Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 02-Μαϊ-2021 08:39

  ΑΠΕ: Επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας

  ΑΠΕ: Επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Στην τελική ευθεία μπαίνει η πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προώθηση του νέου θεσμικού πλαισίου που είναι αναγκαίο για την υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη εβδομάδα εστάλη προς τους stakeholders της αγοράς η πρόσκληση από την αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να συμμετάσχουν στη διαβούλευση για το πλαίσιο που θα διέπει τη συγκεκριμένη αγορά. Στόχος του υπουργείου είναι η πρόταση της επιτροπής να κατατεθεί άμεσα, εντός του Μαΐου, ούτως ώστε να ξεκινήσει η νομοπαρασκευαστική διαδικασία και να κατατεθεί το πλαίσιο μέσα στους επόμενους μήνες.

  Σημασία 

  Οι επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας είναι κομβικές για τον στόχο της απανθρακοποίησης του ηλεκτρικού συστήματος και την περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Και αυτό διότι η παραγωγή των ΑΠΕ είναι στοχαστική, οπότε οι μονάδες αποθήκευσης μπορούν να "στοκάρουν" την περίσσεια παραγωγή ΑΠΕ, η οποία στη συνέχεια αξιοποιείται από το σύστημα όταν υπάρχει έλλειψη. Με τα συστήματα αποθήκευσης, θα μπορούν στο μέλλον οι ΑΠΕ να μετατρέπονται σε μονάδες βάσης, δηλαδή σε μονάδες που θα καλύπτουν βασικά φορτία του συστήματος.

  Ταμείο Ανάκαμψης

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει εντάξει τις επενδύσεις για τη δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στο Ταμείο Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται να ενισχυθούν έργα αποθήκευσης ενέργειας, είτε με μπαταρίες είτε με αντλησιοταμίευση, με χρηματοδότηση ύψους 450 εκατ. ευρώ. 

  Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για σταθμούς αποθήκευσης που θα συνδέονται με έργα ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, τα έργα ΑΠΕ που συνδέονται με σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας φτάνουν σε ισχύ τα 7,5 GW, ενώ τα έργα αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες φτάνουν τα 1,9 GW. Παράλληλα, υπάρχουν και άλλα έργα αποθήκευσης μέσω αντλησιοταμίευσης (αποθήκευση ενέργειας σε ταμιευτήρες υδροηλεκτρικών έργων).

  Στην πρόσκληση που έλαβαν την περασμένη εβδομάδα οι stakeholders καλούνται να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους για έξι θέματα:

  1. Τους κανόνες συμμετοχής των αποθηκευτικών σταθμών στις αγορές ηλεκτρισμού: τα εργαλεία δραστηριοποίησης, τους περιορισμούς, τις υποχρεώσεις για την αποτελεσματική συμμετοχή των αποθηκευτικών σταθμών σε όλες τις αγορές του Target Model.

  2. Τη σωρευτική εκπροσώπηση των σταθμών: δυνατότητες και σκοπιμότητα, όρια μεγέθους χαρτοφυλακίων, απαιτήσεις και υποχρεώσεις για τους ΦΟΣΕ.

  3. Συνέργειες αποθηκευτικών σταθμών με σταθμούς ΑΠΕ: εναλλακτικές δυνατότητες και μοντέλα συνεργασίας ΑΠΕ με μονάδες αποθήκευσης μπροστά ή και πίσω από τον μετρητή.

  4. Αποθηκευτικές μονάδες σε εγκαταστάσεις καταναλωτών: δυνατότητες και περιορισμοί για την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων και η συσχέτισή τους με το πλαίσιο του ενεργειακού συμψηφισμού.

  5. Πλαίσιο αδειοδότησης και σύνδεσης των αποθηκευτικών σταθμών στο δίκτυο/σύστημα: διαδικασία, όροι σύνδεσης, τεχνικές απαιτήσεις, λειτουργικοί περιορισμοί, δυνατότητες συμβολής στην αποσυμφόρηση κορεσμένων δικτύων, τρόποι παροχής τέτοιων υπηρεσιών.

  6. Εναλλακτικές πηγές εσόδων και σχήματα ενίσχυσης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης: μηχανισμοί ενίσχυσης, πρόσθετες υπηρεσίες που μπορούν να παράσχουν στο σύστημα εκτός πλαισίου αγορών, τρόπος προμήθειας και πλαίσιο αμοιβής.

  Επιλογή

  Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται σε διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εγκριθεί ένα ειδικό καθεστώς για τους υβριδικούς σταθμούς στο πλαίσιο των διαγωνισμών που θα διενεργηθούν την περίοδο 2021-2024. Μέσω αυτών των διαγωνισμών θα επιλεγούν τα έργα που θα προκριθούν προς υλοποίηση. 

  Τα έργα αυτά, προκειμένου να μπορούν να λάβουν κρατική ενίσχυση, εξετάζεται να εντάσσονται κανονικά στην αγορά και να αντιμετωπίζονται από τον κώδικα σε πρώτο επίπεδο ως θερμικές μονάδες. Στη συνέχεια θα θεσπιστεί ένα πλέγμα επιπλέον κινήτρων και αμοιβών που θα πρέπει να είναι σύμφωνο με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις, ούτως ώστε οι επενδύσεις αυτές να καταστούν βιώσιμες και να διασφαλιστεί η υλοποίησή τους.

  Οι εταιρείες

  Αν και αρκετές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και εξετάζουν επενδύσεις στον τομέα της αποθήκευσης, εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις είναι οι κυριότερες εταιρείες που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν σε αυτήν τη νέα αγορά:

  - Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία αναπτύσσει τα δύο μεγαλύτερα projects αποθήκευσης, στην Αμφιλοχία και στο Αμάρι Ρεθύμνου. Πρόκειται για τα πιο προχωρημένα έργα του είδους τους: το πρώτο έργο αντλησιοταμίευσης, στην Αμφιλοχία, προβλέπεται να έχει εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση) και έχει προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο έργο, στο Αμάρι, είναι υβριδικός σταθμός που θα αποτελείται από δύο αιολικά πάρκα 89,1 MW και αντλησιοταμίευση με εγγυημένη ισχύ 50 MW (εγκατεστημένη 75 MW), που θα αποδίδει εγγυημένη ενέργεια 227 GWh. Το ύψος της επένδυσης φτάνει τα 280 εκατ. ευρώ.

  - Η Mytilineos, που διαθέτει 25 υπό ανάπτυξη έργα αποθήκευσης ενέργειας, τα οποία αφορούν συνδυασμό παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και μπαταρίες. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Mytilineos απέκτησε από την Egnatia Group χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ που περιελάμβανε και 4 projects αποθήκευσης ενέργειας. Σημειώνεται ότι η Mytilineos έχει ολοκληρώσει μέσω του τομέα ΑΠΕ και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) πολυάριθμα έργα αποθήκευσης ενέργειας στο εξωτερικό, με πιο πρόσφατο το σύστημα αποθήκευσης Byers Brae της Gresham House στη Σκωτία.
   

  - Η εταιρεία Derim, που ανήκει στην εν Ελλάδι θυγατρική του ιταλικού ομίλου Enel, Enel Green Power Hellas. Ο μητρικός ιταλικός όμιλος έχει αναπτύξει έργα αποθήκευσης ενέργειας στο εξωτερικό σε διάφορες μορφές, όπως υβριδικά αιολικά με μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας.
   

  - Η Αιολική Αγίων Θεοδώρων, εν Ελλάδι θυγατρική του γαλλικού ομίλου EDF, η οποία μεταξύ άλλων αναπτύσσει ένα υβριδικό έργο στην Κρήτη που θα συνδυάζει αιολικό πάρκο 166 MW με αντλησιοταμιευτικό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας.

  Τέλος, εκτός από τις 4 εταιρείες, ενδιαφέρον για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας και για υβριδικούς σταθμούς έχει εκδηλωθεί, μεταξύ άλλων, από την Total Eren, για έργο 75 MW εγγυημένη ισχύ (99 MW εγκατεστημένη ισχύ) στη Σητεία, και τη γερμανική εταιρεία AccuSol, για υβριδικά έργα σε διάφορα ελληνικά νησιά.


   


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ