Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Απρ-2021 11:56

  Société Générale: Οι 30 εισηγμένες με ταμεία που ξεχειλίζουν από ρευστότητα - Τα μεγάλα buys από την Ευρώπη

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Τα οικονομικά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εισηγμένων για τη χρήση 2020 έδειξαν πως παρά την κρίση COVID πέρυσι, οι ευρωπαϊκές εταιρείες κατάφεραν συνολικά να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους, όπως σημειώνει η Société Générale σε νέα έκθεσή της. Περιορίζοντας το κόστος, επωφελούμενες από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης και τη διαχείριση των ταμειακών τους ροών, οι εταιρείες απολαμβάνουν τώρα ένα… βουνό ρευστότητας στα ταμεία τους.

  Η SocGen εντοπίζει τις 30 εισηγμένες του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx600 οι οποίες αναμένεται να δουν την τιμή των μετοχών τους να εκτοξεύεται καθώς θα έχουν τα μεγαλύτερα οφέλη από την αύξηση των δαπανών, είτε για επενδύσεις είτε για επαναγορές μετοχών.

  Υγιείς ισολογισμοί,  γεμάτοι μετρητά

  Λόγω της κρίσης COVID-19 και των επακόλουθων lockdowns το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους, οι ευρωπαϊκές εταιρείες χρειάστηκαν μετρητά (ορισμένες προληπτικά, μερικές όχι), και πολλές από αυτές εξέδωσαν χρέος. Ο όγκος έκδοσης χρέους (όλες οι αξιολογήσεις) στο α’ εξάμηνο του 2020 ήταν σχεδόν 30% υψηλότερος από το α’ εξάμηνο του 2019. Ωστόσο, καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, οι ευρωπαϊκές εταιρείες εξέδωσαν σχεδόν το ίδιο ποσό πίστωσης (περίπου 700 δισ. ευρώ) με το 2019. Οι περισσότερες οικονομίες άνοιξαν εν μέρει στο δεύτερο μισό του έτους, τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης βοήθησαν στη διαχείριση μετρητών και πολλές εταιρείες κράτησαν έτσι τη ρευστότητά τους και τα γεμάτα ταμεία τους, μειώνοντας το κόστος, μειώνοντας τα μερίσματα και αναβάλλοντας τις επαναγορές μετοχών (όπως ζητήθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές σε ορισμένες περιπτώσεις). 

  Το συνολικό χρέος που κατέχουν οι εταιρείες του πανευρωπαϊκού δείκτη STOXX600 αυξήθηκε κατά 79 δισ. ευρώ (αύξηση 3%) τους τελευταίους 12 μήνες, αλλά ο όγκος των μετρητών αυξήθηκε κατά 185 δισ. ευρώ (αύξηση 22%). Έτσι, συνολικά, το καθαρό χρέος έχει μειωθεί κατά 106 δισ. ευρώ (μείωση 6%).

  Ο δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA του STOXX600 έχει αυξηθεί από 1,7x σε 2,0x καθώς η κερδοφορία έχει προφανώς μειωθεί. Ωστόσο, η ανάκαμψη της οικονομίας φέτος θα βοηθήσει στην περαιτέρω ενίσχυση των ισολογισμών, καθώς τα εταιρικά spreads έχουν ήδη επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την κρίση. Το καθαρό χρέος προς την κεφαλαιοποίηση έχει επιστρέψει στο χαμηλό 14 ετών και η ποσότητα μετρητών σε σύγκριση με το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων αγγίζει πλέον υψηλό των 20 ετών, όπως τονίζει η SocGen.

  Έκρηξη επενδύσεων

  Κατά την άποψη της γαλλικής τράπεζας, οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα αυξήσουν τις επενδύσεις ενισχύοντας τις κεφαλαιουχικές δαπάνες (εσωτερική ανάπτυξη) ή / και πραγματοποιώντας περισσότερες εξαγορές (εξωτερική ανάπτυξη). Ο λόγος των κεφαλαιουχικών δαπανών προς τα έσοδα –οι κεφαλαιουχικές δαπάνες προς τις πωλήσεις– έφτασε στο χαμηλό των 20 ετών το 2018. Με την κερδοφορία να μειώνεται το 2020, οι εταιρείες έχουν επίσης μειώσει τις επενδύσεις, όπως είναι λογικό. Ωστόσο, ο δείκτης κεφαλαιουχικών δαπανών προς πωλήσεις έχει αυξηθεί (δηλαδή οι δαπάνες έχει μειωθεί λιγότερο από τα έσοδα). Όπως εκτιμά η SocGen, η ενεργειακή μετάβαση, καθώς και η ψηφιοποίηση της οικονομίας και η ενδεχόμενη ανατροπή που θα φέρει στην μετά COVID εποχή, αναμένεται να υποστηρίξουν περαιτέρω εταιρικές επενδύσεις στο μέλλον.

  Περισσότερες επαναγορές μετοχών από ότι μερίσματα 

  Εκτός από επενδύσεις, οι εισηγμένες με "γεμάτα" ταμεία αναμένεται να προχωρήσουν και σε επαναγορές μετοχών. Οι γενναιόδωρες πολιτικές μερισμάτων έχουν αποδείξει πως περιορίζουν την απόδοση της ευρωπαϊκής αγοράς. Στο επόμενο διάστημα, οι μερισματικές αποδόσεις αναμένεται να αυξηθούν με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι οι ελεύθερες ταμειακές ροές, αφήνοντας την πλεονάζουσα ρευστότητα των εισηγμένων να κατευθυνθεί προς την επαναγορά μετοχών. Όλα τα συστατικά πλέον υπάρχουν για να σημειωθεί μία σημαντική αύξηση των επαναγορών, όπως τονίζει η SocGen. 

  Όπως υπολογίζει, τα buybacks θα μπορούσαν να φτάσουν τα 150 δισ. ευρώ το 2022 και τα 190 δισ. ευρώ το 2023, επιστρέφοντας έτσι στην τάση που υπήρξε πριν από την κρίση του COVID. Αυτό θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική στήριξη στην πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σε απόλυτους και σχετικούς όρους, σε μια εποχή που η συζήτηση για αύξηση του φόρου εταιρειών στις ΗΠΑ έχει φουντώσει. Κατά την άποψη της γαλλικής τράπεζας, οι επενδυτικές στρατηγικές στην Ευρώπη που επικεντρώνονται στις εταιρείες που προχωρούν σε επαναγορές μετοχών θα είναι από τις πλέον κερδισμένες σε αυτό το πρώτο στάδιο της ανάκαμψης της οικονομίας, η οποία θα είναι ισχυρή σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

  Με βάση τα παραπάνω, η SocGen εντοπίζει τις 30 εισηγημένες στην Ευρώπη που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα οφέλη για τους επενδυτές, από την διάθεση της τεράστιας ρευστότητας που έχουν στα ταμεία τους για επενδύσεις και για επαναγορές μετοχών, οι οποίες είναι οι εξής:

  β
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ