Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Απρ-2021 12:15

  Γ. Κυριακίδης: Έρχεται επενδυτική "έκρηξη" και αποκατάσταση στον κλάδο των νομικών υπηρεσιών μετά την πανδημία

  Γ. Κυριακίδης: Έρχεται επενδυτική 'έκρηξη' και αποκατάσταση στον κλάδο των νομικών υπηρεσιών μετά την πανδημία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την αποκατάσταση στον κλάδο των νομικών υπηρεσιών θα φέρει η έκρηξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των επενδύσεων  μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Γιάννης Κυριακίδης  Managing Partner της ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ (https://kglawfirm.gr/).

  Πέραν, όμως, των πρόσκαιρων αρνητικών συνεπειών της κορονο-κρίσης στο νομικό κλάδο, ''τρέχουν'' εξελίξεις οι οποίες τον ευνοούν και που προέρχονται από την ανάπτυξη της σχέσης του με την τεχνολογία. Αναφορικά, με αυτή, ο κ. Κυριακίδης, επισημαίνει πως  "δεν θα αργήσει η μέρα που θα εξετάζουμε μάρτυρες μέσω τηλεδιάσκεψης σε πολιτικές υποθέσεις και στην Ελλάδα και σαφώς θα δούμε και μορφές τεχνητής νοημοσύνης να συμβάλλουν ενεργά στο έργο μας και αυτό της δικαιοσύνης".

  Επίσης, σχετικά  με τα νέα πεδία της νομικής, τα οποία έχει γεννήσει η κοινωνική και οικονομική εξέλιξη, ο ίδιος τονίζει πως μεταξύ αυτών είναι "το δίκαιο των νέων τεχνολογιών, το δίκαιο της πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, το δίκαιο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, το δίκαιο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και νέες μορφές ποινικού δικαίου". 

  Σημαντική, όμως, στην ανάπτυξη του κλάδου είναι και η ατομική πορεία του κάθε δικηγόρου. Ο κ. Κυριακίδης επισημαίνει πως ''αν θέλει ένας δικηγόρος να ξεχωρίσει στο αντικείμενό του πρέπει να εξειδικευθεί σε συγκεκριμένους τομείς δικαίου'', αν και ''ταυτόχρονα όμως οι δικηγόροι πρέπει να αντιλαμβανόμαστε έννοιες μη νομικές, οικονομικές, λογιστικές και να είμαστε σε θέση να κατανοούμε τις ανάγκες ενός έργου ή/και ενός επιχειρηματικού σχεδίου''.

  Aναφερόμενος στην πρόσφατη πιστοποίηση Great Place to Work για την ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ, ο κ. Κυριακίδης υπογραμμίζει πως ''δεν είναι οι παροχές που κάνουν έναν εργαζόμενο χαρούμενο. Εμείς επενδύουμε στις ανθρώπινες σχέσεις, στην ομαδικότητα και την αλληλεγγύη και θέλουμε να προσφέρουμε ένα εξαιρετικό εργασιακό κλίμα σε όλους τους συνεργάτες μας''. Παράλληλα, η KG αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες για το προσωπικό της. ΄Οπως αναφέρει ο κος Κυριακίδης, ''έχουμε θεσπίσει διαδικασία υποδοχής και ένταξης νέων συνεργατών. Έτσι, κάθε νέος συνεργάτης μας όταν ξεκινά η συνεργασία μας, συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα induction''.

  - Tι σημαίνει για την KG η πιστοποίηση Great Place to Work;

  Η πιστοποίηση αυτή είναι ένας έμμεσος τρόπος αναγνώρισης του θετικού αντίκτυπου που έχουν οι συνεχείς προσπάθειες μας και οι επιλογές μας σε ανθρώπους, σε εσωτερικές διαδικασίες και δομές και έρχεται σε μία σημαντική χρονική στιγμή για την ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ. Η διάκριση αυτή μας γεμίζει με αισιοδοξία για το αύριο και μας δίνει όρεξη να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Δεν είναι οι παροχές που κάνουν έναν εργαζόμενο χαρούμενο. Εμείς επενδύουμε στις ανθρώπινες σχέσεις, στην ομαδικότητα και την αλληλεγγύη και θέλουμε να προσφέρουμε ένα εξαιρετικό εργασιακό κλίμα σε όλους τους συνεργάτες μας. 

  - Τι άλλες πρωτοβουλίες αναλαμβάνετε σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό σας;

  Πρωταρχικός στόχος της ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ήταν και παραμένει η ανάδειξη επαγγελματιών στο χώρο της δικηγορίας που διακρίνονται για την υψηλό βαθμό κατάρτισής τους και για το επαγγελματικό ήθος τους. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός επενδύουμε καταρχήν στους ανθρώπους μας από την πρώτη μέρα που εντάσσονται στο δυναμικό μας. Έχουμε θεσπίσει σειρά από διαδικασίες που είναι πρωτόγνωρες στον εγχώριο νομικό κόσμο. Για παράδειγμα έχουμε θεσπίσει διαδικασία υποδοχής και ένταξης νέων συνεργατών. Έτσι, κάθε νέος συνεργάτης μας όταν ξεκινά η συνεργασία μας, συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα induction. Σε μια εταιρεία 100 και πλέον δικηγόρων αν δεν προφέρεις αυτό το αυτονόητο πρόγραμμα ο συνεργάτης θα αργήσει να εγκλιματισθεί, να ενταχθεί και κοινωνικοποιηθεί στο περιβάλλον της εταιρείας. Όμως η κατανόηση που αποκτά ο νέος συνεργάτης, από τις πρώτες μέρες της πρόσληψής του, βοηθά στην ευθυγράμμισή του με τις αξίες και τους στρατηγικούς στόχους της Εταιρείας και ενισχύει την ανάπτυξη και εξέλιξή του σε έναν αποδοτικό και αποτελεσματικό συνεργάτη. Στη πορεία βέβαια επενδύουμε συστηματικά στην επαγγελματική εξέλιξη και ανέλιξη των συνεργατών μας.  

  - Αποτελεί, στις μέρες μας,  η τεχνολογία ''ανταγωνιστή'' ή ''σύμμαχο'' μίας δικηγορικής εταιρείας;

  Ανέκαθεν ήταν σύμμαχος η τεχνολογία και όσο περνούν τα χρόνια θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στη παροχή νομικών υπηρεσιών. Οι τηλεδιασκέψεις, η ψηφιακή υπογραφή, οι υπηρεσίες e-justice κερδίζουν ολοένα έδαφος και φυσικά υιοθετούνται στην πορεία από όλους. Μπορεί να φανταστεί κανείς τη δικηγορία σήμερα χωρίς πρόσβαση σε πλατφόρμες νομικής πληροφορικής; Αμφιβάλλω. Όπως θεωρώ δεδομένο πως σύντομα θα εξετάζουμε μάρτυρες μέσω τηλεδιάσκεψης σε πολιτικές υποθέσεις και στην Ελλάδα και σαφώς θα δούμε και μορφές τεχνητής νοημοσύνης να συμβάλλουν ενεργά στο έργο μας και αυτό της δικαιοσύνης. Προσωπικά πιστεύω στην τεχνολογία και στην ανάγκη να την παρακολουθεί κανείς πιστά γιατί δεν είναι απλά ένα σημαντικό εργαλείο δουλειάς, αλλά και προαπαιτούμενο για να παραμείνεις στην κορυφή στον κλάδο σου και να σε προτιμά ο ικανός συνεργάτης ως τον επόμενο εργοδότη του.   

  - Χρειάζεται ένας σύγχρονος δικηγόρος  να ξέρει αποκλειστικά το ιδιαίτερο  αντικείμενο του στον τομέα της νομικής  ή είναι κρίσιμο να είναι πολύπλευρα ενημερωμένος και μορφωμένος;

  Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο δικηγόρος οφείλει να είναι πολύπλευρα ενημερωμένος και μορφωμένος. Ανεξαρτήτως πεδίου δραστηριότητας, πρέπει να είναι σε θέση να κατανοήσει τον πελάτη και τις ανάγκες του. Στην ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ, οι δικηγόροι εμβαθύνουν σε συγκεκριμένους τομείς δικαίου διότι έτσι πιστεύουμε πως το επίπεδο παροχής νομικών υπηρεσιών είναι υψηλότερο και ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες ανάγκες της πελατείας μας. Αν θέλει ένας δικηγόρος να ξεχωρίσει στο αντικείμενό του πρέπει να εξειδικευθεί σε συγκεκριμένους τομείς δικαίου. Η γενική δικηγορία, με την πολυνομία και τον ρυθμό που εξελίσσονται οι επιστήμες ανήκει στο παρελθόν. Ταυτόχρονα όμως οι δικηγόροι πρέπει να αντιλαμβανόμαστε έννοιες μη νομικές, οικονομικές, λογιστικές και να είμαστε σε θέση να κατανοούμε τις ανάγκες ενός έργου ή/και ενός επιχειρηματικού σχεδίου.

  -  Σε ποιο βαθμό η γενικότερη  οικονομική και κοινωνική εξέλιξη  (ανεξάρτητα από την πρόσκαιρη κορονο-κρίση) έχει αλλάξει τα πεδία στα οποία παρέχουν οι δικηγόροι τις υπηρεσίες τους;

  Η οικονομική και κοινωνική εξέλιξη έχει αλλάξει σημαντικά τους τομείς στους οποίους οι δικηγόροι οφείλουν να εξειδικεύονται. Θα έχετε ενδεχομένως αντιληφθεί ότι τα τελευταία χρόνια οι τεχνολογικές εξελίξεις προηγούνται πολλές φορές της δημιουργίας του νομικού πλαισίου που τις διέπει. Τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, η κυβερνοασφάλεια, η ιδιωτικότητα των δεδομένων, τα κρυπτονομίσματα, η τεχνητή νοημοσύνη, το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και οι ηλεκτρονικές πληρωμές, οι ψηφιακές εφαρμογές, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τα ψηφιακά αγαθά (λογισμικό, βάσεις δεδομένων, ιστοσελίδες, ψηφιακά έργα κλπ.) και η ανάγκη για τη νομική τους προστασία αναδεικνύουν νέους τομείς δικαίου όπως το δίκαιο των νέων τεχνολογιών, το δίκαιο της πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, το δίκαιο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, το δίκαιο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και νέες μορφές ποινικού δικαίου.

  -    Έχει διαφοροποιήσει  ή εκτιμάτε πως θα διαφοροποιήσει μελλοντικά η νέα  κοινωνική κατάσταση που έχει φέρει η κρίση του κορονοϊου τα πεδία της ''ζήτησης'' των νομικών υπηρεσιών;

  Η κρίση αυτή ήταν πρωτόγνωρη και η διεθνής κοινότητα, επιχειρηματική και μη ήταν φυσικά απροετοίμαστη. Ποιος θα το έλεγε στα τέλη του 2019, ότι αρχές του 2020 θα καθηλωθούν οι αεροπορικές πτήσεις παγκοσμίως, ο τουρισμός θα κάνει παύση και το διεθνές εμπόριο θα παρουσιάσει ύφεση. Αναμφίβολα η πανδημία επηρέασε πολλούς κλάδους της οικονομίας και ο κλάδος της παροχής νομικών υπηρεσιών δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα τα δικαστήρια της χώρας μας είναι ουσιαστικά κλειστά. Οι δικηγόροι που ασχολούνται αποκλειστικά με την μαχόμενη δικηγορία έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Ταυτόχρονα, υποθηκοφυλακεία, κτηματολογικά γραφεία και πολλές δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν με αποτέλεσμα να έχει συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο η δικηγορική ύλη. Στον αντίποδα, δικηγόροι που ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την συμβουλευτική δικηγορία έχουν μεγαλύτερο φόρτο εργασίας λόγω των αναγκών που προέκυψαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ζητήματα που επανέρχονται τακτικά τον τελευταίο χρόνο σχετίζονται με θέματα που άπτονται της υγιεινής και της ασφάλειας στον χώρο εργασίας, της εφαρμογής του μέτρου της τηλεργασίας και της αναστολής των εργαζομένων αλλά και της καταγγελίας  εμπορικών συμβάσεων είτε για λόγους ανωτέρας βίας είτε απρόοπτης μεταβολής των συνθηκών. Με την πάροδο του χρόνου και την σταδιακή αντιμετώπιση της πανδημίας εκτιμώ ότι θα υπάρξει έκρηξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και επενδύσεων γεγονός που θα συμβάλλει στην αποκατάσταση και στον κλάδο της παροχής νομικών υπηρεσιών και εύχομαι αυτό να συμβεί το ταχύτερο δυνατόν.             

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ