Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Μαϊ-2021 07:40

  Πόλεμος για τα απορρίμματα στο Γραμματικό - Νέα παράταση στον διαγωνισμό

  Πόλεμος για τα απορρίμματα στο Γραμματικό - Νέα παράταση στον διαγωνισμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Ελένης Μπότα

  Νέα παράταση πήρε ο διαγωνισμός που σέρνεται επί πολλά χρόνια και έχει δημιουργήσει σωρεία αντιδράσεων αλλά και προσφυγών στο ΣτΕ και αφορά στην δημιουργία μονάδας κατασκευής επεξεργασίας αποβλήτων στο Γραμματικό. 

  Ο διαγωνισμός "ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΔΙΑΛΕΓΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΕΔΑ ΒΑ ΑΤΤΙΚΗΣ", είναι προϋπολογισμού 69,5 εκατ ευρώ περίπου και πήρε νέα παράταση για την Δευτέρα 14/06/2021, ενώ η ημερομηνία αποσφράγισης των προσφορών έχει οριστεί για την Παρασκευή 18/06/2021. 

  Αρχικά είχε οριστεί ως ημερομηνία υποβολής προσφορών η Μεγάλη Πέμπτη (και αποσφράγισης η Παρασκευή του Πάσχα), αλλά φαίνεται ότι χρειάζεται η διαδικασία επιπλέον χρονικό διάστημα, καθώς αφενός ζητούνται συνεχώς διευκρινίσεις επί του τεύχους δημοπράτησης, αφετέρου… υπάρχουν ενστάσεις και κόντρες, για την κατασκευή του έργου, με το Δήμο Μαραθώνα να κάνει λόγο για "Φυλή της Ανατολικής Αττικής". 

  Το έργο, η θέση του οποίου έχει οριστεί στο "Μαύρο Βουνό" Γραμματικού εντός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Ενότητας Γραμματικού του Δήμου Μαραθώνα περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, συνολικής δυναμικότητας 60.000 τόνων υπολειμματικών σύμμεικτων απορριμμάτων ανά έτος. Περιλαμβάνει δε όλες τις αναγκαίες υποδομές.

  Επειδή είναι αναγκαία η προώθηση συστημάτων για την επεξεργασία οργανικών απόβλητων, με χωριστή συλλογή των οργανικών απόβλητων από μαζικά σημεία εστίασης ή και νοικοκυριά (οργανικά κουζίνας) καθώς και άλλων οργανικών απόβλητων (πράσινα κ.λπ.), εντός του ως άνω γηπέδου θα κατασκευαστεί και Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος δυναμικότητας 20.000 τόνων ετησίως. Επίσης, η κατασκευή του έργου περιλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής και τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου για 6 μήνες.

  Η κατασκευή της μονάδας έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Δήμου Μαραθώνα, ο οποίος προ ημερών προχώρησε σε δεύτερη προσφυγή στο ΣτΕ κατά της δημοπράτησης έργων στον ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Γραμματικού.

  "Όπως έχουμε δεσμευθεί από την αρχή της θητείας μας, όντας εκ διαμέτρου αντίθετοι με αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα με το οποίο επιχειρείται η υποβάθμιση του τόπου μας, συνεχίζουμε τον αγώνα με κάθε μέσο που έχουμε στην διάθεσή μας, ενωμένοι με τους συλλόγους, τους φορείς και όλους τους δημότες που είναι δίπλα μας και αισιόδοξοι με την πεποίθηση ότι θα δικαιωθούμε", δήλωσε ο Δήμαρχος Μαραθώνος κ. Στέργιος Τσίρκας.

  Την αντίθεση τους στην προοπτική λειτουργίας του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Γραμματικού έχουν εκφράσει πρόσφατα και 33 σύλλογοι και φορείς της Ανατολικής Αττικής σε επιστολή που απέστειλαν στην Περιφέρεια Αττικής, στην οποία κάνουν λόγο για "οικολογικό έγκλημα". 

  Να σημειωθεί ότι το 2013 με απόφαση του το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμες τις προσφυγές που είχε καταθέσει ο δήμος Μαραθώνα, με ζητούμενο την ακύρωση των επίμαχων έργων.

  Συγκεκριμένα, ο Δήμος Μαραθώνας ζητούσε να ακυρωθεί η από 19/11/2012 απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) κατά το σκέλος εκείνο που εγκρίθηκε η προκήρυξη του έργου "μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Βορειοανατολικής Αττικής με ΣΔΙΤ".

  Σύμφωνα με το Δήμο Μαραθώνα, προϋπόθεση εκτέλεσης εργασιών επεξεργασίας αποβλήτων είναι η προηγούμενη έκδοση Αποφάσεως Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). 

  Ωστόσο το ΣτΕ έκρινε ότι η απόφαση αυτή θα πρέπει να εκδίδεται πριν από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης ανάθεσης επεξεργασίας αποβλήτων.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ