Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 15-Μαϊ-2021 09:03

  Νέα υποχώρηση των πωλήσεων της ΦΑΓΕ στις ΗΠΑ

  Νέα υποχώρηση των πωλήσεων της ΦΑΓΕ στις ΗΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Απώλειες 8,5% στην αξία των πωλήσεων της στις ΗΠΑ εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 η ΦΑΓΕ οι συνολικές πωλήσεις της οποίας ενισχύθηκαν κατά 2,1% σε αξία και 5% σε όγκο. 

  Η υποχώρηση των πωλήσεων της ΦΑΓΕ στις ΗΠΑ έρχεται σε μια περίοδο όπου ο βασικός της ανταγωνιστής η Chobani του Hamdi Ulukaya που τζιράρει 1,5 δισ. δολάρια και απασχολεί 2.200 εργαζόμενους έγινε η πρώτη βιομηχανία γαλακτοκομικών στις ΗΠΑ που πιστοποιείται με τη σφραγίδα έγκρισης του Δίκαιου Εμπορίου. Στις ΗΠΑ το 60% των καταναλωτών της γενιάς των Millennials και της Gen Z λέει ότι σκοπεύει να αγοράσει περισσότερα προϊόντα από μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν φροντίσει τους υπαλλήλους τους και έχουν επηρεάσει θετικά την κοινωνία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα με το Fair Trade USA's, το 2020, οι συνολικές πωλήσεις προϊόντων με πιστοποίηση Fair Trade ήταν περίπου 1 δισ. δολάρια.

  Σε ότι αφορά τη ΦΑΓΕ που αναζητά νέο χώρο στην Ευρώπη για να δημιουργήσει εργοστάσιο,  σύμφωνα με τα δημοσιευμένα οικονομικά της στοιχεία  εμφάνισε πωλήσεις 134,4 εκατ. δολ. +2,1% υψηλότερες σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020. 

  Αυτή η αύξηση, οφείλεται κυρίως στην άνοδο των πωλήσεών της σε όγκο κατά 5% και στη θετική επίπτωση κατά 3,8% της αποδυνάμωσης του δολαρίου ΗΠΑ έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, που αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση της μέσης καθαρής τιμής πώλησης σε όλες τις αγορές κατά 6,7%. 

  Οι πωλήσεις της σε αξία αυξήθηκαν σε Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και  Ελλάδα κατά 21,4%, 21% και 9,5%, αντίστοιχα, ενώ οι πωλήσεις της στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 8,5%.

  Σε επίπεδο όγκου πωλήσεων αυτός αυξήθηκε κατά 5%. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των πωλήσεων σε όγκο στην Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα κατά 12,6%, 14,9% και 8,6%, αντίστοιχα, που αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη μείωση του όγκου των πωλήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά 0,9%.

  Αποτέλεσμα οι πωλήσεις σε αξία εκτός Ελλάδας να αντιπροσωπεύουν πλέον το 85,1% των συνολικών πωλήσεών της σε αξία, σε σύγκριση με 86,1% που ήταν τους τρεις μήνες του 2020.

  Το μικτό κέρδος αυξήθηκε 7,7% στα 53,4 εκατ. δολάρια. Ο κύριος λόγος αυτής της αύξησης ήταν η μείωση των τιμών του γάλακτος που χρησιμοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ κατά 9%, η οποία αντισταθμίστηκε από αύξηση των τιμών του γάλακτος που χρησιμοποιείται στις ελληνικές εγκαταστάσεις κατά 3,3%.

  Το λειτουργικό κέρδος αυξήθηκε 11,2% στα 18,8 εκατ. δολάρια, τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα αυξήθηκαν στα 6,1 εκατ. δολάρια σε σύγκριση με 5,5 εκατ. δολάρια, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 10 εκατ. δολάρια από 9,4 εκατ. δολάρια και τα καθαρά κέρδη άγγιξαν τα 12,3 εκατ. δολάρια, από 7,3 εκατ. δολάρια που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2020.

  Αναφορικά με την κατασκευή νέας παραγωγικής μονάδας στη Δυτική Ευρώπη η ΦΑΓΕ δεν έχει αποκαλύψει ακόμη σε ποια χώρα θα γίνει αυτή. Το μόνο που έχει κάνει γνωστό η γαλακτοβιομηχανία είναι ότι έχει υπογράψει συμφωνίες με διάφορους προμηθευτές και εργολάβους που σχετίζονται με αυτήν την κατασκευή ενώ έχει προϋπολογίσει ότι η επένδυση θα ξεπεράσει τα 27 εκατ. δολάρια.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ