροντος. 

  Είναι ενδεικτικό ότι η ζήτηση για μόνιμες παραθεριστικές κατοικίες, την προηγούμενη χρονιά παρά την πανδημία αυξήθηκε κατά 30%, γεγονός που όπως αναφέρουν καταδεικνύει τα υψηλά assets που διαθέτει η χώρα μας. 

  Αυτή την στιγμή μόνο σε μία από απόσταση 22 χιλιομέτρων, από τον Πειραιά μέχρι τη Λεωδόρο Βουλιαγμένης γίνονται επενδύσεις 2 δισ. ευρώ Ελληνικό Αστέρια Γλυφάδας, ανάπλαση Φαληρικού Όρμου κλπ), ενώ όπως επισημάνθηκε και την προηγούμενη εβδομάδα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τα επόμενα χρόνια με τις επενδύσεις που λαμβάνουν χώρα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, οι τουρίστες από 7 εκατ. που είναι σήμερα μπορούν να διπλασιαστούν ή ακόμα και να τριπλασιαστούν.

  Όπως ανέφερε και ο Μανώλης Σιγάλας, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Νότιας Ευρώπης της Hill International (Hellas), μιλώντας στο Delphi Forum "μας περιμένει μια χρυσή 10ετία για έργα τουριστικών υποδομών στην Ελλάδα. Οι ρυθμοί στις επενδύσεις θα είναι καταιγιστικοί και είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν νέες πολλά υποσχόμενες θέσεις εργασίας".

  Σήμερα έξι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Η πρώτη είναι το project " Killada Hills” στην Φθιώτιδα με το συνολικό κόστος να φθάνει τα 400 εκατ. ευρώ και φορέα υλοποίησης την εταιρεία "Dolphin Capital Investors”, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάπτυξη μίας έκτασης 500 στρεμμάτων στην Κασσιόπη Κέρκυρας απο τον αμερικανικό τουριστικό όμιλο NCH. Το συνολικό κόστος της επένδυσης θα φθάσει τα 120 εκατ. ευρώ.

  Στα 60 εκατ ευρώ ανέρχεται το ύψος της επένδυσης από την εταιρεία "Grivalia Hospitality” στην θέση Καλό Λιβάδι Μυκόνου.Το τουριστικό συγκρότημα θα έχει δυναμικότητα 378 κλινών.

  Τέλος εν εξελίξη βρίσκεται η επένδυση "Elounda Hills”συνολικού προυπολογισμού 600 εκατ. ευρώ που αφορά μία ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη. Η Mirum Hellas σχεδιάζει να υλοποιήσει στην έκταση εκτός από ξενοδοχείο, πέντε αστέρων και 200 κλινών, και περισσότερες από 340 παραθεριστικές κατοικίες, οι οποίες θα βγουν στην αγορά σε τιμές από 250.000 ευρώ έως 2 εκατ. ευρώ.

  Επίσης δρομολογείται η ανάπτυξη ξενοδοχείων και πολυτελών τουριστικών κατοικιών στην Ιο, από τον επιχειρηματία Α. Μιχαλόπουλο καθώς και η ολοκληρωμένη τουριστική επένδυση αξίας 240 εκατ. ευρώ στην περιοχή της Κυλλήνης με την χρηματοδότηση Γερμανικού επενδυτικού fund. H ανάπτυξη περιλαμβάνει ξενοδοχεία,τουριστικές κατοικίες,υποδομές, μεταξύ των οποίων και spa, καθώς και μαρίνα.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Cerved Group το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον για την αγορά παραθεριστικών κατοικιών την προηγούμενη χρονιά προήλθε απο πολίτες της Αγγλίας, ΗΠΑ, Κύπρου, Αυστραλίας και Γαλλίας.

  Επίσης σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Engel & Völkers, οι διεθνείς αγοραστές αποτελούν ποσοστό περίπου 85% των δυνητικών αγοραστών που κατέχουν ακίνητα δεύτερης κατοικίας.

  Έντονο ενδιαφέρον εκδηλώνεται ιδιαίτερα από τους Ευρωπαίους της Κεντρικής Ευρώπης που προέρχονται από γερμανόφωνες περιοχές (45% από τη Γερμανία, 15% από την Ελβετία και 10% από την Αυστρία), καθώς και από τις χώρες της Μπενελούξ (Benelux) και από τις ΗΠΑ. Περίπου 90% των ιδιοκτητών κατοικιών στα ελληνικά νησιά είναι ιδιώτες που χρησιμοποιούν τα ακίνητά τους ως δεύτερη κατοικία.

  Ενώ όσον αφορά στο επενδυτικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με την Cerved Gropup τρεις είναι οι περιοχές που βρίσκονται πρώτες στις προτιμήσεις η Γλυφάδα, η Πάρος και η Σαντορίνη.

  Σύμφωνα με την Engel & Völkers τα νησιά των Κυκλάδων, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, αποτελούν κορυφαίους καλοκαιρινούς προορισμούς στην Ευρώπη. Η ζήτηση ακινήτων στις περιοχές αυτές όπως και στην Κρήτη και την Κέρκυρα και τις παράλιες περιοχές της Πελοποννήσου, όπως το Πόρτο Χέλι, παραμένει εξαιρετικά υψηλή, παρά την πανδημία του κορονοϊού. Στο Πόρτο Χέλι, οι κατοικίες αγγίζουν στη μέγιστη τιμή τα 7 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών βρίσκονται η Μύκονος, η Πάρος και η Ρόδος.

  Στη Ρόδο η μέγιστη τιμή για μία κατοικία φτάνει τα 4 εκατ. ευρώ, ενώ τα διαμερίσματα στις περιοχές με την υψηλότερη ζήτηση αγγίζουν κατά μέγιστο τα 6.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ταυτόχρονα, η μέγιστη συνολική τιμή για μία ανεξάρτητη κατοικία στην Πάρο υπολογίζεται στα 8 εκατ. ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ