Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Μαρ-2021 08:19

  Energean: Οι τρεις όροι που διασφαλίζουν το δημόσιο για το δάνειο στον Πρίνο

  Energean: Οι τρεις όροι που διασφαλίζουν το δημόσιο για το δάνειο στον Πρίνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Σημαντικές διασφαλίσεις για το ελληνικό Δημόσιο προβλέπονται σε σχέση με τη ρύθμιση για την ενίσχυση του Πρίνου, η οποία εξασφάλισε το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα πρέπει στη συνέχεια να ψηφιστεί και από την ελληνική βουλή.

  Όπως ανακοινώθηκε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η βασική φιλοσοφία της ρύθμισης έγκειται στο ότι το σύνολο της ενίσχυσης θα έχει τη μορφή δανείου, δηλαδή πρόκειται να επιστραφεί εντόκως στο ελληνικό δημόσιο από την ελληνική θυγατρική της Energean. Δεν πρόκειται δηλαδή για ενίσχυση που θα δοθεί δωρεάν για τη διάσωση της μοναδικής παραγωγής υδρογονανθράκων στη χώρα.

  Πιο συγκεκριμένα, η λογική που διέπει τη ρύθμιση έχει ως εξής:

  Η εγχώρια θυγατρική της Energean θα λάβει εγγύηση από το ελληνικό δημόσιο για να δανειστεί. Προβλέπεται να καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο τέλη για τη συγκεκριμένη εγγύηση ενώ θα αποπληρώνει κανονικά το δάνειο και τους τόκους του στην τράπεζα που θα το χορηγήσει

  Το ελληνικό δημόσιο θα διορίσει εκπρόσωπό του στο ΔΣ της εταιρείας, ο οποίος θα παρακολουθεί την αξιοποίηση της χρηματοδότησης. Το πιο πιθανόν είναι το μέλος του ΔΣ που θα εκπροσωπεί το δημόσιο να προέρχεται από την ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων)

  Τα κεφάλαια από το δάνειο προβλέπεται να επενδυθούν για τη βελτίωση υποδομών και εγκαταστάσεων που ανήκουν στο δημόσιο και διαχειρίζεται η  Energean στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης του Πρίνου.

  Όπως ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η χρηματοδότηση θα λάβει τη μορφή δημόσιας εγγύησης για εμπορικό δάνειο ύψους 90,5 εκατ. ευρώ που θα συνάψει η Energean καθώς και δανείου μειωμένης εξασφάλισης ύψους 9,5 εκατ. ευρώ από το ελληνικό κράτος.

  Η στήριξη θα χορηγηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών της Energean σε επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης κατά τους επόμενους 12 μήνες και θα έχει μέγιστη διάρκεια 8 ετών.

  Η Επιτροπή έκρινε ότι η δραστηριότητα της Energean έχει υποστεί σοβαρές ζημιές λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου, σε συνέχεια της έξαρσης της κρίσης του κορωνοϊού και αντιμετωπίζει δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση από την αγορά. Έτσι τα μέτρα ενίσχυσης αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των αναγκών ρευστότητας της επιχείρησης.

  Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, στο διάστημα 2019-2020, η δραστηριότητα του Πρίνου έχει καταγράψει ζημιές της τάξης των 120 εκατ. ευρώ. Παρά την βελτίωση της τιμής του πετρελαίου, η αδυναμία πραγματοποίησης επενδύσεων, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, έχει οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής με αποτέλεσμα και η τρέχουσα χρονιά να αναμένεται ζημιογόνος κατά περίπου 40 εκατ. ευρώ.

  Με τη νέα χρηματοδότηση εξασφαλίζεται η ολοκλήρωση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Έψιλον, που η Energean θεωρεί ως μονόδρομο για τη διασφάλιση της λειτουργίας του Πρίνου.

  Παράλληλα έχει προγραμματιστεί διοικητική και οργανωτική αναδιάρθρωση με στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας και την εκτέλεση μιας σειράς από νέα project όπως η μονάδα διακράτησης και αποθήκευσης CO2 και η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου.

  Στόχος των έργων είναι να καταστεί ο πρίνος λιγότερο εξαρτώμενος από τις διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου αλλά και πιο πράσινος, σε συνέχεια και της πρόσφατης συμφωνίας με τη ΔΕΗ για την προμήθεια του συνόλου της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ