Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 17-Απρ-2021 09:23

  Hack The Box: Πώς από ένα προσωπικό project έγινε μια επιτυχημένη startup

  Hack The Box
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Η Hack The Box ξεκίνησε το 2017 ως ένα προσωπικό project από το Χάρη Πυλαρινό, με σκοπό να καλύψει ένα κενό στην πρακτική εξάσκηση πάνω σε θέματα κυβερνοασφάλειας αλλά και για να αποτελέσει σημείο συνάντησης του κλάδου, αποκλειστικά εστιασμένη στην Ελλάδα. Σήμερα η πλατφόρμα εκπαίδευσης αξιοποιείται από οργανισμούς και εταιρείες που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, ενώ η εταιρεία ετοιμάζεται για την περαιτέρω επέκτασή της στην αγορά των ΗΠΑ έχοντας ολοκληρώσει ένα γύρο χρηματοδότησης ύψους 10,6 εκατ. δολαρίων.

  Όχι και άσχημα για μια ιδέα που είχε ο ένας από τους συνιδρυτές της υπηρεσίας, έχοντας ως στόχο να καλύψει μια δική του ανάγκη. Όπως σημειώνει στο Capital.gr ο Χάρης Πυλαρινός, συνιδρυτής και CEO της Hack The Box, όλα ξεκίνησαν όταν ο ίδιος ως επαγγελματίας στο ΙΤ διαπίστωσε ότι ενώ υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα και θεωρητικό υλικό για θέματα κυβερνοασφάλειας, δεν υπάρχει κάποιος εύκολος τρόπος για πρακτική εξάσκηση.

  Η αρχή έγινε σε μικρή κλίμακα. "Φανταστείτε ότι όταν ξεκίνησε η πλατφόρμα, ήταν μόνο στα Ελληνικά με τίτλο: Χάκαρε το κουτί. Σε μικρό χρονικό διάστημα και από στόμα σε στόμα φτάσαμε λίγο-πολύ να έχουμε μέλος μας, σχεδόν όποιον ασχολούταν με θέματα κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα, δηλαδή περίπου 200-300 άτομα. Όμως ήθελα η πλατφόρμα να γίνει ένα μέσο συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων και δικτύωσης και έτσι σύντομα προχωρήσαμε και στην αγγλική έκδοση”, σημειώνει ο κ. Πυλαρινός.

  Η φήμη της Hack The Box επεκτάθηκε γρήγορα από στόμα σε στόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα η γνωριμία του κ. Πυλαρινού με τον James Hooker, μετέπειτα συνιδρυτή και Chief Technical Officer της εταιρείας, έγινε ακριβώς μέσα από την πλατφόρμα. Την ιδρυτική ομάδα συμπλήρωσε λίγο καιρό αργότερα ο Άρης Ζηκόπουλος, o οποίος ανέλαβε καθήκοντα Chief Commercial Officer.

   

  H επένδυση της Marathon και η σχεδόν εξαγορά

  Μέχρι τον Απρίλιο του 2019 που ήρθε η επένδυση σποράς (seed investment), ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ, της Marathon Capital Ventures η Hack The Box ήταν μια δευτερεύουσα απασχόληση για τους τρεις συνιδρυτές. Και όμως η εταιρεία είχε γίνει ήδη στόχος εξαγοράς. "Είχαμε δύο προτάσεις, η μια μάλιστα είχε προχωρήσει σε τελικό στάδιο και ήταν αυτό που λέμε μια πρόταση-λαχείο. Όμως, είπαμε ότι δεν είμασταν έτοιμοι να αφήσουμε αυτό το project και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε μόνοι μας. Και δεν το μετανιώσαμε καθόλου”, αναφέρει ο κ. Πυλαρινός.

  Μετά από την αρχική χρηματοδότηση και την υποστήριξη από τη Marathon η ανάπτυξη της Hack The Box, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. "Υπολογίζαμε ότι η επένδυση θα μας διατηρούσε για ενάμιση χρόνο και ότι τότε θα φτάναμε σε σημείο που δεν θα χάναμε χρήματα. Τελικά, την επόμενη χρονιά ήμασταν κερδοφόροι και τα χρήματα ήταν στον λογαριασμό της εταιρείας”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

  Σύντομα η αρχική επένδυση της Marathon αυξήθηκε κατά 2 εκατ. ευρώ ακόμη και η ομάδα μεγάλωσε. Η εταιρεία που ξεκίνησε από μια ομάδα τριών ατόμων σήμερα απασχολεί 88 εργαζόμενους με περίπου τους μισούς να βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα έχει αυξήσει τα έσοδα της περισσότερο από 1000% τα τελευταία δύο χρόνια, παραμένοντας κερδοφόρα. 

  Η εταιρεία έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εκπαιδευτική κοινότητα στο χώρο σε παγκόσμια κλίμακα, με περισσότερα από 500 χιλιάδες μέλη. Περισσότεροι από 800 οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων κυβερνήσεων και εταιρειών που ανήκουν στη λίστα Fortune 500, και πάνω από 500 ακαδημαϊκά ινστιτούτα από όλο τον κόσμο, χρησιμοποιούν ήδη την πλατφόρμα της Hack The Box, έχοντας ολοκληρώσει πάνω από 20 εκατομμύρια ώρες εκπαίδευσης.

  Τι ακριβώς προσφέρει η Hack The Box; Για να γίνει αντιληπτό θα πρέπει κάποιος να εξοικειωθεί με τον όρο "penetration testing”. Πρόκειται για μια από τις βασικές λειτουργίες των ειδικών κυβερνοσφάλειας που αφορά τον έλεγχο ψηφιακών συστημάτων για το κατά πόσο αυτά είναι ευάλωτα σε επιθέσεις. Ένας οργανισμός ή μια επιχείρηση πολλές φορές προσλαμβάνουν penetration testers για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις και στη συνέχεια να παρουσιάσουν αναλυτικά τις αδυναμίες και τα κενά ασφαλείας που εντόπισαν.

  Η σειρά προϊόντων της Hack The Box δίνει έμφαση στην βελτίωση των δεξιοτήτων γύρω από την κυβερνοασφάλεια, βάζοντας τους χρήστες να εκτελούν δραστηριότητες οι οποίες προσομοιάζουν πραγματικές συνθήκες κυβερνοεπιθέσεων σε εικονικά μηχανήματα (Boxes). Όλα αυτά γίνονται σε ένα περιβάλλον "παιχνιδιού” με τους χρήστες να μπορούν να αλληλοεπιδράσουν μεταξύ τους, να δημιουργήσουν ομάδες και να ανταγωνιστούν ο ένας τον άλλον, κερδίζοντας "επίπεδα” και βραβεία. Το Hack The Box χρησιμοποιούν τόσο μεμονωμένοι επαγγελματίες, μέσω ενός "freemium” μοντέλου (δηλαδή η βασική υπηρεσία είναι δωρεάν και υπάρχει και συνδρομή για επιπλέον υπηρεσίες), όσο και επιχειρήσεις που θέλουν να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους (προγραμματιστές, ΙΤ κλπ) σε θέματα κυβερνοασφάλειας, μέσω εταιρικών συμφωνιών.

  Τα επόμενα βήματα

  Έχοντας ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης (Series A), ύψους 10,6 εκατ. δολαρίων η Hack The Box ετοιμάζει την επέκτασή της στις ΗΠΑ με την ανάπτυξη νέων προϊόντων και με στόχο συμφωνίες με περισσότερους εταιρικούς πελάτες. Εξάλλου, επικεφαλής της επένδυση ήταν η Paladin Capital Group, ένα αμερικανικό venture capital funds το οποίο επενδύει σχεδόν αποκλειστικά σε εταιρείες κυβερνοασφάλειας. Στη χρηματοδότηση συμμετείχαν και τα funds Osage University Partners και Brighteye Ventures, καθώς και το Marathon Venture Capital.

  Πρόσφατα η εταιρεία ξεκίνησε την Hack The Box Academy, η οποία παρέχει διαδικτυακά μαθήματα, με περισσότερους από 250.000 επισκέπτες τους πρώτους τρεις μήνες λειτουργίας της, ενώ στα άμεσα σχέδια είναι και η δραστηριοποίηση στον τομέα των πιστοποιήσεων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Στόχος της εταιρείας είναι μέχρι το τέλος του 2022 να απαριθμεί κοντά στους 200 εργαζόμενους, με το 50% να εργάζεται από την Ελλάδα.

  kostaskets@capital.gr

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ