Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Μαρ-2021 08:16

  Viohalco: Ισχυρό μήνυμα κερδοφορίας παρά την κρίση της πανδημίας

  Viohalco: Ισχυρό μήνυμα κερδοφορίας παρά την κρίση της πανδημίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Viohalco αποτιμώνται ως εξαιρετικά θετικά δεδομένων των συνθηκών που επικράτησαν στην αγορά την περασμένη χρονιά και αποδεικνύουν ότι το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο που εκπροσωπεί η εταιρεία στηρίζεται σε ισχυρές βάσεις που ακόμη και υπό συνθήκες σοβαρής κρίσης μπορεί και προσφέρει ισχυρή κερδοφορία. Αυτό τονίζουν πηγές της Viohalco σχολιάζοντας τις επιδόσεις της εταιρείας κατά την περασμένη χρονιά. Υπενθυμίζεται ότι η Viohalco ανακοίνωσε πωλήσεις ύψους 3,86 δισ. ευρώ και προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία EBITDA στα 295 εκατ. ευρώ, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από την κρίση της πανδημίας, η οποία επηρέασε σημαντικά τις αγορές  που δραστηριοποιούνται οι εταιρείες της Viohalco. Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν δείχνουν ανθεκτικότητα σε μια χρονιά κρίσης, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές της εταιρείας.

  Στους επιμέρους κλάδους, ξεχωρίζουν οι επιδόσεις του χαλκού, που είχε μια χρονιά ρεκόρ, με αύξηση των όγκων ενώ και οι επιδόσεις των καλωδίων αποτυπώνουν την ανάπτυξη του τομέα των ενεργειακών έργων. 

  Σε ό,τι αφορά τον κλάδο του χάλυβα, ενώ ξεκίνησε θετικά τη χρονιά, η κρίση επηρέασε σημαντικά τις επιδόσεις μέχρι το 4ο τρίμηνο όταν και καταγράφηκε ανάκαμψη. Σε αυτήν την κατεύθυνση βοήθησαν τα έργα που ξεκίνησαν εκ νέου καθώς και οι δράσεις της ΕΕ για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας, που βοήθησαν στην ανάκαμψη του κλάδου διεθνώς. Το θετικό momentum του τελευταίου τριμήνου του 2020, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διατηρείται και φέτος. 

  Αξίζει να αναφερθεί ότι η εταιρεία ανακοίνωσε το διπλασιασμό του ύψους του μερίσματος που θα διανεμηθεί στα 5 εκατ. ευρώ ή αλλιώς στα 2 σεντς ανά μετοχή. Επιδιώκουμε να στείλουμε μήνυμα σταθερότητας προς τους μετόχους, σχολιάζουν σχετικά πηγές της εταιρείας. 

  Σε σχέση με τον ισολογισμό, τονίζεται ότι ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κάτω από το 1,6 δισ. στα 1529 εκατ. ευρώ ενώ και τα χρηματοοικονομικά έξοδα περιορίστηκαν κατά 6 εκατ. ευρώ. Τέλος σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις μετά από έναν επενδυτικό κύκλο ύψους 2 δισ. ευρώ την τελευταία δεκαετία, το επόμενο διάστημα η εταιρεία θα πραγματοποιήσει προσεκτικές κινήσεις για επενδύσεις με άμεσο αντίκτυπο στις πωλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η νέα μεγάλη επένδυση της ΕΛΒΑΛ για το ψυχρό έλαστρο και τη γραμμή βαφής, που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών δαπανών για το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι υπόλοιπες δαπάνες θα αφορούν κυρίως σε εργασίες συντήρησης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ