Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Απρ-2021 08:37

  Από ποια νησιά αποσύρονται οι πετρελαϊκές μονάδες

  Από ποια νησιά αποσύρονται οι πετρελαϊκές μονάδες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Στην απόσυρση των ρυπογόνων και υψηλού κόστους, πετρελαϊκών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν στα νησιά, οδηγεί η ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων από τον ΑΔΜΗΕ.

  Μάλιστα σε κάποια από τα νησιά οι πετρελαϊκές μονάδες θα κλείσουν οριστικά, χωρίς καν να παραμένουν ως εφεδρική λύση. Πρόκειται για τις μονάδες που είναι εγκατεστημένες σε νησιά που διασυνδέονται από δύο πλευρές με δύο βρόγχους με το ηπειρωτικό σύστημα.

  Για παράδειγμα σε ό,τι αφορά στη διασύνδεση των Κυκλάδων, μόλις ολοκληρωθεί η τρίτη φάση του έργου, αναμένεται να αποσυρθούν οι πετρελαϊκές μονάδες που λειτουργούν σε Σύρο, Τήνο, Άνδρο, Πάρο και Νάξο. Αυτή δε θα είναι και η μοναδική αλλαγή που θα επιφέρει η ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα.

  Προκειμένου να μειωθεί το συνολικό κόστος της ηλεκτροδότησης, αναμένεται να υιοθετηθεί μια ολιστική λύση για το θέμα της εφεδρείας στο σύνολο των νησιών. Δηλαδή αντί να παραγγέλλονται ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη για κάθε νησί ξεχωριστά, θα ενοικιάζονται Η/Ζ για το σύνολο των νησιών, προκειμένου η εφεδρική λύση να έχει μικρότερο κόστος, να είναι πιο λειτουργική και πιο άμεση.

  Ταυτόχρονα, η έναρξη λειτουργίας των διασυνδέσεων και η απόσυρση των ρυπογόνων πετρελαϊκών μονάδων αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του κόστους που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

  Το ποσό που θα προκύψει από τη διασύνδεση των Κυκλάδων θα είναι έως 50 εκατ. ευρώ. Ωστόσο για να μειωθούν οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας θα πρέπει να προηγηθεί ο έλεγχος των στοιχείων του διαχειριστή των νησιών ΔΕΔΔΗΕ από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

  Η ΡΑΕ αυτήν την περίοδο ελέγχει τα κόστη των νησιών για το έτος 2019, χρονιά κατά την οποία ακόμη δεν είχε ξεκινήσει μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης των Κυκλάδων. Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος του 2019, θα ακολουθήσει το 2020, έτος κατά το οποίο τα κόστη μειώθηκαν λόγω των διασυνδέσεων και άρα θα υπάρξει μείωση των ΥΚΩ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ