Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Απρ-2021 08:12

  Σούπερ μάρκετ: Διόρθωση εφέτος και συγκέντρωση στο μέλλον

  Σούπερ μάρκετ: Διόρθωση εφέτος και συγκέντρωση στο μέλλον
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Διόρθωση, μετά από το περσινό ρεκόρ πωλήσεων που έφερε στα ταμεία τους επιπλέον 1 δισ. ευρώ, αναμένεται καταγράψει το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων, σύμφωνα με τρία σενάρια της IRI τα οποία παρουσίασε χθες Πέμπτη στο 11ο συνέδριο σελφ σέρβις Food Retail Forum ο επικεφαλής της. 

  Η IRI λοιπόν προβλέπει πως εφέτος οι πωλήσεις των ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων θα υποχωρήσουν από 2,3% έως 5,4% σε σχέση με το 2020. Με βάση το "χειρότερο”, για τα σούπερ μάρκετ σενάριο, δηλαδή της επιστροφής στην κανονικότητα με ανοικτά τα μαγαζιά και την εστίαση τότε η πτώση των πωλήσεων θα διαμορφωθεί στο 5,4%. 

  Εκ διαμέτρου αντίθετες είναι οι προβλέψεις της εταιρείας μέτρησης της κατανάλωσης NielsenIQ, η οποία προβλέπει με βάση τα δύο σενάρια που είχε παρουσιάσει στα τέλη Μαρτίου, ανάπτυξη 2,1% έως 6% με απόκλιση +/-1. Ήδη το πρώτο τρίμηνο οι πωλήσεις του οργανωμένου λιανεμπορίου κινήθηκαν θετικά σε αξία, στο +1,9% με τα FMCGs στο σύνολό τους παρουσιάζουν σχετικά πιο μετριοπαθή τάση, στο +1,2% ενώ τα φρέσκα και επί ζυγίω προϊόντα σημείωσαν αύξηση +1,5%.

  Με ή χωρίς διόρθωση οι μεγάλοι παίκτες του κλάδου ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με τον Βασίλη Σταύρου Brand President στην ΑΒ Βασιλόπουλος ο βαθμός συγκέντρωσης στην Ελλάδα είναι χαμηλός στο 50-55% και ο αριθμός καταστημάτων ανά 1.000 κατοίκους μεγάλος, όπως ανέφερε μιλώντας στο 11ο συνέδριο σελφ σέρβις Food Retail Forum. Αυτό αναπόφευκτα, κατά τον ίδιο, θα οδηγήσει σε περαιτέρω συγκέντρωση των επιχειρήσεων του κλάδου μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια. Παρών σε εξαγορές δήλωσε ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Metro ΑΕΒΕ, αναφέροντας "οι εξαγορές είναι ένας τρόπος γρήγορης ανάπτυξης σε ένα τοπίο το οποίο δεν παρέχει πλέον άπειρες ευκαιρίες οργανικής ανάπτυξης γιατί δεν είναι εύκολο να βρει κανείς σημεία. 'Αρα, εφόσον το τίμημα μια εξαγοράς είναι λογικό και το δίκτυο είναι βιώσιμο σαφώς και μας ενδιαφέρει". Με τον Γιάννη Μασούτη, διευθύνοντα σύμβουλο της Δ. Μασούτης ΑΕ να δηλώνει πως οι εξαγορές είναι ο τρόπος ανάπτυξης της Μασούτης. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ