Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 31-Μαρ-2021 07:49

  Ποιοι είναι οι επενδυτικοί "Άγγελοι" των startups και τα κίνητρα που τούς δίνονται

  Ξένοι επενδυτές “σκανάρουν” την Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο όρος "Επενδυτικός Άγγελος” (Angel Investors) είναι πιθανότατα ο πιο κατανοητός όρος της… γλώσσας των startup. Πρόκειται για ιδιώτες που επενδύουν τα πρώτα χρήματα σε νέες επιχειρήσεις, στα πρώτα τους βήματα.

  Όπως συμβαίνει συνήθως οι "Επενδυτικοί Άγγελοι" ξεκίνησαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και η πρακτική αυτή σύντομα επεκτάθηκε και στην Ευρώπη.

  Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό, αλλά πολλές από τις πιο επιτυχημένες ελληνικές startup εταιρείες ξεκίνησαν με την υποστήριξη Angel Investors, αν και ο αριθμός τους στη χώρα μας παραμένει περιορισμένος.

  Η εικόνα αυτή όμως μπορεί να αλλάξει σύντομα, καθώς για πρώτη φορά θεσμοθετούνται κίνητρα σε όσους αποφασίσουν να λειτουργήσουν ως Επενδυτικοί Άγγελοι, ενώ ετοιμάζεται και το Ταμείο Συνεπενδύσεων.

  Χθες έγινε γνωστό πως υπεγράφη η πολυαναμενόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α) που ενεργοποιεί ουσιαστικά το κίνητρο της φοροαπαλλαγής για τους ιδιώτες που επενδύουν σε startup, το οποίο θεσμοθετήθηκε με το νόμο 4712/2020.

  Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου ο Επενδυτικός Άγγελος έχει το δικαίωμα έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα που ισούται με το 50% του ποσού της εισφοράς κεφαλαίου που διέθεσε σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

  Ο κάθε ιδιώτης έχει τη δυνατότητα να επενδύσει ποσό έως 100.000 ευρώ ανά νεοφυή επιχείρηση και έως τρεις ανά έτος, δηλ. έως 300.000 ευρώ ανά έτος.

  Για να ισχύσει η έκπτωση φόρου η επένδυση πρέπει να γίνει σε εταιρεία εγγεγραμένη στο Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων- Elevate Greece. Με την ΚΥΑ καθορίζονται ο τρόπος, ο χρόνος και τα χαρακτηριστικά της εισφοράς του κεφαλαίου, η διαδικασία έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα του "Επενδυτικού Αγγέλου".

  Στα σκαριά το ταμείο συνεπενδύσεων

  Στην τελική ευθεία βρίσκεται και η δημιουργία του ταμείου συνεπενδύσεων με επενδυτικούς αγγέλους (Business Angels  co-investment fund). Το ταμείο συνεπενδύσεων με επιχειρηματικούς αγγέλους αντλεί τη χρηματοδότησή του από "ανακυκλούμενα”  κεφάλαια του ταμείου χαρτοφυλακίου (Fund of Funds) Jeremie, που ξεκίνησε να υλοποιείται στην Ελλάδα το 2010.

  Η λειτουργία του νέου fund αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς αυτή τη στιγμή γίνεται η επιλογή της διαχειριστικής ομάδας που θα "τρέξει” το Ταμείο Συνεπενδύσεων. 

  Σκοπός είναι να διατεθούν κεφάλαια τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη εταιρειών, προκειμένου αυτές να ωριμάσουν και να μπορούν να αναζητήσουν επιπλέον κεφάλαια από Venture Capital funds και άλλους θεσμικούς επενδυτές.

  Κώστας Κετσιετζής

  kostaskets@capital.gr 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ