Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Μαρ-2021 07:48

  Τεχνολογία και πληροφορική πρωταγωνιστές στα deals του 2020

  Τεχνολογία και πληροφορική πρωταγωνιστές στα deals του 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και τεχνολογίας πρωταγωνίστησαν στο πεδίο των εξαγορών και συγχωνεύσεων στη χώρα μας το 2020, ενώ η δυναμική αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος. 

  Σύμφωνα με σχετική μελέτη της PwC που παρουσιάστηκε χθες ο κλάδος των ΤΜΤ (Τηλεπικοινωνίες, ΜΜΕ και Τεχνολογία) κυριάρχησε τόσο σε όρους συνολικής αξίας όσο και στον αριθμό των deals. 

  Ειδικότερα, από τα 59 deals συνολικής αξίας 4,1 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν πέρσι, τον συγκεκριμένο κλάδο αφορούσαν οι 14 που συγκέντρωσαν περίπου της 44% της συνολικής αξίας, δηλαδή περίπου 1,85 δισ. ευρώ. 

  Σύμφωνα με την PwC, η μεγάλη άνοδος που σημειώθηκε από τον κλάδο των TMT υποστηρίχθηκε από τις συναλλαγές εταιρειών ηλεκτρονικού εμπορίου, οι οποίες είχαν αρκετά υψηλό τίμημα, ως απόρροια της αυξημένης τους αξίας, λόγω των αναγκών που δημιούργησε η πανδημία. 

  Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά από το 2011 που ο συγκεκριμένος κλάδος εμφανίζει αξιοσημείωτη δραστηριότητα, με τη συμμετοχή του τα τελευταία εννέα χρόνια να περιορίζεται σε μονοψήφια ποσοστά της συνολικής αξίας των συναλλαγών κάθε χρόνο. 

  Στις πέντε μεγαλύτερες εξαγορές και συγχωνεύσεις του 2020, που αντιπροσωπεύουν το 55% της συνολικής αξίας των συναλλαγών περιλαμβάνονται: 
  -Η εισφορά του κλάδου εκμετάλλευσης του παθητικού εξοπλισμού των Wind Hellas και Vodafone Greece στη Vantage Towers Greece, αξίας άνω των 800 εκατ. ευρώ, 

  -Η εξαγορά του 20,1% της πολωνικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών PLAY που άνηκε στον όμιλο Olympia από την Iliad, αξίας 440 εκατ. ευρώ 

  -Η εξαγορά της startup Instashop από τον γερμανικό όμιλο Delivery Hero σε μια συμφωνία ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ. 

  Στις σημαντικές συμφωνίες της περασμένης χρονιάς περιλαμβάνεται και η αναδιάρθρωση της Forthnet από την United Group, συμφερόντων BC Partners, αν και η αξία της συναλλαγής δεν μπορεί να εκτιμηθεί καθώς όπως συμβαίνει σε συμφωνίες για εταιρείες υπό αναδιάρθρωση η νομική διαδικασία τυπικά περιλαμβάνει την μερική πώληση στοιχείων του ισολογισμού με σύγχρονη ανάληψη των οφειλών.

  Στα μεγάλα deals του 2020 περιλαμβάνονται ακόμη: H εξαγορά της Softomotive από την Microsoft, η εξαγορά της Lamda Hellix από την Digital Realty, η εξαγορά της Think Silicon από την Applied Materials και η αγορά του 45% της Skroutz AE από την επενδυτική εταιρεία CVC Partners. 

  Οι προοπτικές του 2021 

  O κλάδος εμφανίζει δυναμική και τους πρώτους μήνες του 2021. Η απόκτηση της Singular Logic από τις Space Hellas και Epsilon Net ολοκληρώθηκε στις αρχές του έτους, ενώ η πώληση της Telekom Romania, θυγατρικής του ομίλου ΟΤΕ στην Orange τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από τις αρμόδιες αρχές και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Επίσης, η Entersoft προχώρησε στην απόκτηση της Wedia ΕΠΕ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η συνολική αξία των εξαγορών εκτιμάται στα 288 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη PwC.

  Κώστας Κετσιετζής
  kostaskets@capital.gr 


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ