Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Μαϊ-2021 13:51

  "Bullish" για τα containerships ο Γ. Κούστας: Είμαστε καλύτερα από ποτέ

  "Bullish" για τα containerships ο Γ. Κούστας: Είμαστε καλύτερα από ποτέ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Γεωργίου

  Καλύτερα τοποθετημένη από ποτέ είναι σήμερα η Danaos Corp. συμφερόντων του Γιάννη Κούστα, στην αγορά των containerships, εκμεταλλευόμενη την "εκτόξευση" των ναύλων τους τελευταίους μήνες.

  Αυτό τόνισε ο ίδιος ο κ. Κούστας, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ναυτιλιακής για το πρώτο τρίμηνο του 2021. "Στις 12 Απριλίου ολοκληρώσαμε την αναχρηματοδότηση υποχρεώσεων σε πολύ ανταγωνιστικούς όρους και τοποθετήσαμε την εταιρεία με επιτυχία στην αμερικανική αγορά ομολόγων, αποκτώντας πρόσβαση σε μία πολύ σημαντική δεξαμενή κεφαλαίου. To προφίλ απόσβεσης του χρέους μας επιφέρει σημαντικές ταμειακές ροές για ευκαιρίες ανάπτυξης", εξήγησε.

  Ράλι στην αγορά

  "Η δραματική ανάκαμψη της αγοράς, την οποία βιώσαμε στο ξεκίνημα του έτους, συνεχίζει αμείωτη, αν όχι ισχυρότερη", σχολίασε ο CEO της Danaos. "Η διάρκεια της πανδημίας και η επακόλουθη επιβράδυνση της λειτουργίας των τερματικών έχουν ενισχύσει τη ζήτηση και ο κλάδος των τακτικών γραμμών βρίσκεται στα όρια της χωρητικότητάς του. Το "μπλόκο” στο Σουέζ έχει επιφέρει πρόσθετες διαταραχές στην εφοδιαστική και οι συνθήκες, πιθανότατα, δεν θα επιστρέψουν στην κανονικότητα πριν από το τέλος του έτους", πρόσθεσε.

  "Οι ναύλοι έχουν φτάσει σε επίπεδα που δεν είχαν προσεγγιστεί τα τελευταία δέκα χρόνια τουλάχιστον και η διάρκεια των συμφωνιών έχει αυξηθεί σημαντικά για τα πλοία άνω των 4.000 TEUs, τα οποία εξασφαλίζουν πλέον ναυλώσεις 4+ ετών σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα", επεσήμανε ο Γιάννης Κούστας.

  Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια που εξασφάλισε η εταιρεία "κλείδωσαν" σε επίπεδα ρεκόρ. "Αυτές οι ναυλώσεις ξεκινούν να τίθενται σε εφαρμογή και αναμένουμε βελτιωμένα στοιχεία για κάθε τρίμηνο αυτού του έτους", σχολίασε ο CEO της Danaos.

  Στη συνέχεια, στάθηκε στα χαμηλά επίπεδα των νέων ναυπηγήσεων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, το βιβλίο παραγγελιών διαμορφώνεται σήμερα στο 17% του εν ενεργεία στόλου, υψηλότερα από το 9% στο τέλος του 2020, αλλά πολύ πιο κάτω από το 50%, που έφτασε το 2008.

  "Οι πρόσφατες παραγγελίες πλοίων δε θα παραδοθούν στους ιδιοκτήτες πριν από το 2023. Θεωρούμε ότι η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης μετά την πανδημία θα απορροφήσει το υπάρχον βιβλίο παραγγελιών", εξήγησε.

  Μέρισμα

  Η ναυτιλιακή αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,50 δολάρια ανά μετοχή, το οποίο θα καταβληθεί στους μετόχους στις 9 Ιουνίου.

  "Η Danaos έχει επανατοποθετηθεί στην αγορά ως μία αναπτυξιακή εταιρεία και επιβραβεύει τους μετόχους της, εν μέσω δραστικής ανατίμησης της μετοχής άνω του 1.000% από τον Νοέμβριο του 2019", σημείωσε ο κ. Κούστας.

  Τα αποτελέσματα

  Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της ναυτιλιακής ανήλθαν στα 58 εκατ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2021, έναντι 33,3 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. 

  Την ίδια ώρα, τα λειτουργικά έσοδα αυξήθηκαν στα 132,1 εκατ. δολάρια από 106,2 εκατ. δολάρια.

  Τα προσαρμοσμένα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 96,3 εκατ. δολάρια από 71,9 εκατ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2020.

  To ποσοστό αξιοποίησης του στόλου ανήλθε στο 98,6%.

  Η Danaos διαχειρίζεται 65 containerships, συνολικής χωρητικότητας 403.793 TEUs, ούσα μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ