Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Μαρ-2021 11:41

  Το πάρκο ΦΙΞ βρίσκει ξανά την χαμένη του αίγλη

  Το πάρκο ΦΙΞ βρίσκει ξανά την χαμένη του αίγλη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Η έλλειψη χώρων πρασίνου στον πυκνοκατοικημένο και σε πολλές περιπτώσεις άναρχα δομημένο αστικό ιστό της Αθήνας αποτελούσε ανέκαθεν ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα της πρωτεύουσας. Ακόμη, όμως, και τα υφιστάμενα πάρκα και χώροι αναψυχής για πολλά χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί και παρέμειναν αποκλεισμένα για τους κατοίκους της πόλης.

  Ειδικά όμως κατά την περίοδο της πανδημίας, η έλλειψη κατάλληλων και προσεγμένων χώρων για περίπατο, αναψυχή, άθληση έγινε ακόμη πιο έντονη. Έγινε εμφανές ότι η Αθήνα, όπως πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, "υποφέρει" από την έλλειψη δημόσιου ελεύθερου χώρου.

  Η δημιουργία των πρώτων πάρκων "τσέπης" από το δήμο Αθηναίων (στον Κολωνό, την Κυψέλη, το Παγκράτι) σε μικρά οικόπεδα μέσα σε γειτονιές που παρέμεναν για καιρό αναξιοποίητα είναι μια σημαντική πρωτοβουλία στην προσπάθεια μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της δημιουργίας χώρων για τους κατοίκους της πρωτεύουσας.

  Τι γίνεται όμως με τα υφιστάμενα μεγάλα πάρκα της Αθήνας. Όπως το πάρκο ΦΙΞ, μια έκταση 7.500 τμ στα Πατήσια, μια από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης.

  Πως ξαναζωντανεύει το πάρκο Κλωναρίδη-Φιξ 

  Πρόκειται για ένα ιστορικό πάρκο που πήρε το όνομά του από το παλιό εργοστάσιο ζυθοποιίας και παγοποιίας Κλωναρίδη, που χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα στον ίδιο χώρο και το 1930 πέρασε στα χέρια του ιδρυτή της ζυθοποιίας ΦΙΞ. Εκεί υπάρχουν δέντρα που φυτεύτηκαν πριν από 20 χρόνια!

  ΦΙΞ 6

   

  Η ανάπλαση του πάρκου στη συμβολή των οδών Πατησίων και Καυτατζόγλου, που θα δώσει μια νέα, φρέσκια πνοή στην πόλη της Αθήνας, έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών. Το ιστορικό πάρκο  ΦΙΞ αλλάζει ριζικά και αποκτά ξανά ζωή, με την υποστήριξη της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και της FIX Hellas. Μέσω του προγράμματος "Υιοθέτησε την πόλη σου", που υλοποιείται από το Athens Partnership, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία στηρίζει τον Δήμο Αθηναίων, στη δημιουργία ενός σύγχρονου, αειφόρου αστικού πάρκου, που θα αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές. 

  Η νέα πρόταση, ακολουθώντας μια αισθητική βασισμένη στην οικολογική λειτουργία, τις φυσικές διεργασίες και τις αρχές του αειφόρου σχεδιασμού στοχεύει να δημιουργήσει ένα χώρο που θα αποτελεί βίωμα για τους κατοίκους της πόλης. Με γνώμονα την τοπική και οικολογική ευαισθησία, το πάρκο θεματοποιείται και δημιουργούνται χωρικές ενότητες, στις οποίες καθώς οι επισκέπτες περιηγούνται, εκπαιδεύονται και ευαισθητοποιούνται σε σχέση με τη φύση και το περιβάλλον.

  Πώς θα αλλάξει όψη το πάρκο σύμφωνα με το πλάνο ανάπλασης

  Ο σχεδιασμός προβλέπει την ανανέωση του πάρκου, σύμφωνα με τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις της αρχιτεκτονικής τοπίου και του περιβαλλοντικού σχεδιασμού. 

  Ήδη, ο Δήμος Αθηναίων έχει προχωρήσει τα έργα αποκατάστασης των μονοπατιών του πάρκου με υδατοπερατό υλικό, καθώς και αντικατάστασης του αστικού εξοπλισμού όπως το σιντριβάνι και τα παγκάκια. 

  Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπονήθηκε από την εταιρεία αρχιτεκτονικής τοπίου Ecoscapes σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρασίνου και Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων, στο πάρκο πρόκειται να φυτευτούν 4.000 φυτά της μεσογειακής χλωρίδας που παρουσιάζουν μεγάλη αντοχή στον αστικό ιστό και τη ρύπανση, καθώς και χαμηλές ανάγκες σε νερό. Στο κεντρικό τμήμα του πάρκου, θα δημιουργηθεί ένας κήπος αφιερωμένος στις αισθήσεις (sensory garden) που θα αποτελείται από φυτά με διαφορετικά χρώματα και υφές φυλλώματος και ανθών, τα οποία παρουσιάζουν έντονο εποχιακό και βοτανικό ενδιαφέρον. 
   

  ΦΙΞ 3

   

  Στο νότιο όριο του πάρκου, δημιουργείται ένας κήπος αφιερωμένος στη βιοποικιλότητα, με τη φύτευση αειθαλών μεσογειακών θάμνων κάτω από τα δένδρα και υδροχαρών φυτών γύρω από τη λίμνη, από τους λιγοστούς εναπομείναντες φυσικούς βιοτόπους της Αττικής. Η δυτική αλέα με τα πλατάνια τονίζεται με γραμμικές φυτεύσεις πολυετών ποωδών ειδών και θάμνων, ενώ στο ανατολικό όριο με την οδό Πατησίων αποκαθίσταται η επιφάνεια του χλοοτάπητα, με στόχο να αποτελέσει σημείο συνάντησης και διεξαγωγής υπαίθριων δραστηριοτήτων. Η ανάπλαση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην άνοιξη, οπότε και το πάρκο ΦΙΞ θα παραδοθεί στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής. 

   

  ΦΙΞ 5

   

  Η εταιρική υπευθυνότητα στον πυρήνα της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας

  Η μπύρα FIX βρίσκεται για περισσότερα από 150 χρόνια σε κάθε παρέα και γειτονιά. Μια σταθερή παρουσία σε πράγματα, τάσεις και γεγονότα της σύγχρονης Ελλάδας. Έτσι και σήμερα δίνει το "παρών", συμμετέχοντας ενεργά στη δημιουργία ενός πολύτιμου πνεύμονα πρασίνου και χώρου συνάντησης στην πόλη. 

  Ως συνεχιστές του ιστορικού σήματος FIX Hellas, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία αποφάσισε να συμβάλλει στην ανάπλαση του πάρκου ΦΙΞ, ενός χώρου που συνδέεται στενά με την ιστορία της ζυθοποιίας στην Ελλάδα. 

  Η εταιρεία έχει, άλλωστε, στον πυρήνα της φιλοσοφίας της την εφαρμογή κοινωνικά υπεύθυνων, βιώσιμων πρακτικών και στηρίζει στην πράξη τις κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται σε πρακτικές, πρωτοβουλίες και δράσεις που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και στην υπεύθυνη κατανάλωση και ουσιαστική στήριξη ευάλωτων ομάδων πληθυσμού. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ