Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Μαϊ-2021 08:26

  Noval Property: Ολοκληρώνεται η επέκταση του River West, απέκτησε τρία νέα ακίνητα

  Noval Property: Ολοκληρώνεται η επέκταση του River West, απέκτησε τρία νέα ακίνητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελένης Μπότα

  Στα 1,48 εκατ ευρώ ανήλθε η μείωση των εσόδων το 2020 για την Noval Property λόγω της πανδημίας, που αφορούσαν τις υποχρεωτικές εκπτώσεις επί των μισθωμάτων των επιχειρήσεων, ενώ όσον αφορά τους δύο πρώτους μήνες του 2021 (Ιανουάριο - Φεβρουάριο) το καθαρό αρνητικό αποτέλεσμα των παραπάνω μέτρων ανέρχεται σε 0,8 εκατ ευρώ.    

  Μέσα στον Απρίλιο η εταιρεία απέκτησε τρία ακίνητα, συνολικού ύψους 2,750 εκατ ευρώ. Ειδικότερα στις 2 Απριλίου 2021 απέκτησε οικιστικό ακίνητο το οποίο βρίσκεται στο Κεφαλάρι Κηφισιάς, επιφάνειας οικοπέδου περίπου 840 τ.μ. και οικίας συνολικής δομημένης επιφάνειας 422,75 τ.μ. Το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε σε 1,26 εκατ. ευρώ.

  Στις 5 Απριλίου 2021, απέκτησε οικόπεδο το οποίο βρίσκεται επί της οδού Χειμάρρας του Δήμου Αμαρουσίου συνολικής επιφάνειας 1.635,29 τ.μ. Το τίμημα της απόκτησης ανήλθε σε 1,266 εκατ. και τέλος στις 6 Απριλίου 2021, απέκτησε οικόπεδο το οποίο βρίσκεται επί της οδού Χειμάρρας του Δήμου Αμαρουσίου συνολικής επιφάνειας 262,89 τ.μ. Το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε σε 225 χιλ. ευρώ.  

  Στο τέλος της χρήσης του 2020 το χαρτοφυλάκιο επενδυτικών ακινήτων της Noval Property περιελάμβανε 42 επενδυτικά ακίνητα, μεταξύ άλλων, κτήρια γραφείων, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, καθώς και βιομηχανικά κτήρια και αποθήκες. Εκ του συνόλου των ακινήτων, δύο κατέχονται από την εταιρεία μέσω μακροχρόνιων μισθωτηρίων συμβάσεων και ένα μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης. Το μεγαλύτερο μέρος του τελευταίου αυτού ακινήτου, ιδιοχρησιμοποιείται.  

  Εντός του 2020, συνεχίστηκαν οι εργασίες επέκτασης (κατά συνολικά περίπου 25.000 τ.μ. επιφάνειας) του εμπορικού κέντρου River West επί της Λ. Κηφισού 96-98-100 στο Αιγάλεω, η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων χώρων εστίασης σε κοινό περιβάλλοντα χώρο με το νέο κτήριο που έχει αναγερθεί στο μακροχρόνια μισθωμένο όμορο οικόπεδο των πρώην εγκαταστάσεων της "ΕΛ. ΜΟΥΖΑΚΗΣ ΑΕΒΕ". Η συνολική ανάπτυξη αναμένεται να ολοκληρωθεί και να τεθούν σε λειτουργία οι νέες εγκαταστάσεις του River West Open εντός του 2ου εξαμήνου του 2021, καθώς οι εργασίες βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης και ήδη ένα σημαντικό μέρος των νέων χώρων έχει εκμισθωθεί.

  Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι προπαρασκευαστικές εργασίες και μελέτες αναφορικά με την αστική ανάπλαση του πρώην βιομηχανικού ακινήτου (επιφάνειας 73.000 τ.μ. περίπου) στην οδό Πειραιώς 252, η οποία εντάχθηκε στο καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων στο τέλος του 2019. 

  Μέσα στο 2020 η εταιρεία προχώρησε στην αύξηση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της κατά 10,5 εκατ. κατά τη διάρκεια του 2020, καταλήγοντας στο τέλος της χρήσης του 202 με υπόλοιπο 21 εκατ. μετά από αναχρηματοδότηση τμήματος αυτού από μακροπρόθεσμο δανεισμό.

  Επίσης μετέτρεψε βραχυπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό ύψους 6 εκατ. σε ισόποση μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση μέσω κοινού, εμπραγμάτως εξασφαλισμένου, ομολογιακού δανείου, ενώ προχώρησε στη σύναψη και εκταμίευση μακροπρόθεσμου, κοινού, εμπραγμάτως εξασφαλισμένου, ομολογιακού δανείου ποσού 14 εκατ., το οποίο κατά 50% (7 εκατ.) αναχρηματοδότησε και μείωσε ισόποσα μέρος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της εταιρείας, ενώ το υπόλοιπο 50% (7 εκατ.) χρησιμοποιήθηκε για την κάλυψη κεφαλαιουχικών δαπανών αυτής.

  Επίσης αξιοποιώντας τις ανακοινώσεις των ελληνικών τραπεζών και της ελληνικής κυβέρνησης για τη δυνατότητα αναβολής της αποπληρωμής προγραμματισμένων δόσεων κεφαλαίου των επιχειρήσεων μέχρι το τέλος του 2020, έκανε χρήση αυτού του μέτρου σε σχέση με υφιστάμενο μακροπρόθεσμο ομολογιακό δάνειο και ανέβαλε τις δόσεις κεφαλαίου του 2020 του συγκεκριμένου δανείου, κατά εννέα μήνες, με εξοικονόμηση 720 χιλ. για την κλειόμενη χρήση. Αναφορικά με τις προοπτικές της κτηματαγοράς η εταιρεία εκτιμά ότι με την προοπτική της  αποκατάστασης των συνθηκών από το δεύτερο εξάμηνο του 2021, η αγορά τηρεί σε μεγάλο βαθμό στάση αναμονής, χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι επενδυτικές κινήσεις, τόσο προς επαγγελματικές όσο και οικιστικές χρήσεις, εκμεταλλευόμενες τις τρέχουσες αποδόσεις και στοχεύοντας στην αποκόμιση υπεραξιών μετά την επάνοδο στην κανονικότητα.

  Από επενδυτικό ενδιαφέρον, τα διαμερίσματα - κατοικίες συμπεριλαμβανομένων των φοιτητικών εστιών, οι αποθήκες, τα Logistic Centers, τα Data Centers, οι γραφειακοί χώροι υψηλών προδιαγραφών και οι οίκοι ευγηρίας έχουν αποδειχθεί τα πλέον ανθεκτικά ακίνητα στην μείωση καταστήματα και τα γραφεία χαμηλών προδιαγραφών. Η σταδιακή μετατροπή των διαμερισμάτων/κατοικιών και σε χώρους εργασίας αναμένεται να επιφέρει τεκτονικές αλλαγές στον τρόπο σχεδίασης και κατασκευής (υλικά, δίκτυα, μονώσεις, κοινόχρηστοι χώροι κλπ). Εκτιμάται ότι παρά τις υφιστάμενες χαμηλές αποδόσεις που προσφέρουν, τα διαμερίσματα θα προστεθούν ως σημαντικό στοιχείο στα χαρτοφυλάκια ΑΕΕΑΠ και επενδυτών τα αμέσως επόμενα χρόνια.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ