Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Μαϊ-2021 07:43

  Τα τρία βήματα της Ιντρακάτ για την επόμενη ημέρα

  Δύο νέα έργα αξίας 85 εκατ. ευρώ υπογράφει η Intrakat
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Ελένης Μπότα

  Αν και το 2020 ήταν μία δύσκολη χρονιά για τον Όμιλο της Ιντρακάτ, καθώς κατέγραψε πτώση τζίρου αλλά και ζημιές, ωστόσο οι ισχυρές συμμαχίες, η συμμετοχή σε μεγάλα έργα και οι νέες προς υπογραφή συμβάσεις που έχει στα σκαριά, αναμένεται να αντισταθμίσει στο 2021 αλλά και στα επόμενα χρόνια, τις απώλειες αυτές. 

  Να σημειωθεί ότι στο σύνολο της χρήσης του 2020 ο τζίρος της Intrakat υποχώρησε στα 174,5 εκατ. έναντι 286 εκατ. του προηγούμενου έτους καταγράφοντας πτώση 39%, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημίες 12,8 εκατ ευρώ έναντι κερδών 2,3 εκατ. την προηγούμενη χρήση και τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους σε ζημίες 12,4 εκατ. έναντι κερδών 0,6 εκατ. την προηγούμενη χρήση.

  Η διοίκηση του Ομίλου εκτιμά ότι θα επαναφέρει τα μεγέθη πωλήσεων και κερδοφορίας στα αναμενόμενα επίπεδα καθώς όπως αναφέρει και στην ετήσια έκθεση των οικονομικών της αποτελεσμάτων "όλος ο κατασκευαστικός κλάδος υπέστη μεγάλες καθυστερήσεις στις διαδικασίες δημοπράτησης των νέων έργων, λόγω της αναγκαστικά περιορισμένης λειτουργίας των εμπλεκόμενων φορέων του Δημοσίου.

  Οι προβλέψεις για την μετά covid-19 εποχή είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για τον κλάδο καθώς σχεδιάζονται και δρομολογούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για το χρονικό διάστημα 2021-2026 πολλά σημαντικά έργα στην ενέργεια, τις τουριστικές υποδομές, αγροτικές υποδομές κλπ.

  Επίσης η πρόσφατη αλλαγή του νόμου για την ανάθεση των Δημοσίων Συμβάσεων και η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω του νέου προγράμματος ΣΕΣ 2021-2027 επιτρέπουν εξαιρετικά αισιόδοξες προβλέψεις ανάκαμψης". 

  Στο τέλος της χρήσης του 2020 το ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων συμβάσεων του Ομίλου ανερχόταν σε 380,9 εκ. ευρώ, ενώ έχει προς υπογραφή νέα έργα ύψους 225,6 εκατ. ευρώ. 

  Από τα προς υπογραφή έργα ύψους 225,6 εκατ., έχουν υπογραφεί αρκετές συμβάσεις μεταξύ των οποίων το έργο της αποκατάστασης ζημιών των οδικών υποδομών του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου που επλήγη από τη φυσική καταστροφή της 23ης Ιουλίου 2018, προϋπολογισμού 11 εκατ ευρώ, η υπογειοποίηση Τμήματος οδού Πατρ. Κωνσταντίνου και τα σύνοδα έργα, στον Δ. Ν. Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, προϋπ. 1,1 εκατ ευρώ καθώς και το έργο K-WIND ΚΙΘΑΙΡΩΝΑΣ ΑΕ – Επέκταση Αιολικού Πάρκου, προϋπολογισμού 3,2 εκατ ευρώ.

  Επίσης στα έργα προς υπογραφή στα οποία εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο μέρος θα έχει υπογραφεί έως τα τέλη του 2021 συμπεριλαμβάνονται τα εξής: 

  · ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ – Μελέτη & Κατασκευή Αυτοκινητόδρομου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς Τμήμα 1 – Φάση (Α), προϋπ. 73 εκατ ευρώ.

  · ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε. – Ηλεκτροκίνηση Λάρισα - Βόλος Κατασκευή Ηλεκτροκίνησης - Τηλεδιοίκησης, Τηλεπικοινωνιών και Συστήματος ETCS L1 στην υφιστάμενη μονή σιδηροδρομική γραμμή Λάρισα-Βόλος, με αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής, προϋπολογισμού 42,4 εκατ.

  · Δ.Ε.Υ.Α. ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ - Εσωτερικά Δίκτυα Αποχέτευσης Λυμάτων παραλιακών οικισμών Αιγιαλείας, προϋπολογισμού 24,4 εκατ.

  · ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ – Πρόδρομες εργασίες ΒΔ Επέκτασης ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 13,6 εκατ.

  Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται και η κατασκευή μία σειρά σημαντικών έργων από την εταιρεία, μεταξύ των οποίων τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport προϋπολογισμού 404 εκατ. ευρώ τα οποία βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης ολοκλήρωσης και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως την 30.06.2021.

  Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες του έργου "Κατασκευή Τετραπλού Σιδηροδρομικού Διαδρόμου στο τμήμα "Έξοδος Σ.Σ. Αθηνών (Σ.Σ.Α) – Τρεις Γέφυρες με υπογειοποίηση στην περιοχή Σεπολίων" για λογαριασμό της ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε. προϋπολογισμού 60 εκ.

  Τέλος έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ενός ακόμη σημαντικού έργου "Διευθέτηση Ρέματος Εσχατιάς, Τμήμα από την συμβολή αγωγού Ευπυριδών έως Λεωφόρο Πάρνηθος" για λογαριασμό του ΥΠΟΜΕΔΙ, συνολικού προϋπολογισμού 36,7 εκατ. ευρώ. 

  Σε επίπεδο διεκδίκησης έργων η Intrakat σε κοινοπραξία με την γαλλική Suez την Τέρνα και τη Μυτιληναίος συμμετέχει στο διαγωνισμό για την διαχείριση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας", συνολικού προϋπολογισμού 260 εκατ. ευρώ.  

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ