Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Απρ-2021 07:49

  Επενδυτική έκρηξη στα Ηλεκτρονικά Φαρμακεία

  Επενδυτική έκρηξη στα Ηλεκτρονικά Φαρμακεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Στις 30 Μαρτίου το Ολλανδικών συμφερόντων ηλεκτρονικό φαρμακείο Shop Apotheke Europe NV, ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε την MedApp Holding BV, που ελέγχει το MedApp Nederland BV και MedApp Apotheek BV.

  Με την απόκτηση της MedApp, η Shop Apotheke Europe, ένα από τα μεγαλύτερα ηλεκτρονικά φαρμακεία της Ευρώπης που δραστηριοποιείται σε επτά χώρες, ενίσχυσε τη θέση του στην Ολλανδία. 

  Αυτή η εξαγορά στον Ευρωπαϊκό κλάδο των ηλεκτρονικών φαρμακείων δεν είναι η μοναδική.

  Έντονη κινητικότητα, σε αντίστοιχα deals, καταγράφεται και στη γειτονική Ιταλία, ενώ και στην Ελλάδα επενδυτικά κεφάλαια βολιδοσκοπούν εγχώρια ηλεκτρονικά φαρμακεία.

  Πληροφορίες αναφέρουν πως ελληνικό fund βρίσκεται κοντά στην είσοδο σε μεγάλο εγχώριο ηλεκτρονικό φαρμακείο. Πηγές του συγκεκριμένου fund, το οποίο έχει ως επικεφαλή του πρώην τραπεζίτη, απέφυγαν να απαντήσουν σε συγκεκριμένο ερώτημα του capital.gr.

  Σήμερα στη χώρα λειτουργούν 313 ηλεκτρονικά φαρμακεία, με τα 30 μεγαλύτερα να συγκεντρώνουν το 70% της επισκεψιμότητας των καταναλωτών. Σε ότι αφορά τις πωλήσεις τους, σύμφωνα με έρευνα της Convert Group, το πρώτο δίμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά +52%.

  Με τους Έλληνες να αγοράζουν μέσω του συγκεκριμένου δικτύου καλλυντικά, συμπληρώματα διατροφής, βρεφικά και προϊόντα υγείας. 

  Πέρυσι οι online αγορές που πραγματοποιήθηκαν από το συγκεκριμένο κανάλι άγγιξαν τα 223 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ ενώ η ετήσια online επισκεψιμότητα στα ελληνικά ηλεκτρονικά φαρμακεία έφτασε τις 118 εκατομμύρια επισκέψεις.

  Σημειώνεται πως στις αγορές από τα online φαρμακεία, στην Ελλάδα, δεν περιλαμβάνονται τα ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα), διότι η Ελλάδα είναι η μόνη στην Ευρώπη που δεν έχει εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/62/ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 699/2014 ενώ δεν έχει εφαρμόσει ούτε την σχετική σύσταση του ΟΟΣΑ για τα online φαρμακεία, όπως καταγράφηκε σε έκθεση του Οργανισμού το 2017 για τις συνθήκες ανταγωνισμού του κλάδο.

  Σε ό,τι αφορά στην παγκόσμια αγορά των ePharmacy, μέσω των οποίων πωλούνται και συνταγογραφούμενα φάρμακα, αυτή σύμφωνα με έρευνα του Fortune Business Insights άγγιξε το 2018 τα 49,727 δισ. δολάρια και αναμένεται να ξεπεράσει σε αξία τα 177,794 δισ. δολάρια έως το 2026, παρουσιάζοντας ετήσια ανάπτυξη 17,3%. 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ