Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Μαρ-2021 09:11

  Η PwC σύμβουλος της ΕΤΑΔ για την υπόθεση της Αττικός Ήλιος

  Η PwC σύμβουλος της ΕΤΑΔ για την υπόθεση της Αττικός Ήλιος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Πέννυς Κούτρα

  Στην κατακύρωση του διαγωνισμού για την ανάδειξη χρηματοοικονομικού συμβούλου, ο οποίος θα αναλάβει ρόλο στις επιδιωκόμενες διερευνητικές επαφές με την Αττικός ‘Ήλιος του ομίλου Μαντωνανάκη, προχώρησε η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, 

  Ως προσωρινός ανάδοχος ανακηρύχθηκε στις 17 Μαρτίου η  PricewaterhouseCoopers με οριζόμενη αμοιβή της τάξης των 180 χιλ.ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η διαφορά μεταξύ ΕΤΑΔ και της Αττικός Ήλιος παραμένει ανοιχτή εδώ και δεκαετίες  με σειρά νομικών ενεργειών εκατέρωθεν. Τελευταία "στροφή" της διαμάχης αφορά σε σειρά αποφάσεων του Διαιτητικού Δικαστηρίου, που εκδόθηκαν μέσα στο 2019 έως και το Φεβρουάριο του 2020, οι οποίες έχουν κάνει δεκτές κατά ένα μέρος τις αγωγές του ομίλου Μαντωνανάκη για αποζημιώσεις από το ελληνικό δημόσιο που αγγίζουν τα 626 εκατ.ευρώ. Η ΕΤΑΔ έχει ασκήσει ενώπιον του Εφετείου αγωγές ακύρωσης των παραπάνω διαιτητικών αποφάσεων, οι οποίες χρονικά τοποθετούνται να συζητηθούν εντός του 2021, δίνοντας ενδεχομένως ένα νέο νομικό επιχείρημα έναντι των απαιτήσεων, που αναγνωρίζονται και ως σοβαρή δημοσιονομική επιβάρυνση, στην περίπτωση που γίνουν απαιτητές.

  Προκήρυξη διαγωνισμού για τα ανθοπωλεία

  Πέραν των παραπάνω η ΕΤΑΔ προχωρά άμεσα στην προκήρυξη διαγωνισμών για τη μίσθωση των καταστημάτων ιδιοκτησίας της στη Βουλή, των γνωστών ανθοπωλείων επί της πλευράς της Βασιλίσσης Σοφίας. Σήμερα λειτουργούν μόνον δύο από τα έξι καταστήματα, ως ανθοπωλεία, και πρόθεση της ΕΤΑΔ είναι σύντομα να προκηρύξει το σχετικό διαγωνισμό για το σύνολο των ακινήτων.

  Τα εν λόγω καταστήματα λειτουργούν από το 1932 ως ανθοπωλεία, αν και τα τελευταία χρόνια, οι επιχειρήσεις που τα μίσθωναν αποσύρθηκαν σταδιακά. Τέσσερα από τα κλειστά καταστήματα χρησιμοποιούνται σήμερα από τη Βουλή ως συμπληρωματικοί χώροι, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΤΑΔ θα προχωρήσει στην αξιοποίηση τους σε μια προσπάθεια αναβίωσης του συγκεκριμένου τοποσήμου για το αθηναϊκό κέντρο. 

  Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό με κοινή πρωτοβουλία της Ελληνικής Βουλής αλλά και του Υπουργείου Πολιτισμού, αναμένεται οι δύο ενεργές επιχειρήσεις ανθοπωλείων να μοιράσουν δωρεάν λουλούδια στους διερχόμενους κατά τις εκδηλώσεις εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Από την άλλη, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος χθες οι εορτασμοί και η παρέλαση για την 25η Μαρτίου φέτος θα γίνουν χωρίς την παρουσία κόσμου, λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού, γεγονός που περιορίζει την εμβέλεια της παραπάνω δράσης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ