Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 09-Μαϊ-2021 09:35

  Κρίσιμες διαβουλεύσεις με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν για τα ενεργειακά

  Κ. Σκρέκας: Έγινε το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση του φράγματος της Μεσοχώρας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Ενεργειακό χρώμα αναμένεται να έχει η επίσκεψη στην Αθήνα της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιας για το χαρτοφυλάκιο του ανταγωνισμού Μαργκρίτ Βερστάγκερ. Η κ. Βερστάγκερ προβλέπεται να συναντηθεί με τον αρμόδιο υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας Κώστα Σκρέκα και σύμφωνα με πληροφορίες η ατζέντα θα περιλαμβάνει μια σειρά από ανοιχτά θέματα της ελληνικής αγοράς ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα στη συνάντηση αναμένεται να εξεταστούν:

  - Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ για τη δημιουργία μηχανισμού στρατηγικής εφεδρείας, στον οποίο μπορούν να ενταχθούν τόσο οι αποσυρόμενες μονάδες λιγνίτη της επιχείρησης όσο και άλλοι φορείς της αγοράς όπως η ζήτηση.

  - Ο μηχανισμός των πράσινων PPAs, δηλαδή των διμερών συμβάσεων μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και ενεργοβόρων καταναλωτών όπως η βιομηχανία με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

  - Ο μηχανισμός αποζημίωσης ισχύος CRM (capacity renumeration mechanism), ο οποίος είναι κρίσιμος για την υλοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων στην ηλεκτροπαραγωγή που θα αντικαταστήσουν τις μονάδες λιγνίτη που αποσύρονται.

  - Η αναμόρφωση του ΕΛΑΠΕ (Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ) μέσω της δημιουργίας ενός χωριστού λογαριασμού για τις νέες μονάδες που θα ενταχθούν στο σύστημα με χαμηλές τιμές αμοιβής και άρα με χαμηλότερο κόστος.

  - Το σχήμα επιδότησης των επενδύσεων στην αποθήκευση ενέργειας που απαιτούνται προκειμένου να καταστεί εφικτή η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα.

  - Τα κίνητρα που σχεδιάζει το ΥΠΕΝ για τα υβριδικά νησιά που δεν προβλέπεται να συνδεθούν με το ηπειρωτικό σύστημα μέσω ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

  Από ελληνικής πλευράς έχει ολοκληρωθεί η τεχνική προετοιμασία και υπάρχουν έτοιμοι οι φάκελοι με τις προτάσεις του υπουργείου που προβλέπεται να υποβληθούν (για όσα θέματα δεν έχουν ήδη υποβληθεί) προς έγκριση στις αρχές ανταγωνισμού της Κομισιόν.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ