Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Απρ-2021 07:44

  Οι πίσω γραμμές του deal CVC - SI Foods και η Δωδώνη

  Οι πίσω γραμμές του deal CVC - SI Foods και η Δωδώνη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Τρεις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 92,08% της Vivartia, που ελέγχει μεταξύ άλλων την γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ και κατέχει το 43,2% της ΜΕΒΓΑΛ, η CVC  Capital ξανακτύπησε. 

  Χθες Τρίτη έγινε γνωστό πως ήρθε σε συμφωνία με τους μετόχους της Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη. Βάσει αυτής της συμφωνίας η SI Foods, βασικός μέτοχος της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ - ελέγχει το 93,75% αυτής- και η CVC Capital Partners VII προχωρούν στην από κοινού ιδιοκτησία της SI Foods Holding Ltd. Δηλαδή η CVC Fund VII αποκτά πλειοψηφική συμμετοχή στην SI Foods Holding Ltd, και έτσι θέση στη Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη.

  Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει επισήμως γνωστό το ύψος του τιμήματος και λεπτομέρειες του deal, πηγές με γνώση ανέφεραν στο capital.gr πως η CVC αποκτά ποσοστό πάνω από 70% της SI Foods καταβάλλοντας για αυτό 10-12 φορές το EBITDA της Δωδώνη. 

  Από την άλλη πλευρά οι ιδιοκτήτες της SI Foods, όπως αναφέρεται επισήμως, διατηρούν τη διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗ, των θυγατρικών εταιρειών και των λειτουργιών της. 

  Το deal και η Επιτροπή Ανταγωνισμού

  Το επόμενο βήμα αυτής της συμφωνίας είναι η γνωστοποίησή της στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού το αργότερο έως τις 19 Μαΐου του 2021. Από εκεί και πέρα η Ανεξάρτητη Αρχή, όπως αναφέρουν στο Capital.gr πηγές της ενδέχεται να εξετάσει εις βάθος τη συγκεκριμένη συγκέντρωση.

  Δηλαδή θα εξετάσει σε ποιες αγορές που δραστηριοποιούνται αμφότερα τα μέρη της συγκέντρωσης π.χ. στην αγορά γιαούρτης, το αθροιστικό μερίδιο αγοράς υπερβαίνει το όριο του 15%, προκειμένου να ορίσει τις επηρεαζόμενες αγορές βάσει της σχετικής νομοθεσίας και στη συνέχεια θα εξετάσει τις επιπτώσεις της συμφωνίας στη δομή και λειτουργία στις συγκεκριμένες αγορές. 

  Στην αγορά γιαούρτης το αθροιστικό μερίδιο των ΔΕΛΤΑ, ΔΩΔΩΝΗ  και ΜΕΒΓΑΛ με βάση την αξία ανέρχεται σε 28,5% και με βάση τον όγκο σε 25,2%. (Πηγή: IRI)

  Η Ανεξάρτητη Αρχή θα εξετάσει επίσης, αν και κατά πόσο το συγκεκριμένο deal επηρεάζει προμηθευτές και παραγωγούς π.χ. εξετάζοντας τις συμβάσεις μεταξύ των μερών με τα σούπερ μάρκετ και με τις ομάδες παραγωγών, προκειμένου να προσδιορίσει τη διαπραγματευτική τους δύναμη. 

  Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι το CVC, εκτός από την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην SI Foods ασκεί και τον έλεγχο της διοίκησης ή έχει ενεργό ρόλο στη διοίκηση της Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη και στις αποφάσεις που λαμβάνονται. Κάτι που μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως. 

  Αντιθέτως η επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε χθες Τρίτη η Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, μάλλον μπερδεύει παρά ξεκαθαρίζει τα πράγματα. Και αυτό γιατί στην πρώτη παράγραφο της ανακοίνωσης γίνεται λόγος για από κοινού ιδιοκτησία ενώ στη δεύτερη παράγραφο αναφέρεται ότι οι ιδιοκτήτες της SI Foods παραμένουν ενεργοί μέτοχοι διατηρώντας τη διοίκηση της Δωδώνη. 

  Σύμφωνα με πηγές της αγοράς που έχουν γνώση του deal ο διοικητικός έλεγχος της Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη θα παραμείνει στα "χέρια” της σημερινής διοίκησής, ενώ κανένα μέλος της CVC δεν θα μπει στο διοικητικό της συμβούλιο της Γαλακτοβιομηχανίας ούτε θα έχει λόγο στο καθημερινό business.

  Μοναδική εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι η περίπτωση κάποιας εξαγοράς οπότε ο βασικός μέτοχος θα συμμετέχει στις αποφάσεις.

  Πώς επηρεάζεται ο κλάδος της γαλακτοβιομηχανίας

  Η CVC, μέσω της συμφωνίας της με τη SI Foods Holding Ltd, ακόμη μεγαλύτερη θέση στην εγχώρια αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων. Και αυτό, απ’ ότι φαίνεται είναι μόνο η αρχή, όπως προδικάζει η χθεσινή ανακοίνωση της Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη και η "ιστορία” της CVC που θέλει να δημιουργεί εθνικούς "πρωταθλητές” στους κλάδους που τοποθετείται.

  Με βάση τα όσα έγιναν γνωστά χθες η συμφωνία αυτή θα αποτελέσει τη βάση, για την περαιτέρω ανάπτυξη κυρίως στην κατηγορία των τυροκομικών προϊόντων, καθώς και σε παρεμφερείς κατηγορίες τροφίμων μέσω επενδύσεων και πιθανών εξαγορών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

  Η εγχώρια αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων τζιράρει μέσω των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ετησίως περί τα 1,6 δισ. ευρώ ενώ ο κλάδος των τυροκομικών είναι πολυδιασπασμένος.  

  Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως ο επόμενος "στόχος” των δύο συνεταίρων πλέον, δεν θα είναι η βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία Κολιός, διότι το συγκεκριμένο deal χάλασε, αλλά εξετάζονται άλλα projects. 

  Την ίδια στιγμή ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο η CVC Capital από μόνη της ή από κοινού με τη SI Foods Holding να καταθέσει προσφορά για την απόκτηση του υπολοίπου ποσοστού που δεν ελέγχει σήμερα η Vivartia στη ΜΕΒΓΑΛ. Επίσημη πρόταση προς τη διοίκηση της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί όπως αναφέρουν στο capital.gr πηγές της εταιρείας.  

  Σε ό,τι αφορά στη Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, ιδρύθηκε το 1963 και εξαγοράσθηκε από την SI Foods έναντι 21 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2012.

  Σε εκείνη την πρώτη οικονομική χρήση, υπό τον έλεγχο των Ρώσων, τα έσοδα της είχαν διαμορφωθεί στα 83,56 εκατ. ευρώ, τα EBITDA στα 7,49 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 0,35 εκατ. ευρώ.

  Το 2019 (σ.σ. τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός στο ΓΕΜΗ) ο τζίρος της γαλακτοβιομηχανίας είχε ανέλθει στα 107,616 εκατ. ευρώ, τα EBITDA στα 9,99 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 2,252 εκατ. ευρώ. Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Δωδώνη, παρουσίασε υψηλότερες πωλήσεις της τα έτη 2010 και 2008 (112,79 εκατ. ευρώ και 110,38 εκατ. ευρώ, αντιστοίχως).

  Σήμερα η Γαλακτοβιομηχανία έχει θυγατρικές σε Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και διαθέτει, εκτός από την Ελλάδα και παραγωγική παρουσία στην Κύπρο, ενώ οι Ρώσοι μέτοχοι της εκτός από τη γαλακτοβιομηχανία έχουν επενδύσει στην Unismack που δραστηριοποιείται στα snack ενώ έχουν αποκτήσει μέσω της πτωχευτικής διαδικασίας και τη βιομηχανία παραγωγής κτηνιατρικών και αντισηπτικών προϊόντων Provet.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ