Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Μαϊ-2021 08:15

  Cenergy: Θετικές οι προσδοκίες για το 2021

  Cenergy: Θετικές οι προσδοκίες για το 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Η ενίσχυση των πωλήσεων και η σημαντική αύξηση του ανεκτέλεστου ξεχωρίζουν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α᾽τριμήνου για τη Cenergy.

  Πηγές της διοίκησης της εταιρείας χαρακτηρίζουν ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι το επίπεδο των πωλήσεων παρέμεινε σε καλό επίπεδο στα 228 εκατ. ευρώ έναντι 220 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ και η λειτουργική κερδοφορία εάν εξαιρεθούν μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες, παρέμεινε σε ικανοποιητικά επίπεδα στα 18 εκατ. ευρώ.

  Σημειώνεται ότι παραδοσιακά το 1ο τρίμηνο του έτους είναι ασθενέστερο και οι ισχυρότερες επιδόσεις του έτους καταγράφονται κατά το 3ο και 4ο τρίμηνο.

  Οι ίδιες πηγές της διοίκησης της Cenergy επισημαίνουν ως εξαιρετικά θετική εξέλιξη τη σημαντική αύξηση του ανεκτέλεστου των παραγγελιών που από 500 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2020, ανέρχεται πλέον στα 650 εκατ. ευρώ.

  Η αύξηση προήλθε από τη νέα σύμβαση των καλωδίων για την υποβρύχια διασύνδεση του μεγάλου αιολικού πάρκου στον Καφηρέα, τον αγωγό φυσικού αερίου στο Ισραήλ καθώς και τις δύο συμβάσεις πλαίσιο που υπεγράφησαν με διαχειριστές δικτύων ηλεκτρισμού στην Ευρώπη.

  Το υψηλό ανεκτέλεστο σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες και τα μέτρα για την απρόσκοπτη και αδιάλειπτη παραγωγή αλλά και τις συνεχιζόμενες  προσπάθειες για βιομηχανική αριστεία, ενισχύουν την αισιοδοξία ότι οι επιδόσεις συνολικά για το 2021 θα ξεπεράσουν τα μεγέθη του 2020.

  Σε ό,τι αφορα την πανδημία, η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα αναμένεται να επηρεάσει θετικά τη ζήτηση σε συγκεκριμένα προϊόντα καλωδίων χαμηλής τάσης.

  Αντίστοιχα, αναμένεται να υπάρξει το επόμενο διάστημα ανάκαμψη στις επενδύσεις για μεταφορά υδρογονθράκων, οι οποίες και έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας.

  Σε κάθε περίπτωση η Σωληνουργεία Κορίνθου επηρεάζεται αρκετά από τις αρνητικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, ωστόσο η αναμενόμενη ανάκαμψη της αγοράς προβλέπεται να βοηθήσει ώστε να ανακτήσει τα παλαιότερα επίπεδα κερδοφορίας.

  Τέλος αξίζει να αναφερθεί, ως προς τα οικονομικά μεγέθη του α τριμήνου, η αξιοσημείωτη μείωση (13%) του χρηματοοικονομικού κόστους, η οποία οφείλεται στην αναχρηματοδότηση με καλύτερους όρους ή ακόμη και στην αποπληρωμή παλαιότερων δανείων.

  Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για μακροχρόνια δάνεια που συνήφθησαν την περίοδο 2013 – 2015 όταν και βρισκόταν σε εξέλιξη το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας.

  Στόχος της Cenergy είναι να συνεχιστούν και φέτος οι αποπληρωμές που θα μειώσουν ακόμη περισσότερο τον καθαρό δανεισμό της εταιρείας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ