Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 03-Απρ-2021 21:00

  Με πολλές ταχύτητες ανοίγει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα

  Με πολλές ταχύτητες ανοίγει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Με πολλές ταχύτητες ξεκινά η λειτουργία του λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου. Κάποια καταστήματα, μεγάλης κυρίως επιφάνειας, δεν προτίθενται να ανεβάσουν τα ρολά τους και να λειτουργήσουν με ραντεβού, κάποια άλλα έχουν βάλει χρονικό περιορισμό στην παραμονή των καταναλωτών εντός του καταστήματος και κάποια άλλα θα λειτουργήσουν με μικτό σχήμα.

  Από τα μέτρα εξαιρούνται τα καταστήματα -πλην σούπερ μάρκετ και καταστημάτων τροφίμων- που βρίσκονται στις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλονίκης, της Κοζάνης και της Αχαΐας, τα οποία δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, μετά τις χθεσινοβραδινές κυβερνητικές αποφάσεις. 

  Επίσης υπάρχει ακόμη μία διαφοροποίηση. Τα εμπορικά κέντρα (malls), τα εκπτωτικά καταστήματα (outlet), τα εκπτωτικά χωριά και τα καταστήματα εντός καταστήματος (shop in a shop), ενώ απαγόρευεται να λειτουργούν στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, θα μπορούν από την ερχόμενη Δευτέρα να λειτουργούν με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής (click away) στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου.

  Με βάση τα όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ, που δημοσιεύθηκε αργά το απόγευμα του Σαββάτου στο ΦΕΚ, το λιανεμπόριο στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου θα λειτουργήσει ως εξής: 

  -Με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού και 
  -Με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).  

  Ειδικότερα θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία) ή του ραντεβού είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης. Επίσης χρονικό διάστημα παραλαβής. Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και μόνο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή. 

  click away: Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι maximum 10 λεπτά. 

  click inside: Στην περίπτωση παραλαβής/αγοράς εντός καταστήματος click inside η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα. 
  Ωράριο λειτουργίας: Επίσης προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο. Ενώ απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. 

  Ποια καταστήματα δεν θα ανοίξουν: Αναστέλλεται η λειτουργία των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου shops in a shop. Επίσης κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά καταστήματα και τα εκπτωτικά χωριά εξαιρουμένων των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ τα οποία λειτουργούν υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές. 

  Αεροδρόμια: Επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των αεροδρομίων της χώρας. 

  Τι θα κάνουν οι μεγάλοι

  Το μοντέλο που επιλέχθηκε για να επαναλειτουργήσει η αγορά έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις από τους μεγάλους της αγοράς και αυτό γιατί ο περιορισμός στον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα κρίνεται ασύμφορος για τις μεγάλες σάλες, όπως π.χ. τα ΙΚΕΑ.

  Η αλυσίδα ΙΚΕΑ θα λειτουργήσει με τη μέθοδο του click away στα καταστήματα στο Αεροδρόμιο, στον Κηφισό και στην Λάρισα, - το ΙΚΕΑ στα Ιωάννινα θα λειτουργήσει από τις 6 Απριλίου- και τα Κέντρα Παραγγελιών και Παραλαβών ΙΚΕΑ Καλαμάτα, Ρόδος, Χανιά και Ηράκλειο και με τη μέθοδο click inside το κατάστημα ΙΚΕΑ Πειραιάς και όλα τα Κέντρα Παραγγελιών και Παραλαβών (εκτός του IKEA της Πάτρα). Το κατάστημα ΙΚΕΑ στη Θεσσαλονίκη και το Κέντρο Παραγγελιών και Παραλαβών ΙΚΕΑ Πάτρα θα παραμείνουν κλειστά.

  Tα καταστήματα της Jumbo θα είναι ανοιχτά και θα λειτουργούν με την υπηρεσία του ραντεβού. Το ραντεβού ισχύει αποκλειστικά και μόνο για 1 άτομο. Όπως αναφέρει στο site της η Jumbo, λόγω του περιορισμού των 20 ατόμων στις περιοχές που είναι στο "βαθύ κόκκινο", τα ραντεβού εντός του καταστήματος δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 30 λεπτά. Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα των Σπάτων, του Αμαρουσίου στο Avenue, στο Ίλιον στο Escape center, Θεσσαλονίκης και Πάτρας.

  Ανοικτά θα είναι τα καταστήματα Public, όπως και τα Praktiker, το Πλαίσιο και ο Κωτσόβολος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ