Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Μαρ-2021 08:22

  Cenergy: Ο κλάδος των καλωδίων οδηγεί την κερδοφορία

  Cenergy: Ο κλάδος των καλωδίων οδηγεί την κερδοφορία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Η αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας από τις εταιρείες της Cenergy ήταν θετική με αποτέλεσμα να επιτευχθεί πολύ καλή λειτουργική κερδοφορία και ιστορικά χαμηλός δανεισμός, σημειώνουν πηγές της εταιρείας σχολιάζοντας τα οικονομικά μεγέθη του 2020 που ανακοινώθηκαν χθες. Πρωταγωνιστής βεβαίως αναδείχθηκε ο κλάδος των καλωδίων, ο οποίος αξιοποίησε το θετικό momentum της αγοράς και την αυξημένη ζήτηση για καλωδιακά προϊόντα. Για το επόμενο διάστημα μάλιστα, αναμένεται περαιτέρω βελτίωση με δεδομένο ότι υπάρχει δυναμική και προβλέψεις για νέα έργα. Ενδεικτικά υπάρχουν σημαντικές προσδοκίες για τις ΗΠΑ, όπου έχει ανοίξει η αγορά για τα έργα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και η Cenergy έχει ήδη μερίδιο αγοράς 25 – 30% έχοντας αναλάβει 4 έργα στη διετία 2019 – 2020. 

  Είναι χαρακτηριστικό ότι στον τομέα των καλωδίων, η Fulgor (παραγωγή υποβρύχιων καλωδίων) είναι κλεισμένη για όλο τον επόμενο χρόνο, ενώ για τα επίγεια καλώδια οι παραγγελίες καλύπτουν την παραγωγική δυναμικότητα για το επόμενο 9μηνο. 

  Στον αντίποδα, ο κλάδος των σωλήνων έρχεται αντιμέτωπος με το δύσκολο περιβάλλον της αγοράς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, όπου κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών και της αβεβαιότητας που επικρατεί ακυρώνονται ή αναβάλλονται έργα μεταφοράς ενέργειας. Η εταιρεία διαθέτει ανεκτέλεστο παραγγελιών που καλύπτει την παραγωγική δυναμικότητα για το επόμενο τρίμηνο. Σημειώνεται πάντως ότι παρά το αντίξοο περιβάλλον και τη σημαντική πτώση των τιμών, ο κλάδος των σωλήνων κατάφερε να διατηρήσει θετικό πρόσημο και να εμφανίσει έστω και μειωμένη λειτουργική κερδοφορία. Η εκτίμηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι στα ίδια επίπεδα αναμένεται να κινηθούν τα μεγέθη και για το 2021. Σε κάθε περίπτωση για τη Σωληνουργεία Κορίνθου το ζητούμενο είναι να προετοιμαστεί για την επόμενη φάση της αγοράς ενέργειας, στην οποία τα ορυκτά καύσιμα θα έχουν μειωμένη παρουσία. Στο πλαίσιο αυτό μελετάται η είσοδος σε νέους αναπτυσσόμενους τομείς και η προϊόντική διαφοροποίηση. Μεταξύ άλλων εξετάζεται η παραγωγή πυλώνων για αιολικά πάρκα καθώς και λύσεις για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα. 

  Σημειώνεται ότι από τις συνολικές πωλήσεις του 2020, το 79 με 80% αφορούσε σε πωλήσεις προς το εξωτερικό, ενώ το υπόλοιπο αφορούσε σε έργα στην ελληνική αγορά. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ολοκληρώθηκε η μικρή διασύνδεση της Κρήτης καθώς και το έργο της διασύνδεσης Ρίου Αντίρριου. 

  Σε ό,τι αφορά τέλος τον ισολογισμό και την επίτευξη του ιστορικά χαμηλού δανεισμού, στόχος της εταιρείας είναι να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα, διατηρώντας τον χαμηλό δείκτη net debt/Ebitda.  
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ