Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Μαϊ-2021 08:11

  Επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ από την Prodea

  Επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ από την Prodea
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελένης Μπότα

  Επενδύσεις που θα αγγίξουν τα 400 εκατ. ευρώ προωθεί ή σχεδιάζει να υλοποιήσει η Prodea, η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ της χώρας, η αξία του χαρτοφυλακίου της οποίας αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ. 

  Όπως ανέφερε χτες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Prodea Investments, Α. Καρυτινός, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, από το σύνολο των επενδύσεων αυτών, επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ έχουν ήδη υπογραφεί και αφορούν κυρίως γραφειακούς χώρους και logistics (ποσοστό 80% και άνω), ενώ οι υπόλοιπες αφορούν επιλεκτικά σε ξενοδοχεία, retail αλλά και οικιστικά.

  Ta project αυτά θα έχουν αναπτυχθεί πλήρως μέχρι το 2023, ενώ όσο αφορά τις υπόλοιπες επενδύσεις, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, κάποιες ήδη νρ΄σικονται σε ώριμο στάδιο και κάποιες άλλες είναι έτοιμες να κλείσουν.  

  Όπως σημείωσε ο κ. Καρυτινός, η Prodea το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει διαφοροποιήσει το μείγμα των επενδύσεων, με τους χώρους logistics να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της, λόγω και των αλλαγών που επέφερε η πανδημία σε κάποιους κλάδους του real estate. 

  "Μέχρι τώρα η Prodea, επένδυε κυρίως σε γραφεία, καταστήματα. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν κάποιες αλλαγές όπως παράδειγμα το retail, που είχε κάποια προβλήματα αλλά και κάποιοι άλλοι κλάδοι αναδείχθηκαν λόγω των αλλαγών που συντελέστηκαν όπως για παράδειγμα η πανδημία,  και απέκτησαν δυναμική, όπως για παράδειγμα τα logistics", τόνισε ο κ. Καρυτινός. 

  Σύμφωνα με τον ίδιο ο κλάδος των logistics είναι στρατηγικός καθώς η Ελλάδα αποτελεί κόμβο, με μεγάλα λιμάνια, όπως ο Πειραιάς που αποτελεί πύλη προς την Ευρώπη.

  Αν μάλιστα προσμετρηθεί και το γεγονός ότι ο τομέας αυτός δεν είχε σύγχρονο προϊόν, ενώ οι αντοχές που επέδειξε εν μέσω πανδημίας, αλλά και τα ωφέλη που αποκόμισε από την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου και των αναγκών αποθήκευσης ΄προϊόντων, τα logistics αναδεικνύονται σε έναν ισχυρό κλάδο με μελλοντικές προοπτικές", ανέφερε χαρακτηριστικά. 

  Προς το παρόν ο κλάδος των logistics καταλαμβάνει μικρό ποσοστό επί του συνόλου του χαρτοφυλακίου της Prodea, ενώ σύμφωνα με τον κ. Καρυτινό πρόκειται για έναν κλάδο με μικρό κόστος κτήσης ανά τετραγωνικό μέτρο, καθώς οι τιμές κυμαίνονται στα 500 με 1.000 ευρώ το τετραγωνικό, την στιγμή που στο retail αλλά και στους γραφειακούς χώρους οι τιμές φτάνουν στα 5.000 ευρώ το τετραγωνικό. 

  Σήμερα η Prodea προωθεί στον κλάδο αυτό επενδύσεις άνω των 70 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος αυτών (περί τα 50 εκατ. ευρώ) προχωρούν και αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2021 ή αρχές του 2022.  

  Τέλος ο κ. Καρυτινός αναφέρθηκε στο μεγάλο project του Πύργου του Πειραιά που αναπτύσσει από κοινού με την Dimand και αναμένεται να είναι έτοιμο τον Ιούλιο του 2023.

  Στον Πύργο προβλέπονται μικτές χρήσεις καθώς το σχέδιο αξιοποίησης του προβλέπει την δημιουργία καταστημάτων, γραφείων, χώρων εστίασης καθώς και έναν Πολυχώρο Πολιτιστικών λειτουργιών για την ανάδειξη του θαλάσσιου τουριστικού και ναυτιλιακού προϊόντος, που χαρακτηρίζει την πόλη και το μεγάλο λιμάνι του Πειραιά.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ