Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Απρ-2021 08:15

  Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για τη ΔΕΠΑ Υποδομών

  Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για τη ΔΕΠΑ Υποδομών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Νομοθετική ρύθμιση, που θα αφορά στην ενοποίηση της περιουσιακής βάσης των τριών θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών, προωθεί σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας.

  Συγκεκριμένα η νομοθετική ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα ενοποίησης της περιουσιακής βάσης των εταιρειών ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ, διευκολύνοντας τις επενδύσεις ανάπτυξης δικτύου σε νέες περιοχές, κυρίως από τη ΔΕΔΑ.

  Θα μπορεί δηλαδή επιμερίζονται τα κόστη ανάπτυξης του δικτύου σε καινούριες περιοχές και στις υπόλοιπες ώριμες περιοχές ώστε να μην προκύπτουν υπέρογκα κόστη για τους νέους καταναλωτές φυσικού αερίου.

  Η συγκεκριμένη ρύθμιση που αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα, επιλύει την τελευταία εκκρεμότητα που υπάρχει σε σχέση με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών.

  Ένα ακόμη ζήτημα αφορούσε στην εκκρεμότητα σε σχέση με το ποσοστό της ΕΝΙ στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ, με δεδομένο ότι η ιταλική εταιρεία έχει δηλώσει την πρόθεση να αποεπενδύσει. Για το θέμα αποφασίστηκε ότι στο διαγωνισμό που διενεργείται από το ΤΑΙΠΕΔ θα πωληθεί από κοινού και το ποσοστό που κατέχει η ιταλική εταιρεία, δηλαδή το 49% μαζί με τα δικαιώματα στο μάνατζμεντ.

  Υπενθυμίζεται τέλος ότι στην τελική φάση του διαγωνισμού έχουν προκριθεί έξι εταιρείες: η ιταλική Ιtalgas, η τσεχική EPH, η αυστραλιανή First State Investments, το αμερικανικό fund KKR, το αυστραλιανό fund Macquarie και το κινεζικό private equity fund SinoCEEF.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ