Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Μαρ-2021 08:24

  Αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην αγορά των ΑΠΕ

  Αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην αγορά των ΑΠΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Πλήρως ισοσκελισμένος και με μικρό πλεόνασμα αναμένεται να είναι ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ στα τέλη του 2021 σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο που εξέδωσε ο ΔΑΠΕΕΠ. Σημειώνεται ότι το θέμα του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ αποτελεί ένα από τα κομβικότερα προβλήματα της αγοράς της πράσινης ενέργειας καθώς από την πορεία του ειδικού λογαριασμού εξαρτώνται οι ομαλές αποπληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ και κατ´επέκταση το επενδυτικό κλίμα στην αγορά της πράσινης ενέργειας.

  Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΔΑΠΕΕΠ, το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού στα τέλη του 2020 διαμορφώθηκε στα 263,76 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η εφαρμογή των έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν τον περασμένο Νοέμβριο από το ΥΠΕΝ, οδηγεί σε σταδιακή εξομάλυνση του ειδικού λογαριασμού ο οποίος αναμένεται να είναι ισοσκελισμένος στα τέλη του 2021, με πλεόνασμα ύψους 11,07 εκατ. ευρώ.

  Συγκεκριμένα το Δεκέμβριο του 2021 το έλλειμμα προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 105,93 εκατ. ευρώ ωστόσο οι εισροές ύψους 25 εκατ. ευρώ από το ειδικό τέλος βεβαίωσης παραγωγού και 92 εκατ. ευρώ από το πράσινο τέλος στην κατανάλωση πετρελαίου κίνησης θα καταστήσουν το λογαριασμό πλεονασματικό.

  Σημειώνεται ότι στο νέο δελτίο του ΕΛΑΠΕ που εκδίδει ο ΔΑΠΕΕΠ, προβλέπεται μεταξύ άλλων πρόσθετο έσοδο ΕΤΜΕΑΡ που θα προκύψει μετά τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος για την υπαγωγή δικαιούχων σε καθεστώς μειωμένων χρεώσεων για τα έτη 2019 και 2020, το ύψος των οποίων εκτιμάται σε 65 εκατ. ευρώ και 60 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

  Επίσης, σε ό,τι αφορά στα έσοδα από τον πλειστηριασμό αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, η μέση τιμή των πλειστηριασμών που έχει ληφθεί είναι τα 37,45 ευρώ ο τόνος, ενώ το ποσοστό των εσόδων που θα κατευθυνθεί στον ΕΛΑΠΕ το 2021 είναι 78%.  Συνολικά από τα δικαιώματα εκπομπής προβλέπεται να εισρεύσουν στον ΕΛΑΠΕ 686,14 εκατ. ευρώ

  Στα έσοδα του ΕΛΑΠΕ για το 2021 έχει συμπεριληφθεί η χρέωση προμηθευτή ύψους 2 ευρώ/μεγαβάτωρα, η οποία έχει υπολογιστεί βάσει των δελτίων ενέργειας του Ενεργειακού Χρηματιστηρίου.  Το συνολικό ύψος της εισροής στον ΕΛΑΠΕ από την χρέωση προμηθευτή φτάνει τα 106,22 εκατ. ευρώ.

  Τέλος έχει συμπεριληφθεί ως θετική συνιστώσα του ΕΛΑΠΕ η έκτακτη εισφορά 6% επί των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας κατά το 2020 για τους παραγωγούς ΑΠΕ.

  Συγκεκριμένα έχει υπολογιστεί έσοδο 82,77 εκατ. ευρώ για τις μονάδες του διασυνδεδεμένου συστήματος, 8,5 εκατ. ευρώ για τις ΑΠΕ του μη διασυνδεδεμένου συστήματος και 11,53 εκατ. ευρώ η εισφορά των φ/β στις στέγες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ