Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 18-Απρ-2021 09:14

  Ξεπεράσαν τα 60 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις της VentureFriends

  Ξεπεράσαν τα 60 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις της VentureFriends
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Επενδύσεις άνω των 60 εκατ. ευρώ σε συνολικά 37 startup εταιρείες έχει υλοποιήσει η Venture Friends, η επενδυτική εταιρεία του Απόστολου Αποστολάκη και του Γιώργου Δημόπουλου, που συμπληρώνει φέτος πέντε χρόνια λειτουργίας

  Επίσημα η VentureFriends ξεκίνησε το 2016 με την ίδρυση του VF1, ενός venture capital fund ύψους 20 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η επενδυτική δραστηριότητα των δύο εταίρων, είχε ξεκινήσει ήδη από το 2011 όταν ο Απόστολος Αποστολάκης που είχε στο βιογραφικό του επιτυχημένες εταιρείες όπως e-shop, e-food και doctoranytime μαζί με τον Γιώργο Δημόπουλο έγιναν "επιχειρηματικοί άγγελοι" για την Beat που έκανε τότε τα πρώτα της βήματα.

  Το 2018 ιδρύθηκε το δεύτερο fund της VentureFriends (VF2) στο πλαίσιο του Equifund. Στόχος της VentureFriends είναι να υποστηρίζει startup εταιρείες που βρίσκονται στο αρχικό τους στάδιο συμμετέχοντας σε επενδύσεις σποράς (seed Investment) και Series Α.

  Το fund επικεντρώνεται σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως PropTech, FinTech, Marketplaces, TravelTech και SaaS. Μέχρι σήμερα η VentureFriends έχει χρηματοδοτήσει 37 startup εταιρείες, οι οποίες έχουν λάβει συνολικά κεφάλαια ύψους 243 εκατ. ευρώ (60,6 εκατ. ευρώ από τη VF και 182,4 εκατ. ευρώ από άλλους επενδυτές).

  Στο χαρτοφυλάκιο της VentureFriends περιλαμβάνονται μερικές από τις πιο γνωστές ελληνικές startup όπως οι Blueground, Douleutaras και SpotAWheel. Οι εταιρείες που υποστηρίζει το venture capital fund διαθέτουν 93 founders και 1.407 υπαλλήλους, ενώ έχουν συνολικά ετήσια έσοδα της τάξης των 166,2 εκατ. ευρώ.

  Τρία exits

  Τέλος, η VentureFriends έχει ήδη πραγματοποιήσει τρία exits, δηλαδή εξόδους από μια επένδυση πουλώντας το ποσοστό της στο πλαίσιο εξαγοράς μιας startups στην οποία έχει επενδύσει. Το μεγαλύτερο απ’ αυτά ήταν η εξαγορά της εταιρείας online grocery Instashop από την Delivery Hero, η οποία είναι και η μεγαλύτερη εξαγορά startup εταιρείας ελληνικών συμφερόντων καθώς έφτασε σε αξία τα 360 εκατ. δολάρια. Πιο πρόσφατη ήταν η εξαγορά της εταιρείας εύρεσης προσωπικού MyJobNow από την Χρυσή Ευκαιρία. Την τριάδα συμπληρώνει η AdEspresso που πουλήθηκε στην Hootsuite.

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ